Ramazan Çay - İstanbul'da 1928 yılında dünyaya gelen ve 36 yıl sonra Yunanistan'a göç eden Alako Komitis, 47 yıl sonra geldiği Bilecik'in Osmaneli ilçesindeki tarihi bölgeyi gezerken
Türkiye özlemini gidermenin mutluluğunu yaşadı.
Yunanistan'ın başkenti Atina'dan Bilecik'in Osmaneli ilçesine
halk kültürü araştırması yapmak üzere gelen 40 kişilik
kafile, bölgedeki Rum kalıntılarını ve kiliseyi gezdi, incelemelerde bulundu.
Kafilede bulunan ve iyi derecede
Türkçe konuşan Alako Komitis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1928 yılında İstanbul'da dünyaya geldiğini ve ailece 36 yıl burada yaşadığını söyledi.
Komitis, 1964 yılındaki olayların ardından ailece Yunanistan'a göç ettiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:
''Halk kültürü araştırması için buraya geldik. Burada kiliseyi gezerek fotoğraflarını çektik. Aynı zamanda tarihi evleri gezdik. Biz genellikle eski tarihi eserleri arıyor ve buraları geziyoruz. 47 yıllık Türkiye özlemimi giderdim ve çok mutlu oldum. Türkiye'de doğdum ve büyüdüm. Biz insanları hep kardeş olarak görüyoruz.''
Halk kültürünün bir bilim branşı olduğunu ve bu kapsamda araştırmalar yaptıklarını belirten Komitis, ''Kültürel varlıkların ayakta kalmasını ve bunların kaybolmamasını önemsiyoruz. Bunları gelecek nesillerin görmesi çok önemli'' dedi.
Osmaneli Belediye Başkanı Mehmet Isıkan da bölgedeki tarihi yapıların ve
Osmanlı evlerinin kıymetinin turistlerle önem kazandığına işaret ederek, ''Tarihi evlerimizin geçmişe ışık tutuğunu turistlerin ziyaretiyle daha iyi anlıyoruz. Turistleri Osmaneli'de ağırlamaktan mutluyum'' diye konuştu.
(RÇ-TAR-MUR)31.08.2011 11:10:00