Şengül Oymak –
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı,
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (
UCLG) Başkanı
Kadir Topbaş, birlik çatısı altında, dünyanın her köşesinde yaşayan insanların sıkıntılarını problem olarak görebilen, çözüm yolları arayan bir anlayışı etkin hale getirmeyi arzuladıklarını söyledi.
Fas'ın baş
kenti Rabat'ta, ISESCO
Konferans Salonu'nda düzenlenen UCLG Yönetim Kurulu Toplantısı Açılış Töreni'nde konuşan Topbaş, toplantıda UCLG Başkanı sıfatıyla bulunmaktan onur duyduğunu belirtti.
Topbaş, bugün şehirlerin geleceğinin, ülkelerin geleceğinin birbirine kenetlenmiş durumda olduğunu, her ülkenin birbirini etkilediğini kaydederek, ''Böyle bir süreçte adımlarımızı, birbirimizle olan ilişkilerimizi hassasiyetle yürütmek zorundayız'' dedi.
Günümüzde şehir ve şehirciliğin ön plana çıktığını, dünyada artık kent
yaşamının giderek yoğunlaştığını ifade eden Topbaş, ''Kaçınılmaz bir sonuç olarak dünya nüfusunun yüzde 70'den fazlasının şehirlerde yaşayacağı söyleniyor. Buna göre şehirlerimizi hazırlamak, insanlarımızın yaşam alanlarını beklentilere
cevap verecek şekilde düzenlemek zorundayız. Diğer yandan, dünya nüfusunu giderek artıyor. Bu nüfusa karşı
doğal kaynaklardaki daralmanın getireceği sonuçları da dikkate alarak her alanda birlikte çalışmak zorunda olduğumuzu hepimiz bilmekteyiz'' ifadelerini kullandı.
Topbaş, Meksika'da bu konuların tartışıldığını, bu konular içerisinde 2030 yılının şehirleri konusunda bir mutabakata varıldığını, 25 maddelik bir yol haritası belirlendiğini, bu
yol haritasına göre şehirlerin düzenleneceğini aktardı.
Topbaş, UCLG'nin yerel yöneticilerin, yerel
yönetimlerin, yerel hükümetlerin bir araya gelerek oluşturduğu bir
sivil inisiyatif mantığında çalışan önemli bir kuruluş olduğunu dile getirdi.
-''ATTIĞIMIZ ADIMLAR UCLG'Yİ BUGÜN BAŞKA BİR NOKTAYA GETİRDİ''-
Birliğe emeği geçen herkese teşekkür eden Topbaş, şunları söyledi:
''Hep beraber UCLG çatısı altında daha güçlenelim, daha etkin hale gelelim istiyoruz. Meksika'da yaptığım konuşmada da 'geride bıraktığımız 6 yılın bir kuruluş aşaması olduğunu, ama önümüzdeki yıllarda UCLG'nin artık daha etkin bir hale geleceği, UCLG'nin dünyada söz sahibi olacağı bir süreci beraber oluşturabileceğimizi' söylemiştim. Bu çerçevede, geride bıraktığımız 6 ay içerisinde çalışmaları bu yönde yaptık. Sizlerle beraber attığımız adımlar, UCLG'yi bugün başka bir noktaya getirdi. UCLG'nin daha farklı noktalara gelmek zorunda olduğuna inanıyorum. Çünkü biz siyasetten uzak, farklı görüşlerden, inançlardan, kültürlerden insanları beraberce kucaklayan ve insan odaklı bir hizmeti düşünen bir yönetim anlayışına sahibiz. Bu kapsamda atacağımız adımlarla beraberce dünyanın geleceğini hazırlamaya çalışıyoruz.''
Topbaş, yapılan çalışmalar çerçevesinde ciddi bir mesafe katettiklerini, yapının tekrar şekillenmesi konusunda atılan adımların sonuçlarını vermeye başladığını belirtti.
-''DÜNYA BARIŞINDA ÖNEMLİ KATKISI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM''-
Topbaş, UCLG'nin daha etkin hale gelmesi adına son 4 ay içinde BM Genel Sekreteri ile 3 kez görüştüğünü, bunun çok önemli gelişme olduğunu kaydederek, ''Bu görüşmelerde, UCLG'nin BM'de daha etkin olması gerektiğini, bir gözlemci statüsüne kavuşması gerektiğini söyledim. Zaten bu görüşmenin sonucu olarak, BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon, ABD Belediye Başkanları Zirvesinde yaptığı konuşmada UCLG'den, 'küresel müttefik' olarak bahsetmiş. Bu da bizim attığımız adımların ne kadar doğru olduğunu, bu adımlarla hangi sonuçlara ulaştığımızı göstermektedir. Kentlerde yaptığımız istihdam, sağlık, çevre ve diğer alanlardaki çalışmalarla paralel olarak BM'de atacağımız adımların dünya barışında önemli katkısı olacağını düşünüyorum'' şeklinde konuştu.
-''ÇABALARIMIZI ARTTIRMALIYIZ''-
UCLG'yi ciddi anlamda bir kurumsal yapıya sokmak zorunda olduklarını, bu kapsamda çalışmalar yapacaklarını kaydeden Topbaş, sözlerine şöyle devam etti:
''Bütün arzumuz UCLG çatısı altında, dünyanın her köşesindeki insanların sıkıntılarını problem olarak görebilen, çözüm yolları arayan bir anlayışı etkin hale getirmektir. Biz bütün yurttaşlarımıza bu mantıkla yaklaşarak onların ihtiyaç ve taleplerini dikkate alan ve çözüm yolları arayan, gerekli mercilerde mücadelesini vererek sonuçlarını ortaya çıkaran çalışmalar yapmaktayız. Bu konuda çabalarımızı arttırmalıyız. Çünkü tamamen siyasetten arınmış, insan odaklı, dünyanın geleceğinin kaygısını taşıyan ve bu konuda çaba harcayan bir anlayışı hakim kılmanın, hepimizin öncelikli talepleri arasında olduğunu gündeme taşımaktayız.''
Topbaş, çalışma programları arasında
kalkınma hedeflerinin öncelikli sırada yer aldığını, diğer yandan
cinsiyet ayrımcılığına karşı bir mücadele verilmesini, dezavantajlı grupların korunmasını ve çocuk istismarının önlenmesini çok önemsediklerini bildirdi.
Topbaş, yapılan toplantıların UCLG'ye yeni hedefler, adımlar kazandırdığını belirterek, ''İnanıyorum ki, giderek güçlenerek çatımızı daha da genişleterek, daha etkin bir mücadeleyi ve çalışmayı hep birlikte sürdüreceğiz. Bu da dünyadaki barışın tesisi ve dünyadaki küresel problemlerin çözümünde bize yol gösterici olacaktır'' dedi.
Daha sonra Topbaş ve Rabat Belediye Başkanı Fathallah Oualalou arasında, 2013 yılında yapılması planlanan UCLG 4. Dünya Kongresi'nin Rabat'ta düzenlenmesi konusunda
sözleşme imzalandı.
Kadir Topbaş tarafından yönetilen ''Yerel ve Bölgesel Yönetimler Yenilik İçin Çalışıyor'' adlı oturumda üyeler tarafından sunumlar yapıldı.
Kadir Topbaş ayrıca, UCLG Bölge Teşkilatları eski Genel Sekreteri Jeremy Smith, UCLG
Ortadoğu ve Batı
Asya Bölge Teşkilatı (MEWA) eski Genel Sekreteri Selahattin Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu bazı kişilere, UCLG için yaptıkları çalışmalardan dolayı onur ödülü verdi.
Toplantıya, Fas İçişleri Bakanı Taieb Cherkaoui,
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu,
Düzce Belediye Başkanı İsmail
Bayram,
Kocaeli Kent Konseyi Genel Sekreteri Sedat
Yücel de katıldı.
(ŞNG-NER-Zİ)23.06.2011 16:51:04