Samsun Vali Vekili Hasan
Özhan, yer küreyi en çok gelişmiş ülkelerin kirlettiğini belirterek, söz konusu ülkelerin kirliliğe karşı
tedbir de almadıklarını söyledi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)
Çevre Mühendisleri Odası Samsun Şubesince Ondokuz
Mayıs Üniversitesi (OMÜ)
Atatürk Kongre ve
Kültür Merkezi'nde 9'uncu
Ulusal Çevre Mühendisliği Kongresi düzenlendi.
Vali Vekili Özhan, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, çevre ile ilgili sorunların son yıllarda dikkat
çekici boyutlara ulaştığını, dünyanın bu gidişten kurtarılabilmesi için çevre örgütlerinin ciddi çalışmalar içine girdiğini belirtti.
Dünyanın her yerinde çevre sorunlarının yaşandığına işaret eden Özhan, şunları dile getirdi:
''Dünyamız artık çok kirlendi, can çekişiyor. İnsanlar çevreye karşı yeterli duyarlılığı göstermiyor. Yer küreyi en çok gelişmiş ülkeler kirletiyor. Bu ülkelerin sanayileri kirletiyor. Tedbir de almıyorlar.
Afrika ülkeleri kirletmiyor. Kirletenler belli. Afrika'daki ülkelerin dünyayı kirletecek sanayileri yok. Bu nedenle insanlarda çevre bilincinin oluşturulması ve bu konuda çevre duyarlılığının kazandırılması önemli. Eskiden sadece
yaşlı hastalığı olarak bilinen
kanser hastalığı şimdi çocuklarda da görülüyor, her yaşta görülüyor. Dünyamızın kirletilmesi hastalıkları da beraberinde getiriyor. Bunun için sadece çevre mühendislerinin değil herkesin çevre konusunda duyarlı olması gerekir.''
-''Her alanda gelişirken çevreyi unutuyoruz''-
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan ise insanların rahat ve
refah içinde
yaşaması için dünyanın kirletildiğini, sanayileşmenin ve teknolojinin gelişmesiyle dünyanın kirletilmesinin de hızlandığını ifade etti.
Akan, insanların dünyada uzun yaşayabilmek için çevreye saygı göstermesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
''Refah içinde yaşamak için sanayileşme ve teknolojiye ihtiyaç duyuyoruz. Her alanda gelişirken de aslında çevreyi unutuyoruz, bu da insanın yaşam alanını daraltıyor. Gelişirken ve ilerlerken de çevre bilincinin geliştirilmesi gerekir. Kirleticilerin bertaraf edilmesi gerekir. Her sanayi kuruluşu kendi çevresine dikkat ederse zaten doğada kirletici kalmaz. Bu yapılmadığı sürece kendi sonumuzu hazırlıyoruz demektir. İnsanlığın ihtiyaç duyduğu refah ve rahatlık
doğal çevreyi etkiliyor. Bir karar verilmesi gerekir. İnsanlar yaşarken yaşadığı dünyaya da saygılı davranmak zorundadır. Biz ya teknolojiyi, enerjiyi kullanmayacağız ya da kullanırken doğaya saygılı olacağız. Başka alternatifimiz yok.''
-''Çevre politikaları bütüncül olarak ele alınmalıdır''-
TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı da çevrenin bir ülkenin toplumsal gelişmişliği ve geleceği için en önemli yaşamsal olgu olduğunu ifade etti.
Çevre konusunun sadece çevre mühendislerine ve çevrecilere bırakılamayacağını vurgulayan Soğancı, herkesin çevre adına üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini belirtti.
Soğancı, yaşam alanlarının yok olmaması için gelecek nesillere yaşayabilecekleri bir dünya bırakabilmek adına çevreye karşı duyarlı olunması gerektiğini söyleyerek, çevre sorunlarının çözümünde bütüncül politikaların, hukuksal ve kurumsal düzenlemelerin getirilmesi ve uygulanmasının önem taşıdığını kaydetti.
Soğancı, ''Çevre politikaları, sanayi, tarım, enerji,
ulaşım ve kentleşme politikalarıyla bütüncül olarak ele alınmalıdır. Doğal varlıkların kendini
yenileme potansiyelini koruyan politikaların geliştirilmesi yaşamsal önemdedir. Doğanın sunduklarından olduğu gibi kaybettiklerinden de tüm insanlık etkilenmektedir. Bunun için daha hassas hareket etmek zorundayız'' diye konuştu.
Kongrede, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı
Baran Bozoğlu, OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Fehmi Yazıcı'da çevre mühendisliği mesleği ve çevre alanında üretilen çalışmalar hakkında birer konuşma yaptı.
8 Ekim'e kadar sürecek kongrede, çevre
yönetimi, çevre yönetim sistemleri, çevre koruma amaçlı çalışmalar hakkında hazırlanan proje ve yayınlar görüşülecek.
(MKU-DLK-SA)05.10.2011 16:43:58