AAnın 100. yıl hedefleri 2. Dış

AAnın 100. yıl hedefleri 2. Dış Politika Çalıştayında anlatıldı -Anadolu Ajansı Dış Haberler Editör Yardımcısı Köşger: Anadolu Ajansı 2020 yılında 80 ülkede bin 500 çalışanıyla 11 dilde 4 bin haber ve 2 bin 500 fotoğraf servis etmey


MARDİN (A.A) - Anadolu Ajansı Dış Haberler Editör Yardımcısı Hüseyin Köşger, Anadolu Ajansının 2020 yılında 80 ülkede, bin 500 çalışanıyla, 11 dilde, 4 bin haber ve 2 bin 500 fotoğraf servis etmeyi, bu çalışmalarla 130 milyon lira gelir elde etmeyi hedeflediğini söyledi.
     Köşger, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı(A haberleri'>SETA), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Mardin Artuklu Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen, 2. Dış Politika Çalıştayında, Anadolu Ajansının 39 ülkede temsilciliğinin bulunduğunu, çalışan sayısının ise 584 olduğunu belirtti.
     Anadolu Ajansının yeniden yapılandırılması ve 100. yılını kutlayacağı 2020 yılına Dünya ajansı olarak girebilmesi için çalışmaların yoğunlaştırıldığını ifade eden Köşger, şöyle konuştu:
     Anadolu Ajansının kuruluşunun 92. yılında tek dilli olan yayın sayısının 2020 yılına kadar 11 dile çıkarılması, ana hedef olarak seçildi. Anadolu Ajansı 92. yılında kendi muhabirlerinin bulunduğu 39 ülkeden haber geçebiliyordu. Buradaki hedef ise 80 ülkede, Avrupa, Orta Doğu, Kafkaslar, Balkanlar, Amerika, Uzak Doğu, Pasifik, Güney Asya ve Afrikada bölge temsilcilikleri açmak şeklinde belirlendi. Bu çalışmalara ilk olarak, Balkanlarda Saraybosna merkezli, Boşnakça, Hırvatça ve Sırpça yayınla başlandı. Balkanlar temsilciliğinin görev alanında Sırbistan, Karadağ, Kosova, Arnavutluk, Makedonya, Bosna Hersek ve Hırvatistan bulunuyor. Saraybosna merkezde bölge müdürü, bölge haberleri editörü ile 16 yerel personel görev yapıyor. Balkanlar, Türkiye ve dünyadaki önemli gelişmeler Boşnakça, Hırvatça ve Sırpça yayına veriliyor. Günlük ortalama 60 haber yayınlanıyor. Haberlerin önemli bölümü kurum çalışanlarının ürettiği haberlerden oluşurken, kalanını çeviri haberleri oluşturmaktadır. Balkanlar Bölge Müdürlüğü, bölgedeki önemli gazete, TV ve internet haber portallarından 35 yayın kuruluşuyla işbirliği protokolü imzaladı. Protokolde imzası bulunan kuruluşlar, AAnın haber, fotoğraf ve görüntülü hizmetlerinden 1 yıl ücretsiz yararlanabilecek.
     Türkiyedeki gelişmelere Balkanlardaki halkların büyük ilgi gösterdiği gözlenmiştir. Haberlerimizde bölge ülkeleriyle Türkiye ilişkilerinin ön plana çıkarıldığı, kültürel zenginliklere, sosyal ve ekonomik gelişmelerin aktarıldığı haberlere daha çok yer verildiğini söyleyebiliriz.
    
     -Arapça servisi-
    
     Köşger, Arapça servisinin Arap ülkelerinde örgütlenme çalışmalarının sürdüğünü, idari bölümü İstanbulda olan servisin merkezinin ise Kahirede bulunduğunu söyledi.
     Kahire, Tunus, Kudüs, Gazze, Lübnan ve Ürdünde ofis açılışlarının yakında yapılacağını vurgulayan Köşger, buralarda istihdam edilen Arap muhabirlerle bu ay başından itibaren internet sitesi üzerinden test yayınlarına başlandığını belirtti.
     Köşger, günlük 80in üzerinde haber yayına verildiğini, Kahirede 34, Lübnanda 3, Tunusta 7, Fasta 4, Cezayirde 2, Filistinde 7, Ürdünde 3, Moritanya, Somali, Yemen, Bahreyn, Dubai ve Sudanda birer, Irakta 3 muhabirin bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
     İstanbul bürosundaki 40 kişilik ekip Arap ülkelerinden muhabirlerin gönderdikleri Arapça haberleri Türkçeye, Türkiyede öne çıkan haberleri Arapçaya çevirip, fotoğraf ve görüntüleri derleyerek, Türk ve Arap kamuoyuna duyuruyor. Arapça servisi için oluşturulan Sosyal medya ekibi de 15 kişiden oluşuyor. Deneme aşamasında yaptığımız birçok özel haber, Arap dünyasında etkisini gösterdi. Temmuz ortasında yapılacak resmi açılışın ardından bu etkinin ve haber akışının artacağını düşünüyoruz. Yine, Anadolu Ajansı, Arap Baharını, merkezden gönderdiği muhabir, foto muhabiri ve kameramanları ile olay yerinden günü gününe izlemiş, her sıcak gelişmeyi abonelerine iletmiştir. Muhabirlerimiz Somaliye yardımları da ilk gününden itibaren dünyaya iletti.
    
     -Savaş muhabirliği eğitimi-
    
     Köşger, Kafkaslar Bölge Temsilciliğinin de deneme yayınlarına başlandığına değinerek, Bakü merkezli temsilciliğin haberleri Rusça yayına verdiğini söyledi.
     Bu bölgeye bağlı ülkelerin Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Rusya, Türkmenistan, Ukrayna ve Belarus olduğunu belirten Köşger, Anadolu Ajansı 2020 yılında 80 ülkede, bin 500 çalışanıyla, 11 dilde, 4 bin haber ve 2 bin 500 fotoğraf servis etmeyi, bu çalışmalarla 130 milyon lire gelir elde etmeyi hedeflemektedir. Ajansımız ayrıca Ortadoğu bölgesinde bir ilki başlatarak Savaş muhabirliği eğitimlerine başlamış, İngilteredeki savaş muhabirliği merkezinin ardından dünyada ikinci merkezi Ankarada oluşturma çalışmalarına başlamıştır diye konuştu.
     Çalıştayda daha sonra Dış Politikada Araştırma Kurumları ve Üniversiteler başlıklı oturuma geçildi.
     İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Talha Köse, SETA Dış Politika Direktörü Prof. Dr. Talip Küçükcan, Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Özcoşar ve Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sayın Beril Dedeoğlu, Türkiyede gelişen akademik kültüre ve dış politikaya verilen katkılara değindi.
     Çalıştay, Arap Devrimleri, Türkiye Tecrübesi ve Uluslararası İlişkiler Disiplini başlıklı ikinci oturumla devam etti. SETA Vakfı Araştırmacısı Dr. Selin Bölmenin moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumun konuşmacıları ise Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Köroğlu, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersel Aydınlı ve Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Akgün oldu.
     Çalıştayın ikinci ve üçüncü gününün, Uluslararası Örgütler ve Küresel Düzen, Ortadoğu Gündemi, Çatışma Çözümleri, Dış Politikada Yeni Alanlar ve Kurumlar ve Dünyada ve Türkiyede Kamu Diplomasisi temalı beş çalışma grubunun faaliyetlerine ayrılacağı bildirildi.
    
     Muhabir: İbrahim Sincar / Sema Kaplan
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber AAnın 100. yıl hedefleri 2. Dış Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER