Tolga Albay -
Ulaştırma Bakanı Binali
Yıldırım, küresel
kriz nedeniyle Türkiye'deki projelerin
finansmanında çeşitli sıkıntıların ortaya çıkma riskinin bulunduğunu belirterek, ''O yüzden yatırımları zamana yayarak yapmamız lazım'' dedi.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Yıldırım, dünyada yaşanan
ekonomik krizin özellikle
Avrupa ekonomilerinde etkisini hissettirdiğini, ülkelerin kısa vadeli kaynak ihtiyacının uzun vadeli yatırımların finansmanında maliyetleri artırabileceğini söyledi.
-''YATIRIMLARI ZAMANA YAYARAK YAPMAMIZ LAZIM''-
Türkiye'nin büyük yatırımlar yaptığını, bunun bir bölümünün kamu-özel ortaklığıyla yapılan projeler olduğunu belirten Yıldırım, şöyle konuştu:
''Tabii bu küresel kriz, bilhassa Avrupa'da ağırlıklı yaşanıyor. Kriz dolayısıyla özellikle kamu özel ortaklığıyla yapılan projelerin, belirli bir hacmin üzerindeki finansmanında sıkıntı yaşanabilir. Bundan kastettiğim şu; aynı anda 20 milyar dolarlık projeye çıkarsak dünyada bu işe ayrılmış dolaşan para miktarı belli.
Şu anda Türkiye'de şehir hastaneleri,
Ulaştırma Bakanlığı projeleri, elektrik ve su kullanımına göre yapılan projeler var. Bunları topladığınız zaman büyük miktarlar tutuyor.
İzmir-
İstanbul Otoyolu bile tek başına 6-7 milyar dolar. Üçüncü
köprü, Boğaz'a
lastik tekerlekli araçların geçişi için yapılacak
tünel, otoyol projeleri ve havaalanları var. Bizimkileri topladığımız zaman 15 milyar dolar civarında para tutuyor.
Doğal olarak şu anda parayı emen Avrupa'da krize düşen ülkeler. Onlar daha sıcak kanallara gidiyorlar. Dolayısıyla kısa vadeli portföy yatırımı ile uzun vadeli yatırımı kıyasladığınızda kriz zamanı cazip olan onlar. Böyle bir risk var. O yüzden yatırımları zamana yayarak yapmamız lazım.''
-''TÜRKİYE'NİN PROJELERİNE İLGİ ÇOK BÜYÜK''-
Bakan Yıldırım, ''uluslararası yatırımcıların Türkiye'deki projelere kriz nedeniyle ilgisinde bir artış ya da azalma görülüp görülmediği'' yönündeki soru üzerine, projelere ilginin her zaman çok yüksek olduğunu ancak kendilerinin
ihaleye verilen teklifleri görmeden, ilgi konusunda bir yorum yapmadıklarını söyledi.
Projelere ilgi konusunda şu anda ''ciddi bir tehdit gözükmediğini'' kaydeden Yıldırım, ''Türkiye'nin projelerine ilgi çok. Ama biz ihale günü gelecek teklife bakarız. İlgi bizim için iyi bir şey ama yeterli değil. Dosyayı görmeden teklifleri görmeden bir şey söylemiyoruz. Şu anda bu anlamda ciddi bir tehdit yok. Şu ana kadar iyi gitti ama bizim de kafamızda istifhamlar var'' dedi.
-''BÜYÜK LAFLAR EDİLİYOR, SONRA BİR ŞEY ÇIKMIYOR''-
Dünyada finansman kaynaklarının çok olduğunu, kaynak bulmakta değil finansmanın maliyetinde sorunlar yaşanabildiğini kaydeden Yıldırım, uygun koşullu finans kaynaklarını zaman kaybetmeden bulma konusunda çaba gösterdiklerini söyledi.
Bu konularda büyük tecrübe kazandıklarına dikkat çeken Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Kaynak getiren çok. 'Para var sayın
bakanım sen proje söyle' diyorlar. O kadar çok gelen var ki. Bunlara artık alıştık. '500 milyon dolardan aşağı işe girmiyoruz' diyorlar. Bu tip şeyler başlangıçta çok ilgi çekiyor. Ama biz epey tecrübe kazandık bu işte. Bu tip gelenlere 'gelirken paranın yarısını getir, masanın üstüne koy göreyim, ondan sonra çalışalım' diyorum. Bunlar daha ziyade aracı, bazı fonların pazarlamasını yapmaya çalışıyorlar. Düzgün çalışan olduğu gibi bir çoğunun da maalesef arkası gelmiyor. Büyük laflar ediliyor sonra bir şey çıkmıyor. Zaman kaybı oluyor.
-''FİNANSMAN MALİYETİ ARTINCA PROJE CAZİP OLMAKTAN ÇIKIYOR''-
Şu anda finansmanda sorun yok. Bu finansmanı kolaylaştıran veya zorlaştıran bir kaç unsur var. Birincisi ülkenin istikrarı. Ülkede istikrar zayıfsa finansman işi zora girer. İkincisi küresel istikrarsızlık, kriz. Ama bütün bunların ötesinde teminatlar çok yükseliyor. Finansman maliyeti çok arttığı zaman proje ilginç ve cazip olmaktan çıkıyor. Şu anda o risk var. Türkiye'nin istikrar konusunda bir sıkıntısı yok olması da beklenmiyor. Ama krizden dolayı küresel finans maliyetinde artma var. Buna dikkat etmek gerekiyor.''
-''GÜVENLİ İNTERNET KONUSUNDA SORUN YOK''-
Bakan Yıldırım,
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hazırlanan Güvenli
İnternet Yönetmeliği kapsamındaki uygulamaların yürürlüğe girdiğini, bu konuda bir sorun olmadığını söyledi.
Konu hakkında
seçim öncesi maksatlı çıkarılmış tartışmaların yaşandığını söyleyen Bakan Yıldırım, ''O
düzenleme yürürlüğe girdi, bir sorun yok. Şu an herkes razı, ortalık sakinleşti. Orada yanlış anlamadan kaynaklanan bir
gürültü oldu. Bunu biraz da seçim öncesi maksatlı çıkarılmış olarak görüyoruz. Şu anda bu yanlış anlaşılmalar ortadan kalktı. Uygulamanın esasının ne olduğu anlaşıldı. Ortada bir yasaklama, kısıtlama olmadığı görüldü'' diye konuştu.
(TLA-BAH-BŞK-ÖME)12.09.2011 12:33:21