Kahramanmaraş Sütçü
İmam Üniversitesi (KSÜ)
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr.
Kadir Saltalı,
Türkiye'nin farklı yerlerinden gelen 500 akademisyenin yaptıkları sunumlarla
bilim dünyasına ışıt tutacak yeni bilgilerin ortaya çıktığını söyledi.
Prof. Saltalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KSÜ'nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye 4.
Bitki Koruma
Kongresi'nin yapılan değerlendirme toplantısıyla son bulduğunu ifade etti.
Çalışmanın çok verimli geçtiğini dile getiren Prof. Saltalı, kongrenin hem Kahramanmaraş'ın turizmine katkı, hem de tarım konusunda söz sahibi akademisyenlerin buraya gelerek sunumlarını yapması açısından çok önemli olduğuna dikkati çekti.
Akademisyenlerin yaptıkları
bildirilerle bitki yetiştiriciliği konusunda alınacak önlemlerle ilgili çok önemli bilgileri paydaşlara sunduğunu belirten Prof. Saltalı, şöyle dedi:
''Bu kongre, ülkemiz açısından çok verimli geçti.
Tarım doğaya dayalı dinamik bir sistemdir. Bu sene görülen bir hastalık veya bir zararlı, gelecek yıl görülmeyebiliyor. Veya hiç görmediğimiz hastalık ve zararlıyla karşılaşabiliyoruz. Türkiye'nin farklı bölgelerinde ortaya çıkan bu konular araştırmacılarımız tarafından kongrede tartışıldı. Tüm araştırmacılarımızı ve bilim dünyası burada yapılan araştırmalardan haberdar oldu. Akademisyenlerimiz yaptıkları çalışmaları burada sunarak bilimin gelişmesine vesile oldular. Burada kongreyi takip edip bildiri kitabını alıp okuyanlar, daha önceki karşılaşmadıkları yeni
teknik ve bakış açılarıyla sahip oldular. Böylece var olan bilgiyi tüm paydaşlarla paylaşılması sağlandı.''
Tarım için bilim dünyasında yapılan çalışmaların Kahramanmaraş'ta yapılmasının önemini de vurgulayan Prof. Saltalı, ''Bu kongrenin Kahramanmaraş'ta yapılması başka bölgelerde yapılan çalışmaları hep beraber görmemize fayda sağladı. Bu bilgileri daha karşımıza gelmeden daha önce önleme çalışmalarına girmiş olacağız. Bu kongrede bilim dünyasına ışık tutacak yeni bilgiler sunuldu.
Bilim dünyası burada yapılan çalışmalardan yeni gündeme gelen henüz bilinmeyen ancak bir
bilim adamı tarafından ortaya konulan karşılaşılan sorunları bireysel olarak bilim dünyasıyla paylaşma fırsatı doğdu'' diye konuştu.
Türkiye'nin farklı üniversitelerinden gelen 500 civarında akademisyenin yapılan organizasyondan memnun kaldığını ifade eden Prof. Saltalı, bir çok akademisyenin de KSÜ'de çalışmak istediğine işaret etti.
KSÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cafer
Mart ise Türkiye 4. Bitki Koruma Kongresi'nin Türkiye Entomoloji Derneği, Fitopatoji Derneği, Biyolojik Mücadele Derneği ve Herboloji Derneği'nin katkılarıyla
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü tarafından düzenlendiğini hatırlattı.
Prof. Mart, şunları kaydetti:
''Kongrede bitki yetiştiriciliğinde sorunlara neden olan organizmalar, bu organizmaların mücadelesi ile ilgili çeşitli yaklaşımları ortaya koyan ve farklı yönleri ile sorunlara çözüm önerilerini ele alan toplam 496 bildiri yer aldı. Bunların 5 adedi çağrılı olan 176'sı sözlü, 320'si
poster bildirileridir. Entomoloji 185, Fitopatoloji 171, Biyolojik Mücadele 97 ve Herbololoji Seksiyonunda 43 bildiri sunuldu. Sözlü sunumlar KSÜ Ziraat Fakültesi'nin dört ayrı salonunda gerçekleştirildi.
Bir çok üniversite, kamu araştırma kurumları ve özel şirketlerden yaklaşık 500 konuk kakılımcı kongreyle katıldı. Üç gün süren kongre sonunda genel bir değerlendirme yapıldı. Kongreye
TÜBİTAK başta olmak üzere Progen Tohumculuk, Bayer, MADO, Basf, İskur ve Kahramanmaraş
Ticaret ve
Sanayi Borsası
destek verdi.''
(İHD-CNR-ŞMÖ-KUM)30.06.2011 21:46:45