Andaç Hongur -
TTNET'in ''Yeteneğe Destek Yaratıcı
Ekonomiye Destek'' adlı yeni kurumsal
sosyal sorumluluk projesi ile
gençlere, sinema, televizyon, internet,
iletişim, reklamcılık,
yazılım, yayıncılık ve multimedya gibi yaratıcı ekonomi kapsamı alanlarında eğitimler verilerek, yaratıcı ekonomi ve bu alandaki fırsatlar konusunda farkındalık yaratmak hedefleniyor.
Proje, TTNET Genel Müdürü
Tahsin Yılmaz, TTNET Kurumsal İlişkiler Kıdemli Direktörü Dr. Feridun Alkan ve
oyuncu Şener Şen'in katıldığı bir basın toplantıyla, ''Mümkünlü'' konulu reklam filmlerinin çekildiği Sakarya'nın Taraklı ilçesinde duyuruldu.
TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin
2023 yılı hedeflerinin arasında ''ilk 10 ekonomi'' arasında girmenin yer aldığına değinerek, Türkiye'nin bu hedefi gerçekleştirebilmesi için öncelikle bilgi toplumuna dönüşmesi gerektiğini söyledi.
Bu kapsamda çeşitli projeler yaptıklarını anlatan Yılmaz, ''Yeteneğe Destek Yaratıcı Ekonomiye Destek'' projesi ile eğitim alan gençlerde ve kamuoyunda, yaratıcı ekonomi ve bu alandaki fırsatlar konusunda farkındalık yaratmayı amaçladıklarını ifade ederek, uzun vadede yaratıcı ekonominin gelişmesine, sektörde hızla gelişen niş alanlardaki kalifiye insan gücü ihtiyacına
cevap verebilecek standartlarda eğitim programları geliştirilmesine katkı sağlamak istediklerini belirtti.
Yılmaz, TTNET'in,
ürün ve servisleriyle Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşmesi yolunda katma değer yarattığını dile getirerek, kurumsal sorumluluk kapsamında bugüne kadar
destekleyici rol üstlenirken, artık bu alanda daha etkin bir şekilde rol alacaklarını kaydetti.
Dünyada ekonominin
gelişiminde yeni bir çözüm yaklaşımı olarak kabul edilen ''yaratıcı ekonomi''yi sahiplendiklerini ifade eden Yılmaz, Çin'de yaratıcı ekonominin yıllık yüzde 17'lik gelişim hızı ile GSMH'nin yüzde 2,5'ini kapsayacak kapasiteye ulaştığını, Singapur'da ise yıllık yüzde 8'lik gelişim hızı ile GSMH'nin yüzde 3,2'sini karşılarken, toplam işgücünün yüzde 4,3'ünün istihdam edilmesine olanak sağladığını anlattı.
Yılmaz, 2002 ile 2008 arasında yaratıcı ekonominin yüzde 14 oranında
büyümeyle 592 milyar dolara ulaştığını kaydederek, TTNET'in projesi ile gençlere
bilişim dünyasındaki yeni istihdam alanlarını tanıtarak, sektörün yetenekli, yaratıcı işgücüne ve gelişimine yatırım yapmasını, sektörün ihtiyaç duyduğu insan kaynağına yönelik eğitim programlarının gelişmesini
teşvik etmeyi amaçladıklarını belirtti.
Soruları yanıtlayan Yılmaz, projeye
ocak ayına kadar 750 bin lira ile 1 milyon lira arasında harcama yapacaklarını bildirdi.
-''İnşallah hayırlı şeylerdir''-
TTNET Kurumsal İlişkiler Kıdemli Direktörü Feridun Alkan da, projeye ilişkin bilgi verirken, proje kapsamında
18 yaş üzeri, yaratıcılık potansiyeli olan, yaratıcı ekonomi alanlarına yönelik
kariyer yapmayı düşünecek, bilişim teknolojileri ile ilgili ve interneti gündelik yaşamında etkin kullanan gençlere eğitim verilmesinin planlandığını söyledi.
Projenin 2012 ayağında 7 bölgede yürütülecek eğitimlerle 1.000 kişiye ulaşılması hedeflendiğini açıklayan Alkan, projeyi sürdürebilir hale getirmek amacıyla 2013'te ''online gelişim platformu'' kurulmasının planlandığını belirtti.
TTNET'in ''Mümkünlü'' konulu reklamlarında ''Mümkünlü Başkanı'' olarak rol alan oyuncu Şener Şen ise projenin başarılı olmasını diledi. Soruları yanıtlarken, interneti bilgi amaçlı kullandığını belirten Şen, ''Sosyal sitelere aklım ermiyor. İnşallah hayırlı şeylerdir'' dedi.
-''Yeteneğe Destek Yaratıcı Ekonomiye Destek'' Projesi-
''Yaratıcı ekonomi'' kavramından yola çıkılarak oluşturulan ''Yeteneğe Destek Yaratıcı Ekonomiye Destek'' projesi ile yaratıcı ekonominin öne çıkan alanlarından televizyon, reklamcılık, bilgisayar oyunları, iletişim, video,
müzik, yayıncılık, yazılım ve multimedya gibi alanlarda yetenekli gençlere özel eğitimler vererek onları dijital dünyadaki kariyer fırsatlarına hazırlamak amaçlanıyor.
Projenin ilk aşaması
Ekim 2011–Ocak 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 18 yaş ve üzerindeki gençler ''www.yaraticiekonomiyedestek.com'' adresi üzerinden projeye başvuru yapabilecek. Seçilecek 60 ''yetenekli-yaratıcı'' genç, ''dijital İçerik Üretim'', ''dijital içerik sunum'' ve ''ticaretin elektronikleşmesi'' olmak üzere üç ana başlıktan birinde eğitim alacak.
Proje, gençlere bilişim dünyasındaki yeni istihdam alanlarını, yeni iş fırsatlarını tanıtmayı, sektörün yetenekli, yaratıcı iş gücünün gelişimine yatırım yapmasını teşvik etmeyi, uzun vadede yaratıcı ekonominin gelişmesine, sektörde insan kaynağı kalitesinin artırılmasını hedefleniyor.
-Yaratıcı Ekonomi-
Verilen bilgiye göre, dünyadaki GSH'nin yüzde 7,3'ü yaratıcı ekonomi tarafından oluşturuluyor ve bu yeni ekonominin yıllık büyüme hızı yaklaşık yüzde 10 olarak hesaplanıyor.
AB ülkelerindeki toplam işgücünün yüzde 3,1'i (5,8 milyon kişi) yaratıcı ekonomi tarafından istihdam ediliyor.
(AND-FAN-ALİ)04.10.2011 16:20:42