Kırklareli'de
Trakya arısının
ıslah projesi çalışmaları sürüyor.
Amerika'nın Puerto Rico Üniversitesinden Doç. Dr.
Tuğrul Giray,
Namık Kemal Üniversitesi
Ziraat Fakültesi
Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.
Devrim Oskay ile Kırklareli Arı yetiştiricileri Birliği Başkanı Rıdvan
Ulus, Demirköy'e bağlı Armutveren Köyü
Karanlık mevkisinde 50 kovandan oluşan arılık sahasında incelemelerde bulundu.
Giray, incelemeden sonra AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada 24 değişik arı türünün bulunduğunu ve bunlardan birininde Trakya arısı olduğunu söyledi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Aykut Kence'nin genetik çalışmalarını sürdürürken Trakya arısının varlığını tespit ettiklerini belirten Giray, Trakya arısının en büyük özelliğinin kendisini hastalıklardan koruması olduğunu söyledi.
Trakya arısının özellikleriyle kimyasal ilaç kullanımını da sona erdirmeyi istediklerini anlayan Giray, ''
Proje hızlı ilerliyor. Kırklareli'de değişik bir arı türünün olduğunu değişik çalışmaların yapılmasından sonra öğrendik. 2006 yılında incelemelere başladık. Daha sonra arıyı koruma altına alma çabası içerisine girdik. Biz bu arının şu anda davranışını da biliyoruz.
Hastalıklara karşı direniş özellikleri ve
üretim bakımından çok güzel bir yapıya sahip. Geliştirilebilecek yönleri var'' dedi.
Trakya'nın önemli bir
bölge olduğu için Kırklareli bölgesindeki arıları incelediklerini vurgulayan Giray, şöyle devam etti:
''Dünyada 24 değişik arı var, onlardan bir tanesi de Trakya arısıdır. Bu bölgeden de şu anda numune için arılar alıyoruz. Daha sonra bu arılar incelenerek hastalık durumlarına bakılacak. Arıcılardan da anketle bilgiler topluyoruz. Bu çalışmalarla arı üreticine bir yıl önceden arısı hakkında bilgiler vereceğiz. Arılar Namık Kemal Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Amerika Tarım Bakanlığında çalışan bilim adamlarınca incelenecek.''
-TRAKYA ARISINDAKİ HİJYENİK DAVRANIŞ-
Yrd. Doç. Dr. Devrim Oskay da Türkiye'nin başka bölgelerinde olmayan, bir arının varlığı bilimsel çalışmalarla Kırklareli'de tespit edildiğini anımsattı.
Gıda, Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığınca da Kırklareli'de tespit edilen arı ırkının ''Trakya Arısı'' adı altında koruma altına alındığını vurgulayan Oskay, Trakya arısının hastalıklara dirençli olduğunu bildirdi.
Oskay, şöyle devam etti:
''Arı hastalıklarına karşın çok miktarda kimyasal uygulanıyor. Bu kimyasallarda bitkilere geçiyor ve arıları olumsuz yönde etkiliyor. Damızlık arı yetiştirme istasyonu kurmaya çalışıyoruz denilebilir. Çalışmalarla Trakya arısını koruma altına almış oluyoruz. Korumanın yanı sıra arının özelliklerini, karakterlerini iyileştirmek için çalışıyoruz. Gelişmiş ülkelerde önem arz eden hijyenik davranış Trakya arısında mevcut.
Kovanda bakteriyel hastalık, yavru çürüklüğü olduğu zaman arılar larva döneminde petek gözlerinden alıp, kovan dışına atıyorlar. Kovan içerisinde hastalığın yayılmasını önlüyor. Bu özellik her kolonide bulunmuyor. Biz bu özellikleri taşıyan arıları burada toplayarak, yüzde 95 civarında koloni üretmiş olacağız. Hastalıklar karşısında kimyasal kullanmamış olacağız. Trakya arısı çok uysal bir arı. Kötü kış koşullarına çok dayanıklı bir arı eko tipine sahip. Bu tip bir proje Türkiye'de ilk defa uygulanıyor.''
Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Ulus ise projeye önem verdiklerini belirterek çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti.
(ÖZG-RC-EAY)31.07.2011 13:25:19