Giresun'un
Görele ilçesinde
Devlet Hastanesi personeline '
Kırım-
Kongo Kanamalı Ateşi' (
KKKA) hastalığı ve korunma yolları hakkında
seminer verildi. Seminerde konuşan hastanenin Biyokimya
Uzmanı Dr. Yalçın
Önder, sağlık personelini hastalığa karşı uyarırken, Samsun'da KKKA hastalığından ölen hemşire Kübra Yılmaz'ın durumunu örnek gösterdi.
Sağlık Bakanlığı
Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan
hizmet içi eğitim seminerleri kapsamında Görele Sağlık Grup Başkanlığı tarafından düzenlenen seminerde sağlık çalışanlarına KKKA hastalığı eğitimi verildi.
Görele Sağlık Grup Başkanlığı toplantı salonundaki seminerde konuşan Devlet Hastanesi Biyokimya Uzman Dr. Yalçın Önder, Samsun'da KKKA hastasına
iğne yaptıktan sonra enjektörün eline batması sonucu hastalığa yakalanan ve kurtarılamayan hemşire Kübra Yılmaz'ın durumunu örnek verdi.
Dr. Önder, "
Hemşire Kübra Yılmaz, bir '
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi' hastasına iğne yaptıktan sora enjektörün kazayla eline batması sonucu hastalığın kendisine bulaşmasından öldü. Onun için KKKA şikâyetiyle gelen hastaya çok dikkatli yaklaşın." dedi.
Hastalığın ateş, ani başlayan
baş ağrısı,
kas ağrısı, kırıklık,
halsizlik ve belirgin iştahsızlıkla başladığını ve bulantı,
kusma,
karın ağrısı ve ishal gibi şikâyetlerin de görülebileceğini kaydeden Önder, "Kırsal alanlara, orman kenarı ve tarım arazileriyle bu gibi yerlerdeki
piknik alanlarına gidenler açık renkli giysileri giyinmeyi
tercih etmeli, pantolon paçalarını çorap içine almalı, dönüşte mutlaka vücutlarını ve elbiselerini
kene yönünden
kontrol etmeli ve kene varsa uygun bir şekilde uzaklaştırmalıdır. Keneler vücuttan uzaklaştırılırken, kopartılmamalı, uygun bir malzemeyle vücuda tutunduğu kısımdan tutularak, çıkartılmalıdır. Keneler, kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır." diye konuştu.
Seminere Görele İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Hasan Özkurt da katıldı.