Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Silvikültür Daire Başkanı
Mustafa Kılıç,
Türkiye topraklarının yüzde 73'ünün
erozyona maruz kaldığını söyledi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi tarafından düzenlenen "Ülkemizde Rehabilitasyon ve Ağaçlandırma Uygulamaları" konulu panel, Osman Turan
Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Panelde konuşan OGM Silvikültür Daire Başkanı Mustafa Kılıç, Türkiye'nin topraklarının yüzde 73'ünün erozyona maruz kaldığını, bunların önemli kısmının da orman alanları olduğunu belirtti. Yere düşen yağmurun iyi değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Kılıç, bunun depolandığı en yerin de ormanlar olduğunu ifade etti.
Türkiye'deki ormanların yüzde 48'inin bozuk olduğuna dikkat çeken Kılıç, bu ormanların biran önce kendi fonksiyonlarını görecek hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Genel Müdürlük olarak bu konuda yaptıkları çalışmalardan örnekler veren Kılıç, kuraklığa karşı
ağaçlandırma yapılması, ancak
doğal yetişme ortamına uygun ağaçların
tercih edilmesinin önemine vurgu yaptı.
Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü (AGM) Genel Müdürü Hanifi
Avcı da
fidanlıkların kapatıldığı eleştirilerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Son 5–10 yılda 5–6 tane fidanlık kapatıldı ama aynı dönemde ise 20 civarında yenisi açıldı." dedi.
AGM fidanlıklarında yılda yaklaşık 400 milyon fidan üretildiğini anlatan Avcı, diğer anlaşmalı fidanlıkların da üretimiyle bu oranın 550 milyon civarına çıktığını kaydetti.
Ağaçlandırma çalışmalarında nereye neyin yapılacağının çok iyi bilinmesi gerektiğinin altını çizen Avcı, her bölgenin iklim koşullarına göre fidan üretmenin önemine vurgu yaptı. Genel Müdürlük olarak bu konuda ciddi bir veri tabanı oluşturduklarını anlatan Avcı, çalışmalarını da buna göre yürüttüklerini dile getirdi.