Talasemi Federasyonu Genel Başkanı ve
Akdeniz Kan
Hastalıkları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, gen
düzenlemesi ve tedavisinin talasemili
hastalık için umut olduğunu kaydetti.
Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, düzenlediği basın toplantısında, Dünya Talasemi Federasyonu ve Talasemi Federasyonu tarafından 11-14
Mayıs 20011 tarihlerinde
Antalya'da yapılan 12. Dünya Talasemi
Kongresi ve 14. Talasemi Hasta ve Aileleri Kongresi'yle ilgili bilgi verdi.
Canatan, 2006 yılında Dubai'de düzenlenen 10. Dünya Talasemi Kongresi'ne 29 ülkeden 1100, 2008 yılında Singapur'da düzenlenen 11. Dünya Talasemi Kongresi'ne 30 ülkeden 1200 katılımcının iştirak ettiğini söyledi.
Antalya'da düzenlenen 12. Dünya Talasemi Kongresi'nde 59 ülkeden 1300 katılımcının 325
bildiri ile yer aldığını belirten Canatan, kongreye
Yunanistan,
İngiltere, ABD,
Kanada,
Birleşik Arap Emirlikleri,
Malezya İran, Taylan gibi ülkelerden hasta, hasta yakınları ve bilim adamlarının geldiğini kaydetti. Canatan, ''Bu kongre bugüne kadar yapılmış olan 11 Dünya Talasemi kongresinin en başarılısı olmuştur'' dedi.
Kongre ile Antalya'nın
tanıtımının da yapıldığını belirten Canatan,
Sağlık Bakanlığı, Antalya Valiliği, Antalya
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Antalya
Gazeteciler Cemiyeti, Antalya Tanıtım Vakfı, Büyükşehir Belediyesi, Güç Birliği'nin katkıları ile bunun gerçekleştiğini söyledi.
Kongrede gelecek 10 yılda talasemi için neler yapılabileceğinin de gündeme geldiğini anlatan Canatan, özellikle gen düzenlemesi ve tedavisi ile kök hücre naklinin gündeme geldiğini vurguladı. Canatan,
kök hücre nakli ile hastalığın kesin çözümüne ulaşılabildiğini belirtirken, gen düzenlemesi ve tedavisi ile başkasından gen nakli yapılmadan hastanın kendi geninde yapılan düzenleme ile hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu bildirdi. Canatan, ''Gen düzenlemesi talasemili hastalar için umut'' dedi.
-TALASEMİ MERKEZİNE TALİP-
Canatan, Antalya Eğitim ve
Araştırma Hastanesi bünyesinde
hayırsever iş adamı Adem
Tolunay'ın katkıları ile kurulan Adem Tolunay Talasemi ve Kan Merkezi'nin AKHAV'ın yüzde 20 kapasite ile çalıştırıldığını belirtti. Canatan, merkezin tam olarak çalışmaması nedeniyle Dünya Talasemi Kongresi'ne katılan hastaların ''perişan olduğunu'' iddia etti.
Canatan, AKHAV'ın öncülüğünde kurulan Talasemi ve Kan Merkezi'nin tam kapasite çalışması için talip olduklarını belirterek, bu kapsamda Antalya Valiliği ve
Sağlık Bakanlığı'na başvurduklarını söyledi.
-''MERKEZİN YARIM ÇALIŞMASI SAĞLIK ALANINDA ATILAN ADIMLARA YAKIŞMIYOR''-
Toplantıya katılan Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı
Mevlüt Yeni, Dünya Talasemi Kongresi'ne cemiyet olarak verdikleri desteği anlattı.
Mevlüt Yeni, Adem Tolunay Talasemi ve Kan Merkezi'nin tam kapasite çalışmasını beklediklerini, merkezin AKHAV'ın bünyesi ve kontrolünde çalışması gerektiğini kaydetti.
Yeni, ''Merkezin yarım çalışması bizi üzüyor. Bu hem hayırsever Adem Tolunay'a, hem de Duran Hoca'nın emeğine saygısızlık oluyor. Merkezin yarım çalışması sağlık alanında atılan adımlara yakışmıyor. Konu sağlık olunca kişisel davranmadan, her şeyi bırakıp koşmamız gerekiyor'' diye konuştu.
Canatan, daha sonra Dünya Talasemi Kongresi'ne
destek veren Antaya Gazeteciler Cemiyeti, ATAV ve AESOB yöneticilerine plaket verdi.
(VHD-BNY-ZBD)28.05.2011 13:42:42