Adanadaki silahlı suç örgütü davası

Adanadaki silahlı suç örgütü davası -Adana ve çevre illerde 20 ayrı suça karıştıkları iddiasıyla yargılanan 9u tutuklu 32 sanıktan 5i beraat ederken, 27 sanık 2 ila 193 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırıldı -Sanıkl


ADANA (A.A) - Kurdukları silahlı suç örgütüyle Adana ve çevre illerde 20 ayrı suça karıştıkları iddiasıyla yargılanan 9u tutuklu 32 sanıktan 5i beraat ederken, diğer 27 sanık 2 ila 193 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Örgütün elebaşılığını yaptığı iddia edilen sanık 193 yıl hapis cezası alırken, suç örgütünün mensuplarından 4ü de sanatçı Haluk Levente yönelik "nitelikli yağma" suçundan da cezalandırıldı.
     Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, "Suç örgütü kurmak, fuhşa zorlama, nitelikli yağma, tefecilik, tehdit, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, silahlı suç örgütüne üye olmak ve yardım etmek" suçlamalarıyla yargılanan tutuklu sanıklar A.K, A.N, M.Ş.K, M.U, N.Ç, Ç.S, H.Ü, H.S, R.K. ile tutuksuz sanıklar M.K, S.K, M.A.A. ve avukatları hazır bulundu. Tutuksuz sanıklardan 20si ise duruşmaya katılmadı.
     Örgütün elebaşı olduğu ileri sürülen M.Ş.K. savunmasında, kendisinin örgüt kurmadığını ve olaylarla ilgisi olmadığını savunarak, Olay, polisin komplosudur dedi. M.Ş.Knin avukatı ise Kazanlar örgütü diye bir örgüt olmadığını, ele geçirilen silahların herhangi bir eylemde kullanılmadığı için "silahlı suç örgütü" tanımlamasının da yanlış olduğunu iddia ederek, M.Ş.Knin kimseye talimat vererek bir şey yaptırmadığını, "çete lideri" olarak yargılanmasının da yanlış olduğunu öne sürdü.
     Sanıklardan H.Snin avukatı ise müvekkilinden hiç kimsenin şikayetçi olmadığını, sadece telefon kayıtlarıyla sanığın suçlanamayacağını ifade etti.
     A.Knin avukatı da sanığın olaylarla ilgisi olmadığını, müvekkilinin ticari faaliyetlerle uğraştığı için mağdurlarla aralarında alacak-verecek meselesi bulunduğunu kaydetti.
     R.Knin avukatı ise mağdurlardan birinden zorla senet alındığı iddiasının gerçek olmadığını iddia ederek, Bu olayda müvekkilimin eylemlerinden bahsedilmediği halde ceza talep edilmiştir. Ayrıca diğer olayda da İ.Şnin zorla çalıştırıldığı iddiası da yalandır şeklinde konuştu.
    
     -Haluk Levente yönelik "nitelikli yağma"-
    
     Bu arada, duruşmada şarkıcı Haluk Levente yönelik "nitelikli yağma" suçlamasıyla yargılanan sanıklardan A.N, sanatçının menajeri olduğunu belirterek, "Kendisi benim sanatçımdır. Kumar düşkünü olması nedeniyle aşırı derecede borçlandı. Hatta ben bu yüzden 2,5 milyon lira ödeme yaptım. Kendisine ofis açıp, albüm yaptım. M.Ş.Kyi de kendine sponsor yaptım diye konuştu.
     A.N, kendisinin tefecilikle uğraşmadığını, Haluk Levente küfür ettiğinin doğru olduğunu ancak sanatçının borcunu ödemediği için bunların yaşandığını anlattı. A.N, Sevil Karahülagüden Haluk Leventin borcuna karşılık 140 bin liralık çek aldıklarını ve alacaklıların Haluk Leventin borçlarından dolayı Sevil Karahülagüyü "sıkıştırdığını" öne sürdü.
     Kendisinin tefecilik ve yağma gibi suçlarla alakası olmadığını savunan A.N, tahliyesini talep etti.
     Mahkeme heyeti, müştekisi Haluk Levent olan bu olaydan yargılanan M.Ş.K ile diğer sanıklar A.K, A.N. ve H.Sye "nitelikli yağma" suçundan 7şer yıl 6şar ay hapis cezası verdi.
     Toplamda ise mahkeme heyeti sanıklardan M.Ş.Kye "Suç örgütü kurmak, fuhşa zorlama, nitelikli yağma, tefecilik, tehdit ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından 193 yıl, örgüt üyelerinden çeşitli suçlara karıştığı belirlenen H.Sye 100, A.Kye 89, R.Kye de 43 yıl hapis cezası verirken, sanıklardan 23ünü de 2 ila 30 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti 5 sanığın da beraatine karar kıldı.
    
     -Olay-
    
     Adana, İstanbul, Uşak ve Diyarbakırdaki 30 adrese, 19 Mayıs 2010da eş zamanlı operasyon yapan polis ekipleri, silahlı suç örgütü üyesi olduğu tespit edilen 32 kişiyi gözaltına almış, şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda çok sayıda senet, 4 ruhsatsız tabanca, 1 av tüfeği, 176 fişek ve 2 zırh ile biri plastik 2 cop ele geçirilmişti.
     Zanlıların, "nitelikli yağma, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, tehdit, darp, haksız menfaat temini" gibi 20 suçtan 29 kişiyi mağdur ettikleri gerekçesiyle 5 ile 390 yıla kadar hapsi istenmişti.
     Yaklaşık 3 yıl önce hazırlanan iddianamede, sanatçı Haluk Leventin silahlı suç örgütünün elebaşı M.Ş.Kden 50 bin lira borç aldığı, daha sonra borcunun yerine 65 bin liralık çek verdiği ancak borcunun bir kısmını maddi zorluklar nedeniyle ödeyemediği, bu yüzden arkadaşı Sevil Karahülagünün kendisine yardım etmek amacıyla borcu devraldığı belirtilmişti.
     Sevil Karahülagü ise ifadesinde çete üyelerinin baskı ve tehditlerinden korkarak 140 bin liralık iki çek verdiğini, ancak bankaya çeklerin kendi rızası dışında elinden çıktığını bildirdiğini ve iş yerini kapatarak yurt dışına kaçtığını iddia etmişti.
    
     Muhabir: İbrahim Erikan / Anıl Bağrık
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Adanadaki silahlı suç örgütü davası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER