Metin Bolat -
Konya polisi başlattığı ''sağlıklı nesil güvenli
toplum'' projesiyle 50 bin lise öğrencisi, 10 bin öğrenci velisi, 100 adet bağımlı ve bağımlı aileleri ile 2 bin 500 öğretmene madde bağımlılığı konusunda
seminer verecek.
Konya polisinin madde bağımlılığı ve zararları konusunda öğrencileri ve ailelerini bilinçlendirmek için başlattığı ''sağlıklı nesil güvenli toplum'' projesi kapsamında eğitim faaliyetlerine geçtiğimiz günlerde Konya
spor A2 Takımı ile Karatay
Lisesi
Futbol Takımı Spor Toto Süper Lig Hakemlerinden Deniz Çoban'ın yönettiği karşılaşmayla start verildi.
Gençleri bilinçlendirerek madde bağımlılığından uzak tutmak, bu tür tuzaklardan korumak için başlatılan proje, okullardaki eğitim seminerleriyle devam edecek.
Bunun yanı sıra polis, kurulan www.guvenlitoplum.com adlı sitesiyle, hem gençler hem de aileleri madde bağımlılığı konusunda uyarıyor.
50 bin lise öğrencisi, 10 bin öğrenci velisi, 100 adet bağımlı ve bağımlı aileleri ile 2 bin 500 öğretmene madde bağımlılığı konusunda seminer verilecek olan projenin ayrıntıları da kurulan sitede yer alıyor.
Bağımlılık yapıcı maddelerin, insan vücudunda oluşturduğu iyi halin aslında sahte ve kısa süreli olduğu, insan ruhu ile bedeninde açtığı yaraların tedavisinin çok zor ve uzun süreli olduğunun asla unutulmaması gerektiği belirtilen sitede, yanlış bilgi ve bilgisizlik ile ''bir kereden birşey olmaz'' denilerek başlanılan uyuşturucuyla kişiyi ilk tanıştıranın, çevresindekiler olduğu yer alıyor.
-Gençleri madde bağımlısı yapmak için denenen taktikler-
Sitede, madde kullanımı ve bağımlılığında risk grubunun toplam nüfusun yüzde 32'sini oluşturan 10-24 yaş arasındaki gençler olduğu, bu gençlerin madde bağımlılığına alıştırılabilmesi için çeşitli yöntemler denendiği belirtildi.
Maddeye bağımlı hale getirilmeye çalışılan gençlere ilk dozun bedava verildiği bilgisi yer alan sitede, bu şekilde uyuşturucunun gençlere cazip hale getirilmeye çalışıldığı vurgulandı.
Sitede, uyuşturucu tacirlerinin uyguladığı bazı taktikler ise şöyle sıralanıyor:
Yağcılık: ''Sen gidince buranın tadı tuzu kaçar''
Yalnız bırakma: ''Eğer gidersen bir daha yüzüne bakmam''
Yalvarma - Acındırma: ''Ne olur hatırım için bir kez, beni kırma'
Tehdit: 'Kesinlikle seni bırakmayız''
Ödül
vaat etme: ''Bak bunu yaparsan seni o kızla/erkekle tanıştıracağım''
Aşağılama: ''Hadi oradan süt çocuğu sen de...''
Ailelere ''benim çocuğum asla yapmaz'' diyerek olaya duyarsız kalmamaları uyarısında bulunulan sitede, gerekli görüldüğünde ilgili yerlere başvurarak
yardım alınması gerektiği bildirildi.
(BO-MRS)07.10.2011 11:01:09