Suç örgütü kurmaktan yargılanan Sedat
Şahin,
tutukluluk sürelerini belirleyen CMK'nın 102. maddesi gereğince
tahliye olduktan sonra ilk kez hakim karşısına çıktı. Duruşmada Şahin'in avukatı, müvekkilinin her gün
imza vermek zorunda olduğunu belirterek bunun kaldırılmasını istedi. Ancak
mahkeme bu talebi reddetti.
İstanbul 9. Ağır
Ceza Mahkemesi'ndeki
duruşmaya tutuklu
sanıklar Gökhan Hınç ve Ferdi
Topal ile
Sedat Şahin'in de aralarında bulunduğu 11 tutuksuz sanık katıldı. Mahkemede Sedat Şahin ve kardeşi Vedat Şahin'in de aralarında olduğu 7 sanığın tutukluluk sürelerini belirleyen CMK'nın 102. maddesi kapsamında 4 Ocak 2011 tarihinde tahliye edildiğini tutanağa geçirdi.
Söz alan Şahin'in avukatı
Ersan Şen, müvekkiline tahliye edildiği dönemde
yurt dışına çıkış yasağı ve her gün imza atma şeklinde adli
tedbir konulduğunu hatırlattı. Her gün imza atmanın külfetli olduğunu belirten Şen, "Yurt dışına çıkış yasağı zaten var. Müvekkilim her gün imza atma tedbirine de uyuyor. İstanbul şartlarında her gün imza atmak oldukça zor. Bu nedenle bu tedbirin kaldırılmasını ya da makul bir süreye indirilmesini talep ediyorum." dedi.
Tutuklu sanık Gökhan Hınç'ın avukatı Salim Şen ise müvekkilinin tahliyesini istedi. "Bütün sanıklar tahliye edilmişken müvekkilimin tutuklu kalması eşitlik ve adillik ilkesine aykırıdır." dedi.
Mahkeme heyeti ise Sedat Şahin'in avukatlarının adli
kontrol tedbirinin kaldırılması veya değiştirilmesi taleplerini reddetti. İki sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.
Bu arada, tutuksuz sanıklardan Sedat Şahin'in yeğeni Şehmi Şahin duruşmaya katılmak için geldiği adliyede gözaltına alındı. Yeğen Şahin'in adliyeye giriş sırasında yapılan kimlik kontrolünde
arama kararı bulunduğu belirlendi.
İstanbul 9.
Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 20
Ekim 2006 tarihli duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan
Cumhuriyet Savcısı Selim Berna
Altay, örgütün lideri olduğu belirtilen Sedat Şahin'in Hüseyin Saral ve Adnan Acar'ın öldürülmesi eylemlerini azmettirdiği iddiasıyla iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istemişti. Şahin'in ayrıca "Suç örgütü kurup yönetmek,
yaralama, kasten yaralama, nitelikli yağma ve ateşli silahlar kanununa muhalefet" suçlarından 49 yıldan 87,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep eden savcı, Sedat Şahin'in kardeşi Vedat Şahin'in de, "Suç işlemek amacıyla kurulmuş örgüte üye olmak, adam öldürmeye
yardım etmek, nitelikli yağma" suçlarından 9,5 yıldan 18 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etmişti.
Savcı Altay, Şahin'in diğer kardeşi Nihat Şahin'in de, "Suç işlemek amacıyla kurulmuş örgüte üye olmak, nitelikli yağma ve ateşli silahlar kanununa muhalefet" suçlarından 17,5 yıldan 32 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istemişti.