2011 - Denizli'nin Kale ilçesinde yer alan Tabae Antik Kentinde bulunan ilk Türk hamamı olan Cevher Paşa Hamamı'nda kazı çalışmalarına başlandı.
Tabae Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr.
Bozkurt Ersoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cevher Paşa Hamamı'nın 15. yüzyılda tariflenen antik kentte, günümüze ulaşabilen tek Türk hamamı olduğunu belirtti.
Türk hamamının, Menteşe Beyliği dönemi yapılarına benzeyen
mimari unsurları yansıttığını kaydeden Ersoy, hamamın, ''soyunmalık'', ''aralık'', ''ılıklık'' ve ''halvetli sıcaklık'' bölümüyle Türk hamam mimarisinin geleneksel planlarına sahip olduğunu söyledi.
Ersoy, hamamın ''ılıklık'' ve ''halvetli sıcaklık'' mekanlarının sağlam, soyunmalık mekanının ise yıkık durumda olduğu bilgisini vererek, ''Yapı, mevcut durumuyla kare planlı ve kubbeyle örtülü. Hedefimiz öncelikle 'soyunmalık' mekanını ortaya çıkarmak. 'Ilıklık' mekanını örten kubbe geçişlerinde kalabilen mukarnas (
İslam mimarisinde geometrik bezeme çeşidi) işçiliğinden yapının 15. yüzyıla ait özenli bir hamam olduğu anlaşılıyor'' dedi.
Kazı çalışmalarının önümüzdeki yıl da devam edeceğini ifade eden Ersoy, çalışmaların tamamlanmasından sonra yapının korunmasına yönelik projeler üretileceğini belirtti.
(İBS-ME-UFK-MV-ZBD)03.08.2011 10:41:04