İsveçli bir
firma tarafından üretilen
sistem sayesinde
duvar, kapı veya
çatı özel bir cihazla delinerek,
yangın yüksek basınçlı suyla, itfaiyecinin içeriye girmesine gerek kalmadan söndürülebiliyor.
Sistemin tanıtımı
Ankara Büyükşehir Belediyesi
İtfaiye Daire Başkanlığında gerçekleştirilen tatbikatla yapıldı.
İsveç,
Almanya,
İngiltere gibi pek çok
Avrupa ülkesinde kullanılan ''Coldcut cobra yangın söndürme sistemi'', aşındırıcı su jeti kesim tekniğiyle, 15-20 santimetre kalınlığındaki bir duvarı bile 1 dakikada deliyor.
Duvarın delinmesinin ardından yüksek basınçlı su jeti, alana su püskürterek, itfaiyecilerin içeri girmesine gerek kalmadan yangını söndürüyor.
Coldcut
Cobra Yangın Söndürme Sistemi
Türkiye Koordinatörü Sabri Yalın, itfaiyecilerin yangın içi çalışma ortamlarının hiçbir meslekte olmadığı kadar yüksek riskler taşıdığını söyledi.
Yalın, geri tepme riskiyle birlikte, görme aralığının azaldığı veya tamamen yok olduğu, yangın ısı ve yoğun
patlama riskinin varlığı, ağır ve keskin yapı malzemeleri ve eşyaların düştüğü veya etrafa fırladığı bu aşırı stres ve
tehlike dolu ortamın itfaiyecileri hem fiziksel hem de
psikolojik olarak büyük tehlikelere maruz bıraktığını anlattı.
Türkiye'ye ilk kez getirilen sistemin,
beton, tuğla, ahşap ve çelik gibi her türlü yapı malzemesini yüksek basınçlı su ve aşındırma maddesi sayesinde kolaylıkla deldiğini anlatan Yalın, şunları söyledi:
''Su yüksek hıza maruz kaldığında su damlacıklarının ufak damlacıklara ayrılmasına ve yüksek ısılı yangın gazlarıyla buluştuğu zaman da buhara dönüşmesine neden olur. Bu işlem çok az bir suyla yangın gazlarının alınmasına ve makandaki ısının düşmesine neden olur. Coldcut cobra yangın söndürücü aynı zamanda kuytu yerlerde çıkan, ulaşılması zor yangınlar için de oldukça etkilidir. 1 dakikalık bir zaman dilimi içinde 50 litrelik bir suyla 750 derecelik bır ısıyı 100 dereceye düşürdüğü testler ve yangın yeri deneyimleriyle ispatlanmıştır. Yangınla mücadelede gösterilecek en önemli öncelik, yangın müdahale personeli için güvenlik çalışma ortamını sağlamak olmalıdır. Yangın söndürmede kullanılan fazla su, yangın alanındaki yapı malzemelerine ve eşyalara büyük zarar vermektedir. Büyük yoğunluklu su yalnızca kendi başına bir sorun olmakla kalmıyor, ayrıca yangın bölgesinde suya karışan zehirli atıklar ve kimyasallarla birleşerek, yer altı sularına veya su havzalarına karışarak çevre için büyük sorun yaratmaktadır. Bizim sisteminiz bunun da önüne geçiyor.''
-KARAKUŞ: ''İLK İZLENİMLERİMİZ OLUMLU''-
İtfaiyenin bahçesinde yapılan tatbikatı izleyen Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ceyhun Tonguç Karakuş da, sistemin nasıl çalıştığını görme şansı bulduklarını belirterek, ilk izlenimlerinin olumlu olduğunu söyledi.
Sistemi
teknik yetkililerle birlikte değerlendireceklerini anlatan Karakuş, ''Sorularımıza gerekli cevapları bulursak, itfaiyeciliğin faydasınaysa, Türkiye'mizin Ankara'mızın faydasına olacaksa, karar verir üst yöneticilerimizle de görüştekten sonra gerekli girişimlerimizi yapacağız. Fiyatla ilgili gerekli araştırmaları yapacağız. Maliyet mutlaka önemli ama bizim için daha önemli olan bunu kullanıp kullanamayacağımız. Bizim işimize yarayıp yaramayacağı. Şunu görüyoruz az bir
maliyetle yangın söndürme imkanı var. Riski daha az. Kapalı ortamdaki parlamalara ve tehlikelere maruz kalmadan duvara bir delik açılarak yangının söndürülmesine olanak tanıyor. Yangın yerindeki delillerin de korunmasına olanak sağlıyor fazla su kullanılmadığı için. Konuyu değerlendireceğiz'' diye konuştu.
Bu arada, sistemin maliyetinin, 125-165 bin
avro arasında değiştiği belirtildi.
(ZHL-OSM)27.05.2011 12:49:56