Aksaray Belediyesi tarafından Aksaray Üniversitesi ve çeşitli
sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle düzenlenen ''Uluslararası
Somuncu Baba ve
Kültür Çevresi'' sempozyumu başladı.
Aksaray Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyum öncesi ''
Osmanlı Arşivlerinde Somuncu Baba Belgeleri'' sergisinin açılışı gerçekleştirildi.
Sempozyuma Aksaray Valisi Orhan Alimoğlu,
Diyanet İşleri Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz,
AK Parti Aksaray milletvekilleri Ali Rıza Alaboyun, Ruhi Açıkgöz, İlknur İnceöz, Belediye Başkanı
Nevzat Palta, Aksaray
Cumhuriyet Başsavcısı
Taner Aksakal, İl Jandarma Komutanı
Albay Erdal Eren, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Devlet Eski Bakanı Sadi Somuncuoğlu ve çok sayıda
bilim adamı katıldı.
Aksaray Valisi Orhan Alimoğlu, sempozyumdaki konuşmasında ''Eskisini anlamayanın, iyi bir yenisi olamıyor. Çağımızda depresyon, stres, bunalım tabirleri çok kullanılıyor.
Ruh sağlığı merkezlerine ihtiyaçlarımız artıyor. Bu işleri bilen büyüklerimizi bizim bilmeye ihtiyacımız var. Bu sempozyum çok isabetli bir çalışma olmuştur'' dedi.
Diyanet İşleri Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz da, ''Devletlerin gündemini işgal eden, toplum bilimleri ile uğraşan insanların gündemini işgal eden, öteki ile mücadele ve ötekileştirme kavramının gündemimizden düşmesi, paylaşmayı birlikte yaşamayı öğrenmemiz açısından Somuncu Baba'nın yeniden okunması, yeniden algılanması ve o yolun devamı olan şahsiyetlerin hayatlarının düşünce ve fikirlerinin yeniden gündeme taşınması çok önemli'' dedi.
İnsanlık tarihinin en büyük problemlerinden birisinin insanların birbirlerini ''önce ötekileştirmesi'' olduğuna dikkati çeken Yılmaz, bununla başlayan problemin, öteki ile birlikte yaşayamama, ötekini yok etme şeklinde gelişerek, dünyada medeniyetler savaşına kadar sebebiyet vermiş bir hadise olduğunu belirtti.
Yılmaz, şunları kaydetti:
''(Somuncu Baba) Şam da ve Anadolu'nun pek çok medreselerinde çok iyi bir
İslami ilimler tahsili yapmış ve maneviyatta hem sıddıki hem haydari geleneğini birleştirmiş olmasına rağmen kendisini asla öne çıkarmayan, meçhul kalmayı
tercih eden tavrı ile daha sonra halkın gönüllerinde bu özelliğiyle taht kurmuştu.''
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı,
Hollanda Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.
Ahmet Akgündüz, Somuncu Baba'nın, tıpkı
Abdulkadir Geylani, Şah-ı Nakşibend ve başka kutublar gibi Kutb-u Azam bir insan, manevi iklimimizi ışıklandıran büyük bir güneş olduğunu söyledi.
Akgündüz, manevi bataryaları teçhiz edilmemiş bir milletin, maddi bataryaları ne kadar mükemmel donatılmış olursa olsun bir gün yıkılmaya mahkum olduğunu vurguladı.
''Somuncu
baba, tıpkı Abdulkadir Geylani, Şah-ı Nakşibend ve başka kutuplar gibi Kutb-u Azam bir insan, manevi iklimimizi ışıklandıran büyük bir güneş'' diyen Akgündüz, şunları kaydetti:
''Bu güneşin ışığı her yere yetecek kadar fazladır. Bu açıdan baktığımızda Osmanlı ulu çınarının
Bizans İmparatorluğu karşısındaki fetih ve zaferlerinin arkasında
Akçakoca ve Koca Köse Nihaller kadar İslam aleminin değişik bölgelerinde ve özellikle Horasan'dan gelen erenlerin, Sadreddin Konevilerin,
Mevlana Celaleddin Rumiler ve Şeyh Edebalilerin bulunduğunu açıkça görüyoruz.''
Devlet Eski Bakanı ve Somuncu Baba soyundan gelen Sadi Somuncuoğlu da konuşmasında sempozyumun önemine dikkati çekerek, Somuncu Baba'nın oğlu Baba Yusuf Hakiki'nin önemli eserlerini bastıran ve bu konuda yapılan çalışmaları destekleyen Aksaray Valiliğine ve Belediye Başkanlığına teşekkür etti.
Sempozyumda, Prof. Dr. Ahmet Akgündüz'ün başkanlığını yaptığı 1. oturumda Prof. Dr. Cihan Okuyucu, Prof. Dr. Turan Koç ve Prof. Dr. Mehmet Akkuş Somuncu Baba'nın hayatı, düşünce ve fikirleri ile ilgili sunumlar yaptı.
25
Eylül Pazar gününe kadar devam edecek sempozyumda
yurt dışı ve yurt içinden çeşitli üniversitelerden 24 bilim adamı
bildiri sunacak.
(AD-RIF-MRS)24.09.2011 10:19:05