Sivas Tarım İl Müdürü
İhsan Arslan, çiftçilerin tarım
desteklemelerini yerinde kullanmadıklarını belirterek ''
TARSİM ve
toprak analizlerinde destekleme olmasına rağmen çiftçimiz desteklemelere karşı yeterince duyarlı değil'' dedi.
Sivas'ın 2011 yılı tarım
ürünleri hasat verimliliğini AA muhabirine değerlendiren Arslan, geçen yıla oranla tüm ürünlerde yüzde 30'luk bir artış yaşandığını anlattı.
Toplam 2 milyon 700 bin dekar ekim alanına sahip Sivas'ta dekar başına 340-400 kilo ürün düştüğünü anlatan Arslan, yağışların bu yıl çok iyi geçtiğini ifade etti.
Arslan, şunları anlattı:
''Bu sene
Toprak Mahsulleri Ofisi, ilk defa protein oranına göre
fiyatlandırmaya geçti. Burada sıkıntımız şu. Çiftçiler doğru
gübreleme yapmıyorlar. Yeterli gübre vermiyorlar. Toprak analizi yaptırarak analiz sonuçlarına göre gübreleme yapılması bir zorunluluk. İlimizde 5 tane toprak tahlili yapan laboratuvar var. Devletin ayrıca toprak tahlili yapana bir de dekar başına 2,5 lira desteği var. Maalesef tahlil yaptırmıyor ve gübreyi de çok az kullanıyorlar ya da hiç kullanmıyorlar. Bundan dolayı da
buğdaylarda protein oranı oldukça düşük. Bu da direkt fiyata etki ediyor. Şu an birinci
sınıf ekmeklik buğday bile protein oranı düşük olunca yemlik buğday olarak alınıyor ve arada 20
kuruş civarında bir fiyat farkı oluşuyor. Yemlik buğday 50 kuruş, ekmeklik buğday ise 60 kuruş civarında.''
Bakanlığın mazot ve gübre desteklemeleri olduğunu da anımsatan Arslan, ''Çiftçiler almış oldukları desteklemeleri doğru bir şekilde kullansalar bu konuda çok fazla sıkıntı yaşamayacağız'' dedi.
Bu yıl yağışların fazla olmasından dolayı pas hastalığıyla ilgili sıkıntı yaşadıklarını, ancak pasa dayanıklı yeni çeşitler olduğunu kaydeden Arslan, ''Sık ekim ve dolu yağışları nedeniyle ekinlerde yatma meydana geldi. Buğday dekar başına 22 kilogram civarında ekilmesi lazımken vatandaşımız 24 ile 30 kilogram arasında ekiyor. Sık ekince yeterli sap kalınlığına erişemiyor ve bu da en düşük bir durumda buğdayların yatmasına sebep oluyor'' diye konuştu.
Çiftçilerin
uygulama hatası olduğunu,
bakanlık tarafından yüzde 50 destek verilen Tarım Sigortası'nı (TARSİM) daha çok
meyve bahçesi olanların
tercih ettiğini kaydeden Arslan, ''Bu sene hayvancılık konusunda da TARSİM başvurusu olduğunu biliyoruz. Çiftçiler ürünlerini TARSİM kapsamında
sigortalattığı zaman sigorta primlerinin yüzde 50'si devlet tarafından ödenecek. Zarara uğramaları halinde ise zararlarının tamamı devlet tarafından karşılanacak. Çiftçilerimiz TARSİM'i ve toprak tahlilini yerinde kullanmıyor. Destekleme olmasına rağmen çiftçimiz yeterince duyarlı değil'' dedi.
(SAE-İSA-MAT)24.08.2011 17:19:00