Kenan Gürbüz -
Muğla'nın önemli turizm merkezlerinden Akyaka'da bulunan ''
rüzgar ve uçurtma
sörfü alanları'' ile ilgili
düzenleme yapan Muğla Valiliği, bölgede sörf yapanlardan
ücret almaya başladı.
Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde bulunan ve son yıllarda düzenlenen sörf yarışmaları ile gündeme gelen sahilde, Muğla Valiliği bünyesindeki Muğla El Sanatları
Ticaret ve Limited Şirketi (MELSA) tarafından bir dizi düzenleme yapıldı.
MELSA'nın çalışmalarıyla sahildeki ortak kullanım alanları ve
tuvaletler yenilenirken bölgede sörf alanlarının kullanımı da ücretlendirildi. Buna göre profesyonel olduklarını belgeleyen
yerli ve
yabancı sörf tutkunlarından 10, sörf öğrencilerinden ise 20 lira ücret alınmaya başlandı.
-AKYAKA SÖRF MERKEZİ OLUYOR-
Muğla Valisi Fatih
Şahin, Akyaka'nın özellikle uçurtma sörfü (kite sörf) açısından dünyanın sayılı noktalarından birisi olduğuna işaret ederek, ''Alternatif turizm çalışmaları kapsamında su sporlarına, rüzgar ve uçurtma sörfü ile yelkene büyük önem veriyoruz'' dedi.
Golf sahalarının da
alternatif turizm için önemine dikkat çeken Şahin, ''Rüzgar ve uçurtma sörfü ile golf sporu özellikle
ekonomik gelir seviyesi yüksek insanların uğraştığı sporlar. Rüzgar sörfü için Akyaka'ya gelen insanlar ciddi bir turizm geliri bırakıyorlar ve rüzgardan para kazanıyoruz'' diye konuştu.
Akyaka'da uçurtma ve rüzgar sörfü yapılan alanlarla ilgili bir dizi düzenleme yaptıklarını ve özellikle bölgeye bu sporu yapmak için gelen yerli ve yabancı sporcuların ortak kullanım alanlarını iyileştirdiklerini belirten Şahin, şunları söyledi:
''Rüzgar ve uçurtma sörfü için bölgeye gelenler belirli bir ücret ödüyorlar. Profesyonel sporculardan daha düşük bir ücret alıyoruz. Bölgede bugüne kadar çok sayıda ulusal yarışma yapıldı. Hedefimiz Akyaka'yı uluslararası uçurtma sörfü yarışlarının yapıldığı bir merkez haline getirmek. Akyaka'yı dünyanın sayılı uçurtma sörf merkezlerinden birisi yapmak. Ayrıca bölgede faaliyet gösteren rüzgar sörfü kulüpleri ile ilgili de bir dizi düzenleme yaptık ve 'cankurtaran bulundurma' gibi zorunluluklar getirdik. Bu konudaki mevcut yönetmelikleri hayata geçirmeye çalıştık.''
-''3 GÜNDE ÖĞRETİYORLAR''-
Akyaka sahillerinde 10 yıldır sörf eğitim verdiklerini anlatan
Yavuz Aksakal ise valiliğin sahilde yaptığı düzenlemeyi olumlu bulduğunu ifade ederek, ''Burada resmi olarak çalışan 4 tane okul var. Rekabetin getirdiği şartlar yüzünden
hizmet kalitesi de artıyor'' dedi.
Yıllar önce bölgede sörf yaparken büyük sıkıntılar yaşadıklarını hatırlatan Aksakal, ''Burada kirlilikten ya da tuvalet olmamasından utanıyorduk. Valiliğin sahilin işletmesini almasından sonra düzgün bir hizmet var. Pırıl pırıl bir alt yapı var ve sahil her gün temizleniyor'' diye konuştu.
Hava şartları iyi olduğu zaman sahilde yaklaşık 200 kişinin aynı anda uçurtma sörfü yapabildiğine işaret eden Aksakal, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Rüzgar sörfünü 3 gün boyunca verilen bir eğitimle öğrenmek mümkün. Bu eğimin maliyeti 800 lira. Sadece şortunuzu alıp geliyorsunuz. 3 günde öğretiyoruz. Ondan sonra da 3 gün kendinizin çalışıyorsunuz. Bir haftanın sonunda suda istediğiniz yere kayabiliyorsunuz.
Uçurtma sörfü için alınacak malzemeler kalitesine göre değişiyor. Ama 3 bin liraya iyi bir malzeme alabilirsiniz.''
Akyaka'daki sörf okullarında eğitim gören onlarca
genç ise güneşin batışı esnasında uçurtma ve rüzgar sörfü yaparak, güneşin batışını adeta görsel bir şölene dönüştürüyor.
5 yıldır Akyaka'ya
tatile geldiğini anlatan
İngiliz turist, Thomas Frederic, dünyanın farklı bölgelerinde tatil yaptığını anlatarak, ''Bir kaç haftaya kadar Londra'da yağmurlar başlar.
Türkiye ise 4 farklı mevsiminin aynı anda yaşanabildiği bir
ülke. Bu anlamda siz çok şanlısınız. Güneşin batışı esnasında yaşanan bu görsel şölene hayran kalmamak imkansız. Özellikle sörf yaparken esen Akyaka'nın rüzgarına aşığız'' diye konuştu.
(KG-OSM-HMD)17.07.2011 10:06:15