Uluslararası piyasada taş kömürünün sürekli değer kazanmasına rağmen
Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK)
üretimi, geçen yıla göre Ocak-
Ağustos döneminde 122 bin 913 ton düşerek 1 milyon 98 bin 364 ton oldu.
AA muhabirinin TTK Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, yerin metrelerce altından çıkarılan ve
demir çelik sanayinin vazgeçilmez girdisi konumundaki koklaşabilir özellikteki taş kömürü, uluslararası piyasada sürekli değer kazanmasına rağmen Türkiye'nin ihtiyacının çok az bölümünü karşılayacak oranda üretilebiliyor.
Yıl başında uluslararası piyasalarda 130 dolar olan tonu 220 dolar seviyelerine kadar yükseldiği bildirilen taş kömürünün Türkiye'deki en büyük üreticisi konumundaki TTK'da, emeğe dayalı süren üretim nedeniyle yer üstüne çıkarılın kömür miktarında artış sağlanamıyor.
Yer altında 9 bin 74, yer üstünde 1916
işçi olmak üzere 10 bin 990 kişinin çalıştığı TTK'da, Ocak-Ağustos dönemindeki üretim miktarı 2010'un aynı dönemine görene 122 bin 913 ton düşerek 1 milyon 98 bin 364 tona geriledi.
Kuruma bağlı
Amasra, Armutçuk,
Karadon,
Kozlu ve Üzülmez müessese müdürlüğü maden
ocaklarında ağustos ayında çıkan kömür miktarı ise 121 bin 977 ton oldu.
Geçen yılın 8 ayında 411 kişinin
emekli olduğu TTK'da, bu yılın ocak-ağustos döneminde de yer altından 366, yer üstünde de 128 olmak üzere 494 işçi
emekliye ayrıldı.
-İHTİYACIN YÜZDE 8'İ KARŞILANIYOR-
Türkiye'nin taş kömürü ihtiyacının yıllık 20 milyon ton civarında olduğunu, bunun yüzde 8'nin ancak temin edebildiğini anlatan yetkililer, şunları kaydetti:
''Havzadan üretilen yaklaşık 1 milyon 700 bin ton kömürün 1 milyon 100 bin tonu Çatalağzı Termik Santralına satılıyor.
Maden ocaklarından 450-500 bin ton arasında da metalürjik karakterli kömür üretiliyor. Üretimde istenilen seviyelerin yakalanamamasının en önemli nedeni emekliliklerin devam etmesidir.
Madencilik dünyanın en zor mesleği. Jeolojik yapımız bozuk ve karmaşık olduğu için damarlarımızın sürekliliği yok. Bundan dolayı mekanize sistemleri uygulayamıyorsunuz. Emek gücüne dayalı üretim söz konusu. Ne kadar işçiniz varsa o kadar üretim yapabiliyorsunuz. 1848'den itibaren havzada makineleşme söz konusu olmamış. Biz kazı makinesi projenin hayata geçmesi için uğraşıyoruz. Amasra'da mekanizasyon projesinin önümüzdeki yıldan itibaren alt yapısını hazırlayacağız.''
Yetkililer, hafif ve kolay taşınabilir, kurulabilir ve sökülebilirler kazı makinesinin satın alınmasının gündemde olduğunu, sistemin hayata geçmesinin üretimi doğru orantılı etkileyeceğini bildirdiler.
(SOY-TNÇ)09.09.2011 12:18:34