Emniyet güçlerinin
Adıyaman Üniversitesine yaptığı
Şafak operasyonu kapsamında
savcılık tarafından hazırlanan
iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. İhaleye fesat karıştırmak iddiasıyla
Adıyaman Üniversitesi'ne yapılan operasyon, Rektör Prof. Dr. Mustafa Gündüz'e kadar ulaştı. Adıyaman
Cumhuriyet Savcılığı, Rektör Prof. Dr. Mustafa Gündüz ile ilgili iddiaları araştırmak için Yüksek Öğrenim Kurumu'ndan (YÖK)
soruşturma izni istedi.
Cumhuriyet Savcılığı, operasyon sonrasında iddianameyi hazırlayarak Ağır
Ceza Mahkemesi'ne sundu. Mahkeme, savcılık tarafından hazırlanan iddianameyi kabul etti. Mahkeme 8
Şubat tarihinde ilk duruşmayı gerçekleştirecek. Adıyaman
Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve
Organize Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından Adıyaman Üniversitesi Yapı İşleri Daire Başkanlığı'na
ihaleye fesat karıştırıldığı gerekçesiyle düzenlenen ilk operasyonda gözaltına alınan 14 kişiden 4'ü müteahhit, 5'i daire çalışanı olmak üzere 9 kişi tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. 6 ihale dosyasının da ihaleye fesat karıştırıldığı tespit edilmişti.
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekiplerinin diğer ihale dosyalarını incelemeleri neticesinde iki dosyada daha ihaleye fesat karıştırıldığı gerekçesiyle 3 kişi gözaltına alınmış ve gözaltına alınanlardan 1 daire çalışanı tutuklanmıştı. Aynı dosyalardan daha önce tutuklanan iki daire çalışanının da tutuklanmalarına karar verilmişti.
Bireysel başvuru ve
posta yoluyla gelen şikayetler neticesinde başlatılan soruşturma sonrasında gerçekleştirilen
teknik takip ve ifadeler ışığında savcılığın hazırladığı iddianamede birbirinde ilginç bilgiler yer alıyor. İddianamede, Adıyaman Üniversitesi
fidan alım işi ihalesi için yapılan
telefon konuşmalarında ihaleye çıkılmadan 17 bin adet fidan alımın gerçekleştirildiği, 17 bin adet fidanın Yalova'dan getirilmesi için üniversitenin resmi aracının kullanıldığı tespit edildi. Şüpheli G.B, fidan alım işi ile ilgili olarak verdiği ifadesinde; Rektör Prof. Dr. Mustafa Gündüz'ün kendisine talimat verdiğini belirterek, "Bana
rektör bey tarafından '
Başbakan gelecek fidan ihtiyacımız var. Bu meseleyi halledin' dedi. Ben de kendisine harcama yetkilisi olarak 'Şu an ödeneğimiz yok' dedim. O da bana
ödenek olmamasına karşın, 'İleri bir tarihte sonradan ödenmek üzere doğrudan temin yolu ile alın' diye talimat verdi" diye konuştu.
"REKTÖRÜN OLURU İLE EVRAKLAR GELDİ"
Adıyaman Üniversitesi
Araştırma ve Uygulama Hastanesi
Çevre Düzenlenmesi ve Tesisat İşleri ihalesinde ise, ihaleyi alan müteahhit
firmanın kontrolör olan görevliye
laptop, firmanın üniversiteye bir adet
araç verdiği ve bunu dairede görevli bir kişinin kullandığı ortaya çıktı. Ayrıca ihaleyi alan firmanın, aynı ihaleye davet edilen 4 firmanın da işlemlerini takip ettiği ve bu firmaların hepsinin Kahramanmaraş'ta olduğu belirtildi. Bu ihalede Yapı İşleri Daire Başkanlığı'ndaki görevlilerin ihaleye katılacak başka firmaları engellediği ifade ediliyor.
İhale komisyonunda bulunan ve ifadesi alınan K.İ, rektör yardımcısının
teklifi, rektörün oluru ile kendisine evrakların geldiğini, amirleri olan rektör talimatına rağmen başka bir şekilde ihale yapmalarına fiilen imkan olmadığını söyledi. Adıyaman Üniversitesi Lojman Yapım İşi'nde ihale şartlarının ihaleyi alan firmaya göre hazırlandığı, ihaleyi başka bir firmanın almasına rağmen yanlış hesaplama yaparak aşırı düşük teklif verildiği gerekçesiyle özel bir kast ile ihalenin daha önceden anlaşıldığı iddia edilen firmaya verdiği belirtiliyor.
Adıyaman Üniversitesi Hizmet Binaları Dış Cephe
Aydınlatma İhalesi'nde ise, Yapı İşleri Dairesi'ndeki görevliler ile müteahhit firma yetkilileri teknik takibe takıldı. Teknik takipte ihaleye ilişkin birim
fiyat listeleri ile teknik şartnamenin bizatihi ihaleye katılan ve ihaleyi alan firmanın yetkilisine hazırlattığı ve bazı gizli bilgilerin bu firmanın yetkililerine sızdırıldığının tespitinin yapıldığı anlaşıldı.
Adıyaman Üniversitesi Büro Malzemeleri Alım İşi'nde ise, ihaleyi alan firmanın kendi firmasının ürettiği malların özelliklerini taşıyan proje ve şartnamelere göre ihaleye evraklarını hazırladıktan sonra kurumca bu kıstaslar dahilinde ihaleye çıkıldığı veya Devlet Malzeme Ofisinden (DMO) alım yapıldığı tespit edildi. Ayrıca ihaleyi alan firmanın Yapı İşleri Daire Başkanlığı'nda görevli iki kişinin evine şifonyer ve
elbise dolabı yaptırdıkları belirlendi.
Araştırma ve Uygulama Hastanesi Mefruşat Alım İşi'nin de ihale yapılmadan bir firmanın çalışmalara başladığı ve daha sonradan ihale yapıldığı, 342 bin TL'lik müteferriklerin şartnamesinin hazırlatıldığı, kurum yetkililerinin hazırlaması gereken teknik şartnameleri ihaleye girecek şirketlere hazırlatıldığı ifade ediliyor.
Adıyaman Cumhuriyet Savcılığı'nın ikinci dalga operasyonla ilgili iddianameyi hazırlayarak mahkemeye sunacağı öğrenilirken, YÖK'ün Rektör Prof. Dr. Mustafa Gündüz hakkındaki soruşturma izni verip vermeyeceği bekleniyor.