Yrd. Doç. Dr. Turan Set, "
Bebek oturur pozisyonda beslenmeli. Yatarak yapılan beslenme
reflü ve kusmaya neden olabileceği gibi orta
kulak iltihabı gibi bazı
enfeksiyon hastalıkları riski de artmaktadır." dedi.
Atatürk Üniversitesi
Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana
Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turan Set, bebek ve çocuk beslenmeleriyle ilgili ebeveynlere önemli uyarılarda bulundu.
Beslenme alışkanlıklarının temelinin çocuklukta atıldığını belirten Set,
büyümenin en hızlı olduğu bebeklik döneminde doğru beslenmenin ayrı bir önem taşıdığını söyledi. İlk iki yaş döneminin büyüme-gelişmenin en hızlı dönemi olduğunu ifade eden Set, çocukluk çağı hastalıklarının en önemli
ölüm nedenlerinden biri olan büyüme geriliği, bazı vitamin ve mineral eksiklikleri ile ishallerin bu yaş döneminde sıklıkla görüldüğünü dile getirdi. Süt çocukları ve
küçük çocukların beslenmesiyle ilgili alışkanlıkların bu dönem¬de kazandırılması gerektiğinin altını çizen Set, bebeğin veya çocuğun beslenirkenki duruş pozisyonun da önemli olduğunu vurguladı.
Set, şu uyarı ve önerilerde bulundu: "Yeni besine bebek sağlıklıyken başlanmalı, besinler kaşıkla veya fincanla verilmeli, besinler hazırlanırken blender kullanılmamalıdır. Bebek oturur pozisyonda beslenmeli. Yatarak yapılan beslenmede
yiyecek ve içeceklerin nefes borusuna kaçma riski olabilir. Ayrıca reflü ve kusmaya neden olabileceği gibi, orta kulak iltihabı gibi bazı enfeksiyon hastalıklarının riski artmaktadır. Farklı besinler en az 3 gün tercihen 7 gün ara ile verilmelidir. İlk kez verilen yiyeceklerin alerji yapıp yapmadığı
kontrol edilmelidir. Besinler taze pişmiş olmalıdır. Tuzlu, baharatlı, alerji yapma olasılığı olan yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Öğün saatleri belirli olmalı, sürekli yiyecek sunulmamalıdır. Dikkatinin dağılmayacağı sessiz ve rahat bir ortamda beslenmesi yapılmalıdır.
Çocuklar 9. aydan itibaren
aile sofrasına oturtulmalıdır. Onikinci aydan itibaren erişkin yemeklerinin tamamı verilebilir."
Çocuğun okul öncesi dönemde taklitçi olduğuna dikkat çeken Set, çocuğun ailesiyle aynı masada oturması, beslenme alışkanlığı kazanması bakımından önemli olduğunu kaydetti. Set, "
Anne ya da
baba yemek seçici ise ve yemekte aşırı titiz davranılıyorsa (üstüne dökmemesi, sıçratmaması için çocuk sürekli uyarılıyorsa), çocuğun olumlu alışkanlıklar geliştirmesi zorlaşır. Ebeveynlerin kendilerinin sevmedikleri besinleri çocuklarına vermeleri kolay değildir.
Okul öncesi dönem çocuklarına yemek konusunda ısrarlı davranmak onların yemeği tümden reddetmesine yol açabilir.
Yemek öncesi ya da yemek sonrası oyun için zaman ayrıldığında, çocuk yemek saatinde yemeği daha iştahla ve sorunsuz yer. Çocukların büyüme hızları birbirinden farklıdır. Çocukların birbiri ile kıyaslanması da doğru değildir.
Enerji gereksinimi yeterince karşılanamayan çocuklarda zayıflık yanında
halsizlik, güçsüzlük oluşabileceği unutulmamalıdır.
Vitaminler için en iyi kaynakların
sebze ve meyvelerdir. Çocuklar için en önemli mineraller
kalsiyum ve demirdir." uyarılarında bulundu.