''YGS'de şifre'' iddialarına ilişkin olarak,
ÖSYM'ye yönelik incelemede şifre iddialarının çıkış kaynağının bulunduğu öne sürüldü. YGS sınav kitapçıklarında şifre bulunduğuna dair kurum dışına şifre bildiren ÖSYM çalışanlarının tespit edilerek görevden uzaklaştırıldıkları öğrenildi.
Görevden uzaklaştırılanlar arasında, daha önce
KPSS soruşturmasında da açığa alınan kurumun sınav hizmetleri müdürü F.K.'nın da bulunduğu belirtildi. F.K. ile birlikte 11 kişinin daha görevden uzaklaştırıldığı kaydedildi.
Kitapçıklarda şifre bulunduğuna dair sızıntının sınav hizmetleri biriminden kaynaklandığının tespit edildiği öne sürülüyor. Emniyetin, bu kapsamda söz konusu yöneticilere ulaştığı, bu kişilerin daha önce KPSS soruşturması kapsamında da açığa alındıkları belirtildi.
YGS'de
şifre iddiası ilk olarak
Artvin'de bir
avukat tarafından bir dershanede kamuoyuna açıklanmıştı.
Sınav biriminde çalışan kişilerin, Artvin'de ''YGS'de şifre'' iddialarını ortaya atan kişilerle bağlantısı olduğu öne sürüldü. Soruşturma çerçevesinde toplam 12 kişi açığa alındı. Açığa alınan kişilerin
Kemal Gürüz döneminde işe alındıkları ve yaklaşık 20 yıldır kurumda çalıştıkları belirtildi.
KPSS soruşturmasında görevden uzaklaştırılan 8 kişinin, YGS soruşturmasında görevden uzaklaştırılan 12 kişi arasında yer aldıkları belirtildi. ÖSYM Başkanı
Ünal Yarımağan'ın istifasının ardından Yarımağan'ın Özel Kalem Müdürü I.Ç., Genel Sekreter M.A., eşi dershaneci çıkan Bilgi İşlem Müdürü M.T. ve Test
Araştırma Müdürü H.A.,
komisyon üyesi G.T., Sınav Hizmetleri Müdürü F.K., Test Geliştirme uzmanları B.Ö. ile E.D., 21 Eylül'de görevden alınmıştı.
Bu isimler, 3 ay kurumdan uzak kalırken, daha sonra kuruma geri dönmüştü. YGS'de şifre iddialarının siyasi malzeme olması sonrasında bu isimler, kurumdan tamamen uzaklaştırıldı.
YGS'deki şifre iddialarını ilk kez gündeme getiren Artvinli avukat A.V. ve eşi Artvin
Baro Başkanı İ.V., şifreyi kendilerine getiren kişinin adını vermemişlerdi.