Fatma
Ünal -
Akdeniz Üniversitesi'deki teknokentte faaliyet gösteren Akça Tohumculuk, kendi ürettiği
yerli tohumlardan 13 çeşit biber elde etti.
Antalya Teknokenti bünyesinde tohumlar üzerinde araştırma geliştirme (
Ar-Ge) çalışmaları yapan Akça Tohumculuk, domatesin ardından yerli biber tohumu
üretimine başladı. Bu tohumları 16 dekar kapalı serada eken
firma, yurtdışında içi peynirle doldurularak meze olarak sofralarda yer bulan
Yunan biberinden, renkli kaliforniya ve acı
Meksika biberine kadar 13 çeşit biberin hasadını yaptı. Firma, bu elde ettiği ürünleri, pazarın talebine göre en iyisini elde etmek için Ar-Ge çalışmalarında kullanıyor.
Akça Tohumculuk Yönetim Kurulu Üyesi ve
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla
Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Samancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de patates tohumunun yüzde 99'unun, sebzenin yüzde 90'ının, mısır ve ayçiçeğinin yüzde 80'inin yurtdışından
ithal edildiğini söyledi. Nüfusu 73 milyon olan bir
ülkenin kendi yerli tohumunu üretmesi gerektiğini dile getiren Samancı, İsrail'in bu sektördeki hakimiyetine dikkati çekti. Türkiye'nin kendi tohumunu üretebilecek kapasite olduğunu belirten Samancı, ''Bir ülke kendi tohumunu üretemiyorsa o ülkenin insanları, 'kendi tohumumuzu bile üretemiyoruz' diyerek kendilerini zayıf hissedebilirler. 73 milyon insan tohumda dışarı bağımlıysa bu o ülke için zaaftır'' dedi.
Tohumculuğun rantının çok yüksek olduğunu, bu nedenle global firmaların pazara tamamen hakim olduğunu ve sürekli
kanun değişiklikleriyle yerli firmaların pazara girmesini engellediklerini ileri süren Samancı, bir tohumculuk firmasının yıllık cirosunun Türkiye'nin milli gelirinden daha fazla olabileceğini ifade etti.
Tamamen yerli sermayeli bir firma olduklarını ve yüzde yüz
yerli üretim yaptıklarını dile getiren Samancı, 20 yıldır tohum ıslahı üzerine çalıştığını ve bitki genetiğiyle ilgili çalışmaları, teknokent bünyesinde yerli tohum üretiminde kullanmaya başladığını kaydetti.
Biber üretimiyle ilgili Hatay'dan Kahramanmaraş'a kadar piyasadan topladıkları tohumlar üzerine çalıştıklarını ve genetik olarak melezlediklerini dile getiren şunları kaydetti:
''Pazarın isteklerine göre en iyisini bulmaya çalışıyoruz. 13 çeşit biber elde ettik. En iyi melezleme yöntemleriyle üretim yapıyoruz. Global şirketler arasında denize bir taş atıyoruz. Türk insanının yapabileceğini gösterip biz de bu devler arasında
oyuncu olacağız. Yavaş yavaş hedefe doğru ilerliyoruz. Sebzenin tüm türlerinde çalışıyoruz. Tarla bitkilerine de gireceğiz.''
Samancı, yerli tohumların yanı sıra bu tohumlarla ürettikleri ürünleri de satışa sunacaklarını sözlerine ekledi.
(FÜ-FAL-MTN)22.07.2011 11:41:54