Burcu Bilgin - Bakıra, demire, ahşaba can vererek onları birer sanat eserine dönüştüren usta ellerin öyküleri bir sempozyumda işlenecek. Keçecilikten
ağaç oymacılığına, nalbantlıktan semerciliğe kadar 83 ustanın hikayelerinin aktarılacağı Uluslararası Geleneksel El
Sanatı Ustaları
Sempozyumuna gelecek 26 usta da sergiler açacak.
Gazi Üniversitesi Türk El Sanatları
Araştırma Uygulama
Merkez Müdürü Doç. Dr. Feriha Akpınarlı, AA muhabirine sempozyumla ilgili bilgi verirken, 13-15
Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan sempozyuma Türkiye'deki 42 üniversitenin yanı sıra,
Azerbaycan,
İran ve Kazakistan'dan bilim adamlarının katılacağını söyledi.
El sanatı ustalarının daha önce hiçbir sempozyumda konu edilmediğini aktaran Akpınarlı, sempozyum kapsamında 83 bilim adamının 83 el sanatı ustasını tanıtacağını ifade etti. Yıllardır el sanatları konusunda
Anadolu'da araştırma yaptığını anlatan Akpınarlı, Şanlıurfa'da el sanatlarını geliştirme projesini yürüttüğünü, burada da gözlemlerinin olduğunu belirtti. El sanatları konusunda isim sahibi olan bu ilde dahi bazı el sanatlarının unutulmaya yüz tuttuğunu dile getiren Feriha Akpınarlı, bazı ustaların da küskün olduklarını söyledi.
Geçen yıllar içindeki izlenimleri nedeniyle el sanatlarının daha da fazla unutulmaması için bir sempozyumu hayata geçirmek için çalışma başlattıklarını ifade eden Akpınarlı, bilim adamlarının bildirilerini değerlendirdiklerini ve sonuçta 83 ustanın hayat hikayesinin sempozyumda işlenmesi yönünde karar verdiklerini kaydetti. Bu ustalar arasında bugün hayatta bulunmayanların sayılarının az olduğunu belirten Akpınarlı, 26 ustanın da Ankara'ya davet edildiğini söyledi. Akpınarlı, Başkent'e konuk olacak bu ustaların sempozyum kapsamında hem öykülerinin işleneceğini, hem de ustaların sergiler açacaklarını bildirdi.
-''USTALARIMIZIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEĞİZ''-
Akpınarlı,
bakırcılık, semercilik, nalbantlık, dokumacılık, oyacılık, ağaç oymacılığı, kuyumculuk, gümüşçülük, halıcılık, çömlekçilik, hamut, saraçlık, yemenicilik, bastonculuk, kilimcilik, minyatürcülük, tezhiplik, tombakçılık, saraciye, telkari, süslemecilik gibi ustalık dallarının sempozyum kapsamında ustaların öyküleriyle birlikte tanıtılacağını kaydetti.
Sempozyumda işlenecek bildirileri saptarken mümkün olduğu kadar farklı konuların ele alınmasına dikkat ettiklerini anlatan Akpınarlı, 23 farklı konudaki ustanın sunulacak bildirilerde hayat hikayelerinin paylaşılacağını söyledi. El sanatlarının tanınması için farklı kurum ve kuruluşların da çaba sarf ettiğini dile getiren Akpınarlı, Anadolu Sigorta'nın ''Bir Usta Bin Usta'' adlı reklam filminin de bunun en güzel örneklerinden olduğunu, bu reklam filmini görünce çok mutlu olduklarını belirtti.
Sempozyuma AKM'nin de
destek verdiğini ifade eden Akpınarlı, ayrıca
Gölbaşı Belediyesinin
sponsor olduğunu,
Altındağ Belediyesinin de sponsorluğun yanında Hamamönünde
restore edilen yerleri konuklara gezdireceğini aktardı.
Uluslararası Geleneksel El Sanatı Ustaları Sempozyumunda ustaların sergilerinin yanında ''
İstanbul Bahçeleri ve Çiçekleri'' başlıklı bir sergiye de yer verileceğini anlatan Akpınarlı, bu sergide de İstanbul'daki çiçekler ve bahçelerin, ayrıca oralardaki figürlerin geleneksel sanatlardaki kullanımının işleneceğini kaydetti. Akpınarlı, bu serginin
Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonunda 13 Ekimde sanatseverlerle buluşacağını bildirdi.
Akpınarlı, düzenlenecek sempozyumun el sanatlarına katkı sağlayacağına inandığına işaret ederek, ''Sonuçta ustalarımızın yüzünü güldüreceğiz. Bu el sanatlarının unutulmamasına, daha da canlanmasına katkı sağlarsak daha da mutlu olacağız'' dedi.
Sempozyum kapsamında el sanatlarına katkıda bulunan bilim adamlarına
ödül de vereceklerini aktaran Feriha Akpınarlı, Prof.Dr. Taciser Onuk, Prof.Dr. Örçün Barışta, Prof. Tevhide Özbağı, Prof. Dr. İsmail öztürk ve Prof. Dr. Mustafa Arlı'nın bu kapsamda ödül alacaklarını, ayrıca Halk Kültürlerini Araştırma Kurumu ile TRT'nin ''El Yapımı'' adlı programının da ödüle değer bulunduğunu sözlerine ekledi.
(BUR-JM)10.10.2011 12:03:04