'Türkiye'nin Gelişiminde Turgut
Özal'ın Rolü' konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere,
Milli Eğitim Bakanı
Nimet Çubukçu'nun da katıldığı törenle
ödülleri verildi. Çubukçu, "
Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği'nin düzenlediği bu yarışma çocuklarımızı kitap okumaya, Türkiye'nin yakın tarihini öğrenmeye, okuduklarını süzgeçten geçirerek kendi üslûplarıyla anlatma becerisi kazanmaya yönelten tarafıyla da gerçekten anlamlı ve önemli." dedi.
Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği'nin orta
öğretim çağı öğrencilerine yönelik düzenlediği 'Türkiye'nin Gelişiminde Turgut Özal'ın Rolü' konulu kompozisyon yarışmasının
ödül töreni Turgut Özal
Üniversitesi
Konferans Salonu'nda yapıldı.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, törende yaptığı konuşmada bir
siyaset v
e devlet adamı olarak Türkiye'nin bir dönemine damgasını vuran
merhum Turgut Özal'ın, Türkiye'yi dünyaya açması, her alanda bir zihniyet değişimine öncülük etmesi,
refah ve
özgürlük standartlarını yükseltmesi gibi birçok hizmetiyle Türk siyaset tarihine adını yazdırmış bir şahsiyet olduğunu belirtti. Çubukçu, "Ama onu asıl unutulmaz kılan, halkın yüreğinde edindiği müstesna yer ve ona gösterilen teveccühtür." diye konuştu.
Turgut Özal'ın, bir zihniyet değişiminin mimarı olduğunu vurgulayan Çubukçu, "O, her şeyden önce
topluma, yeni nesillere umut, cesaret ve özgüven aşıladı. Girişimcilik ruhunu
teşvik etti. Sonuçta arkasında hatırlanacak bir ad, hatırlanacak bir
yaşam bıraktı." diye konuştu. Geniş ufku ve vizyonuyla toplumun bir adım önünde olan Turgut Özal'dan ve onun hayatından yeni nesillerin çok önemli dersler çıkaracağını düşündüğünü kaydeden Çubukçu şöyle devam etti: "Yeni yüzyılda gençlerden; yaratıcı, yenilikçi, özgür düşünen, hayal eden ve
girişimcilik ruhuna sahip bireyler olarak kendilerini yetiştirmelerini bekliyoruz. Yenilikçilik ve yaratıcılık becerilerini, sosyal girişimciliklerini artırarak
rekabet güçlerini geliştirmiş nitelikli gençlerimiz bizim en önemli zenginliğimizi oluşturuyor. Onların muazzam potansiyellerinin projelere, fikirlere ve başarı hikayelerine dönüşmesi için elverişli bir ortam hazırlamak, cesaretlendirmek ve teşvik etmek bizim görevimiz. Merhum Turgut Özal, biliyorsunuz bunu her vesileyle yapıyordu."
"BU YARIŞMA GENÇLERİ YAKIN TARİHİNİ ÖĞRENMEYE YÖNELTME NOKTASINDA DA ÖNEM TAŞIYOR"
Kendini her ortamda doğru bir şekilde ifade etme becerisinin de gençlerde olması gereken niteliklerden biri olduğunu vurgulayan Çubukçu, bu becerinin de dili iyi kullanmakla, dolayısıyla okuyan, araştıran bireyler olmakla doğrudan ilgili olduğunu aktardı. Çubukçu, "Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği'nin
ortaöğretim çağı öğrencilerine yönelik olarak düzenlediği bu anlamlı yarışma; çocuklarımızı kitap okumaya, Türkiye'nin yakın tarihini öğrenmeye, okuduklarını süzgeçten geçirerek kendi üslûplarıyla anlatma becerisi kazanmaya yönelten tarafıyla da gerçekten anlamlı ve önemli." dedi.
Günümüzde bilginin insanlık tarihinin belki de hiçbir döneminde olmadığı kadar ön plana çıktığını ifade eden Çubukçu, artık ülkelerin bilgiyi üretenler ve bilgiyi satın alanlar olmak üzere ikiye ayrıldığına dikkat çekti.
Birlikte yaşama kültürünü edinmiş, farklılıklara saygılı, kendini ifade edebilen, bir veya daha fazla sayıda
yabancı dili konuşabilen, bir sanat veya
spor dalıyla en azından
hobi olarak ilgilenen bireyler yetiştirmenin bir hayal olmadığını söyleyen Çubukçu, "Sadece daha iyi bir planlamayı, daha fazla yatırımı, daha çok özeni ve çabayı gerektiriyor. Ki bugün ülkemizde eğitim en öncelikli
gündem maddesidir ve bu önem doğrultusunda sekiz yıllık Ak Parti hükümetleri döneminde sizlerin de bildiği gibi bütçeden en büyük pay eğitime ayrılmıştır." şeklinde konuştu. Çubukçu, üniversite sayısının da 76'dan 156'ya yükseldiğini hatırlattı.
"TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ'NİN TOPLUM ÖNDERLERİ YETİŞTİRECEĞİNE İNANCIMIZ TAM"
Üniversitelerin yaygınlaşması ve güçlenmesiyle Cumhuriyetin 100. yılında ulaşılması amaçlanan bilgiye dayalı güçlü bir ekonomi hedefinin yakalanacağını kaydeden Çubukçu, "Bu anlamda henüz bir yıllık bir geçmişi olan Turgut Özal Üniversitesi'nin de önümüzdeki yıllarda ülkemizin sayılı üniversiteleri arasına gireceğine; özgür düşünen, girişimci, nitelikli toplum önderleri yetiştireceğine inancımız büyük" dedi.
Gençlerin ilk edinmesi gereken becerinin öğrenmeyi öğrenme becerisi olduğunu söyleyen Çubukçu, "Teknolojik gelişmelerin bu kadar hızlı olduğu dünyada bilgiler hızla eskimekte, yerini yeni bilgiler almaktadır. Dolayısıyla öğrenmeyi öğrenmek, geleceği kurmak üzere ülkemizin uzak ve yakın tarihine ilişkin bir öngörü ve bilinç edinmek, bizi biz yapan değerlerin farkına varmak ancak okumak ve araştırmakla mümkün." diye konuştu.
Çubukçu, Türkiye'nin, merhum Turgut Özal'la başlayan dışa açılma ve değişim sürecine 2002'den bu yana kazandırdığı ivme ile güçlü bir küresel aktör olma yolunda hızla ilerlediğini ifade etti.
Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği Başkanı Galip
Demirel, yeni nesillere Turgut Özal'ı ve düşüncelerini anlatmayı amaçladıklarını söyledi. Bu yıl
Kültür ve
Turizm Bakanlığı'nın katkıları ile Turgut Özal ile ilgili prestij kitap hazırladıklarını aktaran Demirel, bu çalışmanın da insanların eski bilgilerini tazelemelerine vesile olacağını söyledi. Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.
Erol Oral, sözlerine bu organizasyonun üniversitelerinde gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. Turgut Özal'ın gelecek kuşaklara aktarılmasının çok önemli olduğunu dile getiren Oral, "Özal'ın, Türkiye'nin dışa açılmasında, çağ atlamasında ve gelişmesi noktasında büyük hizmetleri bulunuyor." dedi. Oral, Turgut Özal Üniversitesi'nin önümüzdeki yıllardan itibaren açılan yeni fakülteler ile eğitim öğretim hayatına devam edeceğini söyledi.
Konuşmaların ardından Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği Başkanı Galip Demirel tarafından Bakan Çubukçu'ya bir plaket takdim edildi. Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Oral'da Bakan Çubukçu'ya bir
hediye sundu. Ardından, yarışmada dereceye giren öğrencilere plaket ve ödülleri verildi. .
YARIŞMADA DERECE ALAN ÖĞRENCİLER
Türkiye'nin Gelişiminde Turgut Özal'ın Rolü konulu kompozisyon yarışmasında
Aksaray Yunus Emre Lisesi öğrencisi
Sadullah Narin birinci,
Muğla Turgut Reis Lisesi'nden Fahri Çelik ikinci,
Zonguldak Karadeniz Ereğli Özel
Yıldırım Koleji'nden Reşad Çiçek üçüncü oldu.
Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği Özel Ödülü,
Tokat Gazi Osman Paşa Lisesi'nden Şule Merve Yılmaz'a verildi.
Turgut Özal Teşvik Ödüllerini,
Sakarya Adapazarı İmam Hatip
Anadolu Lisesi'nden Aysel Kaya,
Samsun İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi'nden Can Şimşek ve
Sivas Lisesi'nden Döne Doğan aldı.
Turgut Özal Jüri Ödülleri ise Burdur Anadolu Lisesi'nden Seda Sonay İlkhan'a,
Konya Atatürk Anadolu
Öğretmen Lisesi'nden Merve Caylan'a ve
Bursa Gemlik
Celal Bayar Anadolu Lisesi'nden Ezgi Adıbelli'ye verildi.
Ödül töreninde yazdığı kompozisyonu da okuyan yarışma birincisi Sadullah Narin, Turgut Özal'ın düşünce ve fikirlerini daha iyi anlayabilmek için bu yarışmaya katıldığını söyledi.
Yarışma için Özal'ın hayatın anlatan çok sayıda kitap okuduğunu ve
gazete arşivlerini taradığını anlatan Narin, yarışmanın Turgut Özal'ı tanıması noktasında bir vesile olduğunu söyledi.