Mürsel Çetin -
Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı
Ramazan Gürbüz, insan ve
toplum sağlığı açısından önemi büyük olan yumurtanın
üretiminin artmasına rağmen
tüketimde buna paralel bir artışın yakalanamadığını, ancak
Türkiye'nin kişi başı yıllık 190 yumurta tüketimine ulaşmasının sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.
Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 65 milyon yumurta tavuğunun bulunduğunu, yıllık 16 milyar adet yumurtanın üretildiğini ve bunun 14 milyar adedinin iç piyasada tüketildiğini belirtti.
Türkiye'de 20 yıl önce 60 adet yumurta olan kişi başı yıllık tüketiminin 190 adet yumurtaya çıktığını ve bunu sevindirici bir gelişme olarak değerlendiren Gürbüz, ''
Yumurta tüketiminin artması beslenen bir
ülke için çok iyi bir gelişme. Türkiye olarak bu rakamlarla
Avrupa ülkelerinin seviyesinde değiliz. Kişi başı yıllık yumurta tüketiminde Avrupalılar 250, Japonlar 325, Çinliler 345 yumurta yiyor. Türkiye'de ise bir kişi yıllık ortalama 190 yumurta tüketiyor. Ülke olarak onların seviyesinde değiliz ama bu iyi bir gelişme, sonuçta insanımız sağlık besleniyor'' diye konuştu.
Vatandaşın yumurta tükettiğini anlatan Gürbüz, şunları kaydetti:
''Halkımıza teşekkür ediyoruz ve yumurta tüketmeye devam etsinler. Şuanda yumurtadan daha
ucuz hiçbirşey yok. Bir yumurtanın maliyeti bugün 14
kuruş. Üretici yumurtanın adedini 12 kuruştan satıyor. Yumurtanın kilosu 2 liraya gelmiyor. Pazardan bu fiyata yemek yapacak bir şey alamazsınız.
Domates bile 3 lira civarında. Bundan daha ucuz protein kaynağı yok. Ama insanların da kilosunun kaça geldiğini bildikleri yok. Yaklaşık 16 yumurta 1 kilo geliyor.''
-KLASİK YÖNTEMLERLE YUMURTA TÜKETİYORUZ-
Yumurta kadar ucuz bir
ürünü henüz toplumun çok tüketmediğini ifade eden Gürbüz, ''Yumurta en ucuz hayvansal protein kaynağı. Yumurtada henüz çeşitleme sınıfına giremedi. Klasik yöntemlerle yumurta tüketiyoruz. Çünkü halkımız yumurtayı sabah kahvaltısı yemeği olarak düşünüyor, diğer yemeklerde pek yenmiyor. Daha çok
işçi kesimi yiyor. Evlerimizde yemeğini pek yapmıyorlar. Oda üretimi azaltıyor. Ülke olarak yinede 14 milyar yumurtayı tüketiyoruz çok iyi bir rakam bu'' dedi.
''
Bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre ''yumurtanın kötü kolesterolü aklandı. Biz biliyorduk ama insanlar inanmıyordu...'' diyen Gürbüz, kendilerin taraf olduğunu düşündüklerini, ancak bilim adamlarının açıklamasının ardından yumurtanın kolesterol ile ilgili bir sorun olmadığının açıklanmasının sektörü sevindirdiğini vurguladı.
Türkiye'de
beyaz et ve yumurta sektörünün Avrupa standartlarında çalıştığını anımsatan Gürbüz, firmaların hem beyaz ette hem de yumurta sektöründe kalite, üretim kapasitesi, üretim teknolojisi yönünden Avrupa düzeyinde üretim yaptığını, hatta Avrupalı'lardan daha iyi üretim yapan firmaların bulunduğunu söyledi.
Gürbüz, üreticinin yumurtanın adedini 12 kuruştan sattığını ve sektörün mevsimsel değişikliklerle yaklaşık 16 aydır zarar ettiğini kaydetti.
Yumurtada kar elde edebilmeleri için bir adet yumurtanın
satış fiyatının 15 kuruş üzerinde olması gerektiğini dile getiren Gürbüz, beyaz et ve yumurta sektörünün ayakta kalma mücadelesi verdiğini bildirdi.
Türkiye'de tüketim alışkanlığının oluşmadığı değerlendirmesinde de bulunan Gürbüz, tüketimin artırılması için bilinçlendirmenin şart olduğunu, bununda
küçük yaşlardan itibaren yapılması gerektiğini açıkladı.
Türkiye'nin yıllık 1 milyon 250 bin ton beyaz et üretimi gerçekleştirdiğini, kişi başına yıllık beyaz et tüketiminin ise 11-12 kilogramı bulduğunu, Avrupa'da ise en az tüketenlerin 18-20 kilogram olduğunu hatırlatan Gürbüz, ''Bugün tavuktan 200 çeşit ürün işlenip üretilebiliyor. Toplumun bu çeşitliliğin artmasıyla birlikte beyaz et tüketimi de artacak ve kapasitemiz en az yüzde 30 artar'' diye konuştu.
Yumurta üreticisinin 16 aydır zarar ettiğini anımsatan Gürbüz, yumurta üreticisinin ayakta kalması için ya tüketimin artırılması ya da tüketim çeşitliğinin çoğaltılması v
e devletin ihracat desteklerini artırması gerektiğini belirtti.
Asya ve
Afrika ülkelerinin yumurtayı
Güney Amerika ve Hollanda'dan aldığını açıklayan Gürbüz, Türk üreticisinin daha ucuz navlun ücreti ile bu ülkelere daha ucuza yumurtayı ulaştırabileceklerini, ancak o ülkelerde devlet tarafından verilen ihracat desteğinin kendilerine verilmesi halinde ulaştırabileceklerin sözlerine ekledi.
(MRS-TLN)14.07.2011 11:38:11