Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram
Tıp Fakültesi Hastanesinde
kanser hastalarının
tedavisi sırasında sağlıklı dokuların
radyasyona maruz kalma oranını en aza indiren yoğunluk ayarlı radyoterapi tekniği
uygulamasına başlandığı bildirildi.
SÜ Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Koç, yaptığı yazılı açıklamada, yoğun ayarlı radyoterapi tekniğinin, vücuda tek büyük radyasyon ışını göndermek yerine, radyasyonu binlerce ince demete böldüğünü belirtti.
Uygulama sayesinde
hedef bölgeye yüksek doz, çevredeki sağlıklı dokuya ise düşük doz verildiğine dikkati çeken Koç, bu sayede radyasyonun yan etkilerini en aza indirdiklerinin altını çizdi.
Radyoterapinin, vücudun herhangi bir yerindeki birçok kanser türünü tedavi etmede en etkin yöntemlerden biri olduğunu vurgulayan Koç, şunları kaydetti:
''Tedavide yüksek enerjili x ışınları ve hızlandırılmış parçacıklar (partiküller) kullanılmaktadır. Radyoterapi, hastaların büyük çoğunluğuna
vücut dışından uygulanır. Kanser hastalarının yaklaşık üçte ikisi hastalıklarının herhangi bir döneminde farklı amaçlarla radyoterapi almaktadırlar. Bu da hastanın sağlıklı organları açısından değişen oranlarda risk teşkil etmektedir. Yoğunluk ayarlı radyoterapi tekniğinde bu risk en aza inmektedir. Böylelikle sağlığına kavuşan hastalarda
yaşam kalitesi de önemli oranda artmaktadır.''
(MUM-RIF-MAT)01.08.2011 09:52:31