Bulgaristan'dan gelen doktorlar,
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde düzenlenen periton
diyalizi kursuna katıldı. Genel Cerrahi Anabilim Dalı ile İç Hastalıkları Nefroloji
Bilim Dalı'nın birlikte düzenlediği 2 günlük kursa Bulgaristan'dan nefroloji, genel cerrahi ve anestezi uzmanlarından oluşan 7 hekim katıldı.
Kursta ilk gün son dönem
böbrek yetmezliği tedavisinde kullanılan periton diyalizi uygulamaları anlatıldı. İkinci gün ise ameliyathanede Prof. Dr.
Güner Öğünç'ün tanımladığı Öğünç Tekniği gerçekleştirilen bir operasyonla gösterildi.
Türkiye'nin periton diyalizinde (makinesiz diyaliz) Avrupa'nın üçüncü ülkesi olduğunu belirten
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi
Ersoy, ülkemizde 5 bin 500 hastanın evlerinde günde 4 kez periton diyalizi uyguladığını ifade etti. 1993 yılından bu yana Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde periton diyalizi programının yapıldığını bildiren Ersoy, bu yöntemin Bulgaristan'da yeni kullanılmaya başladığını söyledi. Bulgar hekimlerin Akdeniz Üniversitesi'nin yaptığı çalışmaları incelemek ve bilgi edinmek üzere geldiğini anlatan Ersoy, tedavi sürecinde iyi bir yapılanma ve organizasyon gerektiğini ifade etti.
Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güner Öğünç de ameliyathanede Bulgar hekimlere periton diyalizi için gerekli olan katater uygulamasını, gerçekleştirdiği operasyonla anlattı. Öğünç, periton diyalizini hastanın evinde kolaylıkla yapabildiğini belirterek, bu durumun yöntemin hemodiyalize üstünlüğü olarak açıkladı. Periton diyalizde hastanın haftada 3 gün hastaneye giderek diyaliz makinesine bağlanmak zorunda kalmadığını kaydeden Öğünç, periton diyalizi için gerekli olan kataterin takılması için farklı yöntemler bulunduğunu söyledi. Öğünç, en büyük problemin kataterin tıkanması ve vücuttaki kısmının karın içinde konulan yerden istenmeyen bir bölgeye yer değiştirmesi olduğunu söyledi. Kendi adını taşıyan ve 1999 yılından bu yana uyguladığı Öğünç tekniğiyle bu problemin ortadan kalktığını anlatan Öğünç, "Katateri tıkayan karın zarı 2 veya üç noktadan içeride karın duvarına sabitlenir. Böylece tıkanma engellenir. Oluşturulan bir tünele kataterin gövdesi yerleştirilir. Kataterin işlevsel olan uç kısmı karın içinde bulunur. Böylece kataterin yer değiştirmesi de engellenmiş olur. Diğer avantajı da periton diyalizine ameliyattan 3-4 gün sonra başlanabilir." diye konuştu.