Sigara tiryakilerinin, sigaradaki nikotin maddesinin zararlarını yeterince bilmediği belirtildi. Uzmanlar nikotinin,
kokain ya da amfetamin kadar güçlü bir uyarıcı madde olduğunu söylüyor.
Bursa İl
Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, sigara tiryakisine sürekli sigara içme isteği veren maddenin de 'Nikotin' olduğuna dikkat çekildi. Nikotinin sigara içen kişiyi uyardığının belirtildiği açıklamada, sigara içmeye başladıktan sonra kişide
kalp çarpıntısı olduğu, kişinin tansiyonunun yükseldiği ve nefes alış verişinin hızlandığına işaret edildi. Sigaranın bu etkilerinin, 20 dakika içinde kaybolduğu ve tiryakinin bir sigara daha yaktığının vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Sigara kullanan herkes nikotin ihtiyacı duymaya başlar. Nikotin güçlü bir uyuşturucudur ve mutlaka
bağımlılık yapacaktır. Sigarada bulunan '
karbonmonoksit'in de kısa bir süre için gerilimi, kızgınlığı bastırmasının yanı sıra kişiyi sersemleştirici etkisi vardır. Her nefes sigara yaklaşık 100 bin
beyin hücresini öldürür. Sigara içmeye devam eden kişinin zaman içinde refleksleri kaybolacaktır. Sigara içmeyen kişiler daha canlı ve enerjiktirler. Akciğerleri de sigaranın olumsuzluklarından etkilenmediği için daha rahat soluk alıp verirler. Bu da onların hareket kısıtlılığına sebep olmaz."
Sigaranın, solunum yolu hastalıklarına da davetiye çıkardığının kaydedildiği açıklamada, sigaranın öksürük, balgam,
nefes darlığı, kronik farenjit, larenjit, ses telleri nodülleri, kronik
bronşit, zatürree, amfizem,
kanser gibi hastalıklarda sigaranın başrol oynadığına dikkat çekildi. Sigaranın
damarlarda daralma ve tıkanmalara yol açtığının belirtildiği açıklamada, "Eller ve bacaklara yeterli kan ulaşamadığından eller ve ayaklar soğur. Kramplar, zamanla kangrenler meydana gelebilir. Bu durumda kol ve bacakların kesilmesine kadar giden sonuçlar ortaya çıkabilir. Sigaranın içindeki karbonmonoksit kandaki oksijeni yok eder. Buna bağlı olarak damarlarda kolesterol depolanır. Kandaki zararlı kolesterol yükselir. Damar duvarlarında (arteriosklerotik plak) yapısal değişiklikler meydana gelir." denildi.