Dertleri herkesle aynı...
Ekmek parası.. Bunun için
ailece memleketlerini terk edip farklı farklı illere gidiyorlar. Mevsimlik tarım işçileri çok zor şartlar altında hayatlarını sürdürüyorlar.
En büyük sıkıntıyı da ailelerinin peşlerinde koşan çocuklar yaşıyor. Minik bedenleri sağlıksız ortamlarda her an hastalık tehlikesiyle karşı karşıya. Ancak devlet tarım işçilerinin bu durumunu daha iyi hale getirmek için Mevsimlik Gezici
Tarım İşçilerinin Yaşam Şartlarının İyileştirme
Projesi (METİP) hazırladı. Proje kapsamında tarım işçilerinin özellikle çadır kurdukları
bölgelerde altyapıları tamamlandı,
sağlık hizmetleri verilmeye başlandı. Onlara sağlık, eğitim, aile planlaması konularında eğitimler verildi. Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan METİP Takip ve İzleme Birimi, çadır bölgelerini tek tek dolaşarak buralardaki eksiklikleri tespit ediyor.
YÜREĞİR YILDA 10 BİN TARIM İŞÇİSİNİ AĞIRLIYOR
METİP'in uygulandığı yerlerden biri de Türkiye'nin en çok tarım işçisinin çalıştığı
Adana'nın
Yüreğir ilçesi. Yüreğir Kaymakamlığı'nın diğer kurumlarla birlikte uyguladığı proje kapsamında, mevsimlik işçilerin
yaşam standartlarının yükseltilmesi için 2 milyon lira
bütçe ayrıldı. Yüreğir Kaymakamı Abdullah Dölek, ilçelerine her yıl 10 bin mevsimlik işçinin geldiğini belirterek, işçilerin çocuklarının da taşımalı eğitimle okullara götürüldüğünü aktardı.
Tarım işçilerinin çadırlarını kurmaları için 36 bölge belirlediklerini aktaran Dölek, "
Çadır bölgelerinde alt yapı düzenlemeleri yapıldı. Konaklama alanlarındaki en büyük problem
tuvaletlerdi. Tuvalet sorunları nedeniyle
hijyen olmayan bu alanlarda bulaşıcı hastalıklar da bu alanlarda yaygın oluyordu. Çöpler belirli periyotlarda Yüreğir Belediyesi tarafından toplanıyor.
Sinek ve haşerelerden dolayı zarar görmemeleri için Büyükşehir Belediyesi tarafından
ilaçlama çalışmaları yürütülüyor." dedi.
Buradaki tarım işçilerinin çocuklarını taşımalı eğitimle okullara götürdüklerini aktaran Dölek, "
Okul çağındaki çocuğunu okutmayan ailelere yasal ve cezai işlemler uygulayacağımız yönünde uyarılar yapıyoruz. Bu konuyu hassasiyetle takip ediyoruz. Ailelerde bu uyarıları dikkate aldı ve bu yıl çadırlarda kalan okul çağındaki 320 çocuğumuz eğitimden mahrum kalmadı. Şu anda eğitim anlamında çocukların yüzdü yüzü okullu." diye konuştu.
ÇADIR YÖNETİM BİRİMLERİ OLUŞTURULDU
Patates ve soğan dönemi olduğu için en son gelen grubun kısa süreli kalarak, başka işler için diğer illere gideceklerini kaydeden Dölek, "Konaklama alanlarına proje kapsamında çok amaçlı çadırlar kurduk. Bu çadırlarda, Müftülük, İlçe
Milli Eğitim Müdürlüğü ve
Sağlık Grup Başkanlığımız, periyodik olarak belirlenen konularda bilinçlendirme çalışmaları yapıyor. Buralarda saat 19.00'dan sonra toplantılar yapılıyor. Bu çadır bölgelerinde 3 kişiden oluşan
yönetim birimleri oluşturuldu. Burada olabilecek sıkıntılar, ihtiyaç, talepler ve organizasyondan çadır birimleri sorumlu.
Güvenlik,
emniyet,
asayiş ve diğer hizmetlerde bu çadır hizmeti kapsamında kaymakamlığımız tarafından sağlanıyor." ifadelerini kullandı.
Türkiye'de mevsimlik tarım işçilerinin en yoğun geldiği kentin Adana olduğuna dikkat çeken Dölek şöyle devam etti: "İlimizde tarım alanlarının çokluğu nedeniyle tarım işçilerinin en fazla bulunduğu merkez Yüreğir'dir. Diğer ilçelerimizde mevsimlik tarım işçisi sayısı sezonluk olarak 2-3 bin civarında iken bizim ilçemizde ise bu rakam 10 bin. Bu nedenle Türkiye'de mevsimlik tarım işçinin en fazla geldiği çalıştığı, Çukurova'nın kalbi konumundaki merkez bizim ilçemiz. Tarım işçilerinin gelmesine vesile olan aracı kişilerin mutlaka
yetki belgesi taşıyor olması lazım. Aksi takdirde haklarında yasal işlemler yapılıyor. İş-Kur Müdürlüğü'nden izin almamış kişiler aracılık görevi yapamazlar. Bunun da takibi yapılıyor. Aksi halde 5 bin TL cezası var."