Denizli'nin
Güney ilçesi, son yıllarda yeniden tesis edilen
üzüm bağlarıyla ''
Türkiye'nin yükselen şarap bölgesi'' olma yolunda hızla ilerlerken, ilçede 30 bin dekar alanda üretilen
yerli ve
yabancı menşeli üzümler, önde gelen şarap firmaları tarafından alınıyor.
Türkiye Şarap Üreticileri Derneği 2. Başkanı ve
Pamukkale Şarapçılık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yasin
Tokat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir dönem sökülen bağların yeniden kök salması için yoğun çaba harcadıklarını, bunun sonucunda çiftçilerin bağcılığı yeniden önemsediğini, halen ilçede 30 bin dekar alanda üzüm
üretimi yapıldığını, Türk şarapçılığında önde gelen kuruluşların burada kendi bağlarını oluşturarak üretim gerçekleştirdiğini, ayrıca üreticilerden alım yaptıklarını söyledi.
Kendilerinin de 500 dekar alanda üzüm üretimi yaptığını anlatan Tokat, Güney'de yerli çeşitlerden Kalecik Karası, Öküzgözü ve Boğazkere, yabancı menşeli olarak Cabarnet Sauvignon ve Shiraz başta olmak üzere diğer çeşitlerin üretildiğini, Türk üzüm çeşitlerinden üretilen şarapların farklı damak tadıyla
yurt dışında hayli ilgi topladığını, Pamukkale Şarapları'nın ''Trio'' çeşidinin de bunlardan biri olduğunu ifade etti.
Dünyanın önde gelen şarap otoritelerinin Güney ilçesini ABD'deki Napa Vadisi'ne benzettiğine ve ''Türkiye'nin yükselen şarap bölgesi'' olarak nitelendirdiklerini dile getiren Tokat, ''Yerli ve yabancı üzüm çeşitlerinin en iyi ve kaliteli yetiştiği yörelerden birisi Güney. Bunların karışımlarından elde edilen şarap çeşidi, farklı damak tadı arayan yabancılar tarafından hayli beğeniliyor. Yılık üzüm üretimi 20 bin ton dolayında'' dedi.
Pamukkale Şarapçılık olarak yabancı menşeli Cabarnet Sauvignon ve Shiraz ile Türk menşeli Öküzgözü, Boğazkere ve Kalecik Karası üzümlerini üçlü olarak kullandıkları ''Trio'' çeşidini örnek gösteren Tokat, ''Yıllık şarap üretimimiz 4 milyon litre dolayında. Bunun yaklaşık 400 bin litresi Trio çeşidi.
İngiltere ve
Almanya başta olmak üzere birçok ülkeye ihracatını yapıyoruz. Yabancılar kendi geleneksel üzümlerinden üretilen şarapların yanı sıra, bizim geleneksel üzümlerimizden yapılan şarapları da tatmak istiyorlar. Kupaj yaparak sunulduğunda çok hoşlarına gidiyor'' diye konuştu.
Yasin Tokat, Trio çeşidinin bu yıl Fransa'da düzenlenen yarışmada
gümüş, ABD ve İngiltere'deki yarışmalarda da bronz
madalya kazandığını belirterek, önümüzdeki yıllarda Türk ve yabancı menşeli üzümlerden yapılan şarap çeşidini artıracaklarını sözlerine ekledi.
(EÜ-MV-SEM)31.07.2011 13:37:28