Uzman Psikolog
Emin Dönmez, köyden
kente göç eden insanların, şehir
yaşamını garipsediği söyledi. Dönmez, göç edenlerin şehir yaşamı ile köy yaşamı arasında bir süre kültür şoku yaşadığını belirtti.
Malatya Işık Yaşam Merkezi'nin Sosyal Destek Programı (
SODES) kapsamında kadınlara yönelik 'Kent
Kültürü ve Kentlilik Bilinci' eğitimi semineri düzenlendi. Seminere Uzman Psikolog Emin Dönmez konuşmacı olarak katıldı. Konuşmasında kentlilik bilincinin oluşmasında eğitimin önemli olduğunu anlatan Dönmez, kentlilik bilincinin geniş bir kavram olduğunu, bu bilincin oluşturulması sayesinde insanların gelişeceğini, 'kent kültürü' kavramının anlam kazanacağını ifade etti.
Göçlerin kent yaşamına etkisi üzerinde de duran Dönmez, Türkiye'de 1950'li yıllarda başlayan iç göç hareketlerinin göç eden kişiler açısından birçok olumsuz sonucu da beraberinde getirdiğinin altını çizdi.
Köyden kente göçün kültür şoku oluşturduğunu dile getiren Dönmez, "Köyden kente göçle gelenlerin karşılaştıkları sorunların başında uyum sağlayamama sorunu gelmektedir. Köyünde değer yargıları başka olan insanlara, kentte yaşayanların hayat tarzı garip gelmekte ve köy ile kent yaşamı arasında bocalayan bu insanlar bir nevi 'kültür şoku' yaşamakla birlikte, köyde alışmış oldukları sosyal değer, örf ve adetler gibi birçok kavram şehirde farklılık arz etmektedir. Eğitim kentlilik bilinci kazanılmasında önemlidir." dedi.