Mehmet Tosun -
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı
İsmail Koncuk, sayıları 300 bine dayanan
sözleşmeli ve geçici
personelden yalnızca 192 bininin kadroya geçirildiğini belirterek, 100 binin üzerinde
sözleşmeli personelin ''yok sayıldığını'' savundu.
Koncuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır sözleşmeli memurların kadroya geçirilmesi için verdikleri mücadelenin, sözleşmelileri kadroya geçiren
kanun hükmünde
kararnamenin yayınlanmasının ardından kısmen de olsa başarı ile sonuçlandığını söyledi.
Konfederasyonun ve bağlı sendikaların başlattığı kampanyalar, yaptığı eylemler, yapılan başvurular ve açılan davalar sonunda haklılıklarının kanıtlandığını anlatan Koncuk, bunun sonucunda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/b maddesi ve 4924 sayılı kanun uyarınca sözleşmeli olarak görev yapan personelin kadroya geçirildiğini ifade etti.
Yapılan düzenlemede sadece 4/b ve 4924 sayılı Kanun'a tabi olarak çalışanların kapsama alındığına dikkati çeken Koncuk, bunun yanında birçok sözleşmeli personelin bu kapsamın dışında kaldığını vurguladı.
Belediyelerde, il özel idarelerinde ve
teşkilat kanunlarına dayalı olarak bazı kamu kurumlarında çalıştırılan sözleşmeli personel ile 4/C'lilerin kadroya kavuşamadıklarını belirten Koncuk, ''Bütün bu hususlar incelendiğinde, sayıları 300 bine dayanan sözleşmeli ve geçici personelden yalnızca 657 sayılı Kanun'un 4/b maddesi ve 4924 sayılı Kanun uyarınca çalıştırılan yaklaşık 192 bin kişi kadroya geçirilmiş, 100 binin üzerinde sözleşmeli personel ise yok sayılmıştır'' dedi.
Sözleşmeli personelin, ''esneklik'' adı altında, her türlü güvenceden mahrum,
tayin hakkı olmayan,
aile bütünlüğünün korunmadığı, her türlü istismara açık şekilde çalıştırıldığını savunan Koncuk, kamuda özel kesime benzer yapı oluşturma hedefinin, son 9 yılda sözleşmeli personel sayısının 10 binler dolayından 300 bine çıkmasına neden olduğunu ifade etti. Koncuk, şunları kaydetti:
''Bugün gelinen süreçte, sözleşmeli personel çalıştırılması uygulamasının mucidi olan hükümetin, yıllardır kamuya doldurduğu sözleşmeli personeli kadroya geçirmesi, yaptığı hatayı kabul ettiğinin en açık göstergesidir. Ancak bu noktada, siyasi iradenin büyük bir ikilem içinde olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz yıl içerisinde hükümet tarafından kamuoyuna açıklanan istihdam stratejisinin, esnek istihdam modeli üzerine oturtulması ve yayımlanan kanun hükmünde kararnamenin sözleşmeli personel uygulamasına son vermemesi, yapılanların,
seçim öncesinde, sözleşmeli çalışanlarımızın gönlünü almak amacı güden bir girişim olduğunu ortaya koyuyor. Çıkarılan kararname, kamuda sözleşmeli personel uygulamasını sona erdirmemekte, yalnızca mevcut sözleşmeli personelin bir kısmını kadroya geçirmektedir.
Düşük ücretli, imkanları kısıtlı, esnek istihdam modelinin en kötü uygulamalarından olan 4/C'li personelin, belediyelerde çalıştırılan sözleşmeli personelin,
vekil ebe, imam ve ücretli öğretmenlerin görmezden gelinmiş olması, son derece büyük bir eksiklik ve on binlerce çalışana yapılmış büyük bir haksızlık olmuştur.''
-''MANTIK DEĞİŞMEMEKTEDİR''-
Kamuda sözleşmeli sorununun bu şekilde çözülemeyeceğini ifade eden Koncuk,
Ağustos ayı ile birlikte, kamuya personel alımlarının yeniden başlayacağını, bu alımların büyük çoğunluğunun, yine 657 sayılı kanunun 4/b maddesi uyarınca gerçekleştirileceğini söyledi. Koncuk, ''Dolayısıyla sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi, yalnızca mevcut sözleşmeli personel açısından bir anlam ifade etmektedir. Kamuda sözleşmeli, geçici ve güvencesiz istihdam uygulaması, aynı şekilde devam etmekte ve mantık değişmemektedir'' dedi.
Hükümetin, ''yaptığı hatayı kabul etmesine'' rağmen, sözleşmeli personel uygulamasına son vermeyerek bir büyük yanlışa
imza attığını iddia eden Koncuk, sözleşmeli personelin bir kısmının kadroya geçirilmesini olumlu bir gelişme olarak gördüklerini, ancak sorunun tam anlamıyla çözülmediğini vurguladı.
Koncuk, mücadelelerini, kamuda güvencesiz, sözleşmeli, geçici, vekil ve kısmi zamanlı personel çalıştırılması uygulaması son buluncaya kadar sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
(MT-SK)07.06.2011 10:18:03