Mustafa Çiftçi -
Ramazan ayında özellikle toplu
iftar açılan çadırlarda sıkça tüketilen meşrubat ve su şişelerinin
kapakları, engellilere tekerlekli
sandalye alınması için toplanıyor.
Sakatlar Derneği Denizli Şube Başkanı Osman Çiyancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engellilere
tekerlekli sandalye alınması için başlatılan ''Tane Tane Kapakları Toplayalım Adım Adım Engelleri Aşalım'' adlı sosyal sorumluluk projesinin başarıyla yürütüldüğünü belirtti.
Projeye
engelli vatandaşlar haricinde en büyük desteğin üniversite öğrencilerinden geldiğini ifade eden Çiyancı, şöyle devam etti:
''Doğada 400 yıl gibi uzun sürede yok olan plastik kapaklar
geri dönüşüme kazandırılırken, sağlanan gelirlerle engelli vatandaşlarımıza umut oluyoruz. Projemiz Ramazanda yoğunluk kazandı. Özellikle toplu olarak iftar verilen yerlerde duyarlı vatandaşlarımızla birlikte binlerce kapak topluyoruz. Bu sadece Denizli için geçerli değil, Türkiye'nin bütün illerinde binlerce kapak toplanıyor.''
Çiyancı, bugüne kadar yalnızca Denizli'de başta öğrenciler olmak üzere vatandaşlar tarafından toplanan 3 ton civarındaki kapağın geri dönüşüm fabrikasına verildiğini dile getirdi.
Bu kapaklar karşılığında alınan tekerlekli sandalyelerin ihtiyaç sahibi 7 engelliye teslim edildiğini belirten Çiyancı, sözlerine şöyle devam etti:
''Kapakların maddi değeri az ama biz bir duyarlılık oluşturmak için böyle bir
kampanya başlattık amacımıza da ulaştık. Geri dönüşümcüler kapakların kilosuna en fazla 60
kuruş veriyor. Bir tonu ise 600 TL'ye denk geliyor. Buradaki asıl amacımızın nefes aldığımız bu çevrede bu toplumda engellilerin de var olduğuna halkın dikkatini çekmek.
Engellilerin yeterli insanlar gibi sosyal haklardan faydalanması, fiziksel erişim sorunlarının giderilmesi için ilgili kurumlara
mesaj vermek. Bu sayede evlerinden çıkamayan engellilerin sosyal alanlara katılmasını sağlamak asıl hedefimiz.''
-''ULUSLARARASI KURULUŞLARLA İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ''-
Çiyancı, diğer yandan bugüne kadar yürüttükleri projelerle Denizli'deki engellilerin yüzde 80'ini işe yerleştirdiklerini ifade etti.
Rehabilitasyon ve
rehberlik konusunda da çalışma yaptıklarını anlatan Çiyancı, şöyle devam etti:
''Çeşitli kurs ve seminerlerle engellilerin mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sunuyoruz. İhtiyaç sahibi engellilere ulusal ve uluslararası kuruluşlarla
işbirliği çerçevesinde tekerlekli sandalye,
koltuk değneği başta olmak üzere tıbbı
araç ve gereç temin ediyoruz.''
(MUÇ-BAH-BŞK-HMD)25.08.2011 11:01:27