Termal başkenti
Afyonkarahisar'da, valilik,
termal su israfının önlenmesi, gereksiz kullanımın önüne geçilmesi, sıcak suyun tek elden sevk ve idare edilmesi için çalışma başlattı.
Valilik, Jeotermal Su Dağıtım Projesi ile sıcak su israfının önüne geçilecek, termal tesisler de tasarruf edecek. İl merkezinde 270 metre/saniye olan termal su kullanımının yüzde 40'i israf ediliyor. Bu, 270 litre termal suyun yaklaşık 100 litresinin kullanılmadan doğaya geri bırakılması anlamına geliyor. Bu şekilde termal su hem israf ediliyor hem de kimyasallığı giderilmediği için doğaya da zarar veriyor.
Afyonkaraihisar Valisi
İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Genel Meclisi Başkanı
Salih Sel,
Ticaret Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Jeotermal
Enerji A.Ş (AFJET) Müdürü Yusuf Ulutürk,
jeotermal havzasında bulunan
belde belediye başkanları, termal tesis sahipleri, yöneticileri ve termal tesis yatırımcılarıyla Ticaret Borsası salonunda toplantı düzenledi.
Toplantı da konuşan Vali Balkanlıoğlu, ilde termal enerji kaynağının adeta can damarı durumuna geldiğini söyledi. Balkanlıoğlu, termal suyun şehirde, turizm amaçlı yatırımlar ile istihdamı artırdığını ve ekonomiyi canlandırdığını bildirdi. Bu işten faydalanan ve rızkını çıkaran insanların sayısının bir hayli fazla artmasının, termal suyun Afyonkarahisar için vazgeçilmez bir
sektör haline gelmesine vesile olduğunu aktaran Balkanlıoğlu, "Allah'ın bahşettiği bu nimetten herkesin azami düzeyde faydalanması kadar normal ve tabi bir şey olamaz. Ancak, elimizde bu enerji kaynağımızın da sınırsız olmadığı, akıllıca kullanılmazsa bir gün bizi yarı yolda bırakabileceği yönünde bilimsel veriler var. Onun için bu enerjiyi tasarruflu kullanmamız gerekiyor." dedi.
Önceden 15-20 metrede çıkan sıcak suyun artık yüzlerce metre derinlikten çıkarıldığını aktaran Balkanlıoğlu, "Şimdi bu termal havzamızdaki suların gelişi güzel, kontrolsüz, anormal şekilde ihtiyacın da üzerinde kullanılması doğru değil. Bu suyun, minimum düzeyde kullanılarak ihtiyacın giderilmesi, uzun yıllar devam edecek bir sistemin oluşması mümkün. Bunu biz bilimsel anlamda araştırttık. Projeler yaptık. Konuyu tek elden sevk ve idare etmek istiyoruz. İşin özeti budur. Orada bir termal birlik oluşturacağız. Nasıl yapacağımız konusunda da yetkili arkadaşlarla görüştük. Açılacak birkaç tane
kuyuyla, şu anda çekilen suların çok da azıyla bu işin dönebileceğini, yaptığınız tesislerin ısıtılması dahil mümkün kılabileceğini gördük." diye konuştu.
Termal tesislere sıcak 24 saat kesintisiz vereceklerini aktaran Balkanlıoğlu, "Bu sistemle birçok israfların da önüne geçeceğiz. 24 saat kesintisiz sıcak su vereceğiz. Birde önünüzü görmeniz için uzun yıllar
fiyat istikrarı belirleyeceğiz. Bunun için
sözleşme yapacağız. Siz müşteri memnuniyetiyle,
hizmet kalitesinin yükseltilmesi ve turizmle uğraşacaksınız, biz de sıcak suyunuzu vereceğiz." dedi.
Bunun sağladığı getirinin, suyun israfının önlenmesi, gereksiz kullanımın önüne geçilmesi, tek elden sevk ve idare olduğunu belirten Balkanlıoğlu şöyle devam etti: "Çok daha uygun koşullara size bu hizmeti sunmak istiyoruz ve buna da siz isteseniz de istemeseniz de geçmek zorundayız. İstememeniz için bir neden yok. Kuyularınızda herhangi bir sorun olduğunda yeni bir kuyu açmak istediğiniz de MTA sizlere artık zaten izin vermiyor. Uygun görüşte veriyor. 'Git diyor kardeşim, istediğin gibi bu havzadaki suyu tüketemezsin, birlik oluşturun, birlik aracılığıyla alın' diye ret yazısı geliyor."
Bu bölgelerde kaçak kuyuların da mevcut olduğuna değinen Balkanlıoğlu, buralarda sıcak su seviyelerinin çok aşağılara indiğini kaydetti. Sularının tek elden sevk ve idaresiyle sıkıntının çözüleceğini dile getiren Balkanlıoğlu, "Siz sadece vanayı açtığınız zaman yüksek derecede
kaplıca suyunu tesisiniz de göreceksiniz. Bunu temin edeceğiz. Bu da ilerde yaşanabilecek sorunların şimdiden önüne geçilmesi anlamına geliyor. Geleceğimizi sizin, bizden daha fazla düşünmeniz gerekir. Afyonkarahisar'a yapabileceğimiz en büyük iyilik budur." diye konuştu.