Türk
Sağlık-Sen'in açtığı
dava sonucunda, ilk kez bir üniversite hastanesinde riskli birimlerde çalışan ama kısa süreli bu birimlere
hizmet veren personele,
döner sermaye ödemesinin riskli birim katsayısından ödenmesine karar verildi.
Türk
Sağlık-Sen tarafından
Mersin Üniversitesi Hastanesi'nde görev yapan radyoloji çalışanlarının
mesai içi veya mesai dışında acil servise verdiği hizmet sürelerince
döner sermaye ödemelerinin riskli birim katsayısından yararlanması başvuru yapılmış, İdarenin başvuruyu reddetmesinin ardından
sendika tarafından dava açılmıştı.
Davayı görüşen Mersin 1. İdare Mahkemesi verdiği kararda riskli birimlerde çalışmamakla birlikte bu bölümlere geçici hizmet sunan personelin hizmet sunduğu süresince riskli birim katsayısından yararlandırılmasını engelleyen bir hüküm bulunmadığına dikkat çekti. Mahkeme kararında riskli birimlere bu birimlerde çalışmayanların geçici hizmet sunduğu süreler için riskli birimlerde çalışanlarla aynı katsayıdan döner sermaye ödemesi yapılmasının hakkaniyet gereği olduğuna dikkat çekildi. İdarenin yapılan başvuruyu reddetmesinde hukuka uyarlılık bulunmadığı belirtildi. Mahkeme idarenin döner sermayeyi riskli birim katsayısından ödenmesi başvurusunu red işleminin iptaline karar verdi.
Mahkemenin verdiği kararla ilk kez bir üniversite hastanesinde riskli birimlerde çalışan ama kısa süreli bu birimlere hizmet veren personellere döner sermaye ödemesinin riskli birim katsayısından ödenmesine karar verilmiş oldu. Bu kararla birlikte üniversitede bu durumda olan çalışanların 150-250 TL arası daha fazla döner sermaye almalarının önü açıldı.
Kararla ilgili bir değerlendirme yapan
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı
Önder Kahveci "Mersin'de kazandığımız dava
üniversite hastanelerinde kazanılan ilk davadır. Bu açıdan oldukça önemlidir. Üniversite hastaneleri bu kararı bir emsal olarak algılamalı ve riskli birimlere kısa süreleri de olsa hizmet veren çalışanlara döner sermaye ödemesini riskli birim katsayısından yapmalıdır. Bu çalışanı hakkıdır. Çalışana verilmelidir." dedi.