2011 –
Tarım Federasyonu Genel Başkanı Hakan
Yüksel, zirai verimlilik ve zirai mücadelenin
yerli ve organik imkanlar dahilinde mikrobiyal teknolojisi ile mümkün olabileceği gibi, verimlilikte ise yüzde 20-35 arasında artış sağlamanın mümkün olduğunu bildirdi.
Tarım Federasyonu tarafından
Ankara Hilton Otelinde verilen
iftar sonrasında konuşan Yüksel, tarımsal üretimde olmazsa olmazlar haline gelen ve bilinçsiz şekilde kullanılan kimyasal
gübre ve ilaçlara yılda 3-3,5 milyar lira ödendiğini söyledi.
Ödenen bu kadar yüksek meblağlarla, verimli toprakların çoraklaştırıldığını, yeraltı sularının kirletildiğini ve kansere davetiye çıkarıldığını kaydeden Yüksel, şöyle konuştu:
''Oysa artık zirai verimlilik ve zirai mücadele yerli ve organik imkanlar dahilinde mikrobiyal teknolojisi ile mümkün olabildiği gibi verimlilikte ise yüzde 20-35 arasında artış sağlamak mümkündür. Bu teknoloji aynı zamanda tarımsal ürünlerin ithalatta zirai ilaç kalıntısı yüzünden geri dönmesi ve zayi olmasını engelleyeceği gibi sadece bu yüzden uluslar arası yapılan anlaşmaların fesih edilmesini engelleyecek ve
ülke prestijini de koruyacaktır. Kimyasal gübrelere verdiğimiz milli servetimizin
yurt içinde kalmasını sağlayarak cari açığa da
destek verebilir, mikrobiyal teknoloji ile üretilen ürünleri
ihraç ederek en az o kadar da dış kaynak getirebilmemiz mümkün gözükmektedir.''
-''SOMALİ'YE BALIK TUTMASINI ÖĞRETEBİLİRİZ''-
Bu günlerde gündemden düşmeyen Somali'de kıtlığın sebeplerinin iyi araştırılması ve
ders alınması gerektiğini kaydeden Hakan Yüksel, Somali'nin
Türkiye büyüklüğünde toprakları ve zengin su kaynakları olmasına rağmen kıtlıkla mücadele ettiğini söyledi.
Yüksel, ''Bunun sebeplerinin başında tarım arazilerinde bilinçsiz şekilde kullanılan kimyasal gübreleme yüzünden verimli toprakların kuraklaşması, yer altı suları zehirlenmesi. Şimdi onlara Türkiye başta olmak üzere tüm dünya
gıda yardımı yapıyor. Ama kıtlığa sebep olan olayları kimse dillendirmiyor ve sebepleri ortadan kaldırmak için çalışma yapmıyor'' diye konuştu.
Somali'ye şu anda sadece
balık verildiğini, nasıl balık tutulacağının öğretilmesinin kaydeden Yüksel, ''Biz onlara balık tutmayı öğretmeye gitmeye hazırız. Onların topraklarını ve sularını mikrobiyal teknolojisi ile temizleyebilir ve onları tekrar gıda üretebilir hale getirebiliriz'' dedi.
Mikrobiyal
Araştırmalar ve Uygulamalar Komisyon Başkanı Dr.
Şahin Duman da Türkiye'de kullanılabilir verimli tarım toprağının yüzde 76'sının kimyasal gübrelerin ölçüsüz kullanması sonucu kirlendiğini savundu.
(LEY-MVA)21.08.2011 20:38:22