Zeynep Yücetaş - Dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Zeugma Mozaik
Müzesi, gelen ziyaretçilerini büyülüyor.
Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan tarafından 9
Eylül Cuma günü resmi açılışı yapılan Zeugma Mozaik Müzesi,
yerli ve
yabancı ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Açılışından sonraki iki günde ziyaretçi rekoru kıran müzeyi, sadece cumartesi ve
pazar günü 3 bin kişi gezdi. 15 Eylül
Perşembe akşamına kadar geçen bir haftalık sürede ise ziyaretçi sayısı toplam 4 bin 567 kişiye ulaştı.
Pazartesi haricinde her gün 09.00-17.00 saatlerinde misafirlerini ağırlayan, giriş ücreti 5 TL olan ve
18 yaş altı-65 yaş üstüne ücretsiz olan müzede, Nizip ilçesinde
Fırat Irmağı kıyısında yer alan Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılarak şu ana kadar
restorasyon ve konservasyonu tamamlanan yaklaşık 1,700 metrekarelik mozaik sergileniyor.
Müzeye, çevre illerden gelen yerli turistlerin yanı sıra özellikle İtalyan,
Fransız,
İngiliz,
Alman ve
Japon turistler büyük ilgi gösteriyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ''6. Uluslararası Antep Fıstığı
Kültür ve
Sanat Festivali''ne
Amerika,
KKTC,
Bosna Hersek,
Bulgaristan,
Endonezya,
Gürcistan,
Macaristan,
Kosova,
Romanya ve Sırbistan'dan katılan konuk
heyet üyeleri de müzeyi ziyaret etti.
Müzede açılan anı defterine duygularını yazan bazı yabancı konuklar, ''hayatlarında ilk defa eğitici bir mozaik müzesi gördüklerini ve çok etkilendiklerini'' dile getirirken, bazı yabancı konuklar da gözleri dolarak, hayranlıkla müzeyi dolaşıyor.
-''ŞOK OLUYORLAR''-
Zeugma Mozaik Müzesi Teşhir, Tanzim ve Restorasyon Projesi Yöneticisi
Celalettin Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzeye en çok ilgiyi çocukların gösterdiğini söyledi.
Küçük, şöyle konuştu:
''Olağanüstü ilgisi var. Küçük çocuklar, anne ve babalarını çekiştire çekiştire geliyorlar. Müzeye görmek için çocukların müthiş bir ilgisi var. Çok sevdiler. Bizim için bu çok önemli. Bir arkeoloji müzesi olarak çocuklara hitap edebiliyorsak, çok büyük bir şeyi başarmışız demektir. Bütün kesimlerden insanlar geliyor. Herkesin söylediği tek şey var; 'çok etkileniyoruz'. Tabiri caizse şok oluyorlar.''
Gelenlerin anı defterine düşünce ve dileklerini yazdığını ifade eden Küçük, ''Gelen bütün yabancılar dünyadaki bütün müzeleri çok iyi biliyor. Hepsinin yazdığı ortak şey, 'hayatımızda ilk defa eğitici bir mozaik müzesi gördük, bu dünyada bir ilk, çok etkilendik' oluyor''dedi.
Yabancıların müzeden Türklerden daha fazla etkilendiğini söyleyen Küçük, ''Bu konuda çok hassaslar. Benim gezdirdiğim birkaç mozaik uzmanı gözleri dolacak kadar etkilendi. Çünkü hiç kimse böyle bir şeyi şu ana kadar hayal etmemiş. İki hafta önce İngiltere'den bir doçent geldi, böyle bir müzeyi nasıl tasarladığımız, teşhir konusunda 2 gün inceleme yaptı'' dedi.
-''ZİYARETÇİ SAYISI ÇOK İYİ''-
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (
TÜRSAB) GAP Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Fikret Tural, bu yıl 18 Temmuz'da halkın ziyaretine açılan müzeyi bugüne kadar toplam 10 bin 46 kişinin gezdiğini, 9-15 Eylül tarihinde ise ziyaretçi sayısının 4 bin 567 kişi olduğunu bildirdi.
Zeugma Mozaik Müzesi Müdürü Asuman
Arslan da ziyaretçi sayısının çok fazla olduğunu belirterek, ''çok iyi'' değerlendirmesinde bulundu.
-''TUNUS'TAKİ BARDO MÜZESİNİN BİRİNCİLİK UNVANINI ELİNDEN ALDI''-
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008 yılının
Nisan ayında inşasına başlanan müze, toplam 50-55 milyon dolarlık yatırımla tamamlandı.
Gaziantep'te eski
Tekel içki fabrikasının yerine kurulan ve sergilenen yaklaşık bin 700 metrekarelik mozaik ile dünyanın en büyük mozaik müzesi konumuna gelen ''Zeugma Mozaik Müzesi''nin resmi açılışını, Başbakan
Recep Tayyip Erdoğan yaptı.
Müzede, Nizip ilçesinde Fırat Irmağı kıyısında yer alan Zeugma Antik Kenti'nden çıkarılarak, şu ana kadar restorasyon ve konservasyonu tamamlanan yaklaşık bin 700 metrekarelik mozaik, ziyaretçilerin izlenimine sunuluyor.
Cumhuriyet tarihinin en büyük müzesi olan Zeugma Mozaik Müzesi, dünyanın en büyük mozaik müzesi kabul edilen Tunus'taki Bardo Müzesi'nin bu unvanını da elinden aldı.
Toplam 30 bin metrekarelik kapalı alanda kurulan müzede, 3 kattan oluşan yaklaşık 7 bin 75 metrekarelik sergi salonları bulunuyor.
Bodrum katta hamam mozaikleri ve MS 1. yüzyıla ait ünlü savaş tanrısı
Mars heykeli, giriş katta Fırat kenarındaki villalarda bulunan mozaikler yer alıyor. Kazılarda çıkarılan Poseidon ve Euphrates
ikiz villaları, mozaikler,
duvar resimleri, çeşmeler, sütunlar ve duvarlar orijinal pozisyonlarında ve kazıda ele geçtiği boyutlarıyla yerlerine yerleştirilmiş durumda. İkinci katın birinci bölümünde ''Çingene Kız'' olarak adlandırılan ve simge haline dönüşen Mainad mozaiği için yapılan özel oda dikkati çekiyor. Labirent şeklinde dizayn edilen odanın duvarında, kaçakçılar tarafından büyük oranda tahrip edilen Mainad mozaiği yer alıyor. İkinci katta, Doğu Roma dönemi kilise mozaiklerinin yanı sıra MS 6. yüzyıla kadar devam eden mozaikler sergileniyor.
Müzenin birçok bölümünde eski eser kaçakçıları ve
define avcılarının mozaiklere verdiği zararın boyutları da vurgulanıyor. ''Dionysos'un Düğünü'' mozaiğinde olduğu gibi çalınan bölümün fotoğrafları, eksik olan kısma yansıtılarak parçalarının bugüne kadar bulunmadığına dikkat çekiliyor.
Müzede bulunan
Arkeolojik
Eserler Restorasyon Merkezi'nde, şu anda 2,500-2,600 metrekareyi bulan restorasyon ve konservasyon çalışmaları tamamlanmak üzere. En kısa sürede bunların tamamının sergilenmesi hedefleniyor.
(ZEY-MRT-DEL)16.09.2011 10:32:26