İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı
Kadir Topbaş'ın, Levent'teki eski garaj arsasının
satışında
İETT'nin çıkarlarına aykırı usulsüz işlemlerle kurumu zarara uğratarak ''görevini kötüye kullandığı'' iddiasıyla yargılanmasına devam edildi.
İstanbul 12. Asliye
Ceza Mahkemesindeki
duruşmaya tutuksuz yargılanan Topbaş ile
avukatları katıldı.
Duruşmada kimlik tespiti sırasında 10 bin lira aylık geliri olduğunu belirten Topbaş, savunmasını yaptı.
Topbaş, suçlamayı kabul etmediğini belirterek, ''Söz konusu arsanın satıldığı tarihteki
ekonomik durum ve biçilen değer dikkate alındığında kurumların zarar ettirilmesi söz konusu değildir. Gerek İstanbul Büyükşehir Belediyesinin gerekse ayrı bir kuruluş olan İETT Genel Müdürlüğünün çıkarlarını gözetmek durumundayım'' dedi.
Yapılan işlemin usulsüz olduğunu yönündeki iddiaları da kabul etmediğini ifade eden Topbaş, ilgili
yasa ve yönetmeliklere göre davrandığını, bunun hukuki kalıp içerisinde değerlendirilmesini istedi.
Topbaş, bulunduğu konum nedeniyle, işlemleri encümenin yaptığını, miktar belirli rakamı geçince kendisine onayının geldiğini dile getirerek, ''Encümen kararında belirli bir miktar aşıldığından dolayı bulunduğum konum itibariyle onay yapmak durumunda kaldım'' diye konuştu.
Topbaş'ın avukatı Abdullah Pehlivan da, İETT encümeninin kendi
kanunundan doğan yetkiye dayalı olarak işlemi yaptığını, iddianamede 2581 sayılı kanuna atıfta bulunulmasının maddi hata sonucu meydana geldiğini söyledi. Avukat Pehlivan, savunması alınan müvekkilinin duruşmalardan vareste tutulmasını istedi.
Davaya katılma talebinde bulunan
Cemal Acar da, hem kurumun hem de şahsi olarak zarar gördüğünü belirterek, o dönemde İETT Genel Müdür Yardımcısı olduğunu, ilgili kanun gereği yapılan işlemi yetkili makamlara bildirmek zorunda olduğunu kaydetti. Kurumun genel müdürünün, bu olayı ve belediye başkanını ihbar ettiği için hakkında
disiplin soruşturması açtığını ifade eden Acar, soruşturma sonucunda kendisine herhangi bir disiplin cezası verilmediğini, soruşturmanın da zaman aşımından kaldırıldığını söyledi.
CHP İstanbul
Milletvekili Mahmut Tanal'ın avukatı Nazmi Gülay da,
davaya katılmak istediklerini belirtti.
Topbaş ise davaya katılma taleplerinin reddine karar verilmesini gerektiğini dile getirdi.
Avukat Pehlivan da, kişilerin olaydan zarar görmesinin söz konusu olmadığını, ayrıca da kurumun zararının olmadığını anlatarak, katılma isteminde bulunanların da kurumu temsil yetkilerinin olmadığını kaydetti.
Hakim de, davanın niteliği dikkate alındığında Acar ve Tanal'ın suçtan doğrudan zarar gördüklerine dair bir kanıt bulunmadığından dolayı katılma taleplerini reddetti.
Topbaş'ın duruşmalardan vareste tutulmasına karar veren hakim, duruşmayı erteledi.
Duruşma sonrası adliyeden ayrılırken basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Topbaş, İETT arsasının Büyükşehir Belediyesine devri konusundaki iddiaya ilişkin dava açıldığını belirterek, şöyle dedi:
''Şunu özellikle söyleyeyim, gülünü seven dikenine katlanır. Bu şehre
hizmet yapmanın zaman zaman bu tarzda da bir
takım sıkıntıları olacak. Bunu sıkıntı olarak da kabul etmiyorum. Yaptığımız işler doğru ve yasal. Ve her şeyde alnımız açık başımız dik. Tabii ki hukuk devletindeyiz. Bir dilekçe vererek şikayette bulunabilir insanlar, iddia da ortaya atabilirler. Bu yargılama süreci bittikten sonra kendi hukuki sürecimizi başlatmak için kendi haklarımız mahfuz durumda. Daha sonrayı bekliyoruz. Arkasından biz konuşacağız. Bu sürecin şimdi bitmesini bekliyoruz. Konu sürmekte, sabırlı olmak durumundayız. Ama bu süreç bittikten sonra esas hamleyi biz yapacağız.''
İstanbul
Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, mülkiyeti İETT Genel Müdürlüğüne ait Levent'teki eski garaj arsasının İETT'den Büyükşehir Belediyesine satış ve devrinde, mevzuata ve İETT'nin çıkarlarına aykırı usulsüz işlemlerle kurumu zarara uğrattığı iddia edilen belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın ''görevi kötüye kullanma'' suçundan 1 ile 3 yıl arasında hapisle cezalandırılması isteniyor.
(HNF-NER-İC)04.07.2011 16:44:46