Zafer Barış-
Kayseri Tavukçuluk
Sanayi ve
Ticaret A.Ş. (KAYTAŞ) Genel Müdürü Ahmet Behiç Salt,
Libya ve
Mısır gibi
Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan değişimin ve
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu ülkelere düzenlediği gezinin, bölgede ihracat kapısının açılmasında büyük payı olacağını düşündüklerini bildirdi.
Ahmet Behiç Salt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KAYTAŞ olarak geçen seneki ihracat hedeflerinin 5 milyon dolar olduğunu ve bunu başardıklarını, bu yılki hedeflerinin ise 10 milyon dolar olduğunu ve şu anda ihracat rakamlarının 8 milyon doları geçtiğini söyledi.
Ağırlık olarak Irak'a yumurta sattıklarını, bunun yanında
İran,
Türkmenistan ve Azerbaycan'a da
yumurta ihracatı yaptıklarını kaydeden Salt, ''Ancak mevzuat gereği,
Avrupa ülkelerine ihracat yapamıyoruz. Yeni açılımlarla beraber, Libya ve Mısır'da da
pazar payı bulabileceğimizi tahmin ediyoruz ve buralarda pazar araştırması yapıyoruz'' dedi.
Libya ve Mısır gibi
Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan değişimin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu ülkelere düzenlediği gezinin, bölgede ihracat kapısının açılmasında büyük payı olacağını düşündüklerini vurgulayan Salt, şunları söyledi:
''Türk yumurtasının kalitesini düşürmeden, kaliteden taviz vermeden
yurt dışına ürünlerimizi göndermeliyiz. Aksine yapılan davranışlar, Türkiye'ye zarar verir. Malına güvenen her
firma, şapkasını önüne koyar ve Türk yumurtasını göğsünü gererek tüm dünyaya satabilir.
Biz 15 yıla yakın bir süredir yumurta ihracatı yapan bir firmayız ve bugüne kadar hiçbir şikayet duymadık.''
Yumurta üretimi sektöründe, farklı taleplerle karşılaştıklarını da ifade eden Salt, ''Örneğin Türkmenistan, 60-70 gram ağırlığındaki 'large' yumurtayı
tercih etmiyor ve bizden 52-62 gram ağırlık bandındaki 'midium' olarak isimlendirdiğimiz yumurtayı istiyor'' dedi.
Salt, firma olarak üretimde kaliteyi korumak ve daha çok talebe karşılık verebilmek için ciddi boyutta çeşitli yatırımlar yaptıklarını da bildirdi.
-FİYATLAR HEM ÜRETİCİ İÇİN HEM DE TÜKETİCİ İÇİN İDEAL-
Ahmet Behiç Salt, son dönemlerde yumurta
fiyatlarında fiyatlarındaki artışın birkaç sebebi bulunduğunu ifade ederek, yumurta üretimindeki girdilerde görülen artışlarla, talepteki yoğunluğun, fiyatların yükselmesindeki en önemli etkenler olduğunu kaydetti.
Yumurtadaki fiyat artışlarının ne kadar daha devam edeceğinin ya da artışın olup olmayacağının şu an için belli olmadığını belirten Salt, şöyle devam etti:
''Ancak piyasanın belli bir doygunluğa gelmesi, fiyatların dengelenmesi gerekiyor. Burada arz-talep dengesi ve ihracatın durumu çok önemli. Yumurta üretiminde kullanılan girdilerin, hammaddenin fiyatlarındaki artış da çok önemli.
Yem, yumurta üretimindeki en önemli girdiyi oluşturuyor. Çiftliklerdeki tavukları beslemede yem olarak mısır kullanıyoruz. Türkiye'de
yeni dönem mısır, 8'inci ayda piyasaya çıkar, eski dönem mısır da 6'ncı aya kadar devam eder. Özellikle, eski mısır dönemi ile yeni mısır dönemi arasındaki 2 aylık sürede fiyatlar 740-780
kuruşu buldu. Bu da yumurta fiyatlarına yansıdı. Yeni mısır üretimiyle birlikte, mısırın kilogram fiyatı, 615-625 kuruş bandında seyrediyor. Bu durumda da yumurta üreticisi biraz rahatladı. Ayrıca, bu dönemde tavukçulukta yem olarak kullanılan
buğday da devreye girdi ve yumurta üreticisini kurtardı.''
(ZB-İÇR-NİF)26.09.2011 13:26:40