Sağlık Bakanı Recep
Akdağ, sigara yasağını ihlal eden işletmelere ikinci ihlalden sonra kısa süreli
kapatma cezası verilebileceğini söyledi. Akdağ, "Bir önerge olarak bunu götürmeyi düşünüyoruz ama TBMM'nin vereceği karara göre hareket edeceğiz." dedi.
Akdağ,
Gazi Üniversitesi
Tıp Fakültesi Hastanesi
Çocuk ve Erişkin
Endoskopi Merkezi'nin açılış törenine katıldı. Akdağ, çıkışta gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine, belediyelerin kesilen sigara cezalarını ödeme emri gönderme oranının yüzde 20'yi geçmediğine dikkat çekti. Torba Kanuna bir madde getirildiğini belirten Akdağ, "
Cezanın gönderilmesini tahakkuk ettirilmesi görevini, belediyelerden il valiliklerine ve kaymakamlıklara alıyoruz." dedi. Akdağ, ceza miktarının ikinci ihlalde iki misline çıkartılacağını söyledi.
Önergenin başlangıçtaki halinde kapatma cezası da bulunduğunu dile getiren Akdağ, "Ancak
Plan Bütçe Komisyonu'nda bu kapatma cezalarını kaldıran bir önerge verildi ve kabul edildi. Bu konuyu da tartışıyoruz. İkinci ihlalden sonra kısa süreli kapatma cezaları da verebiliriz." diye konuştu.
Kimsenin kuruluşunu kapatmak istemediklerini kaydeden Akdağ, işletmelere ihlallere müsaade etmeyin çağrısında bulundu. Bu hususta müsamaha göstermeyeceklerini dile getiren Akdağ, "Aldığımız tedbirlerle Türkiye'de pasif sigara içicileri bayram etti." dedi. Akdağ, yasanın bir tek sigara firmalarına olumsuz etkilediğinin altını çizdi. "Kısa süreli kapatma,
torba yasadaki
kanun değişikliğine mi eklenecek?" şeklindeki soru üzerine Akdağ, şunları dile getirdi: "Söylediğim gibi sonuçta TBMM'nin vereceği bir karardır. Bizim böyle bir düşüncemiz var. Bir önerge olarak bunu götürmeyi düşünüyoruz ama TBMM'nin vereceği karara göre hareket edeceğiz."
Aile hekimliği konusunda bir soru üzerine Akdağ, vatandaşların
aile hekimlerini www.ailehekimligi.saglik.gov.tr adresinden öğrenebileceğini hatırlattı. Yakında
aile hekimliği ile ilgili geniş bir bilgilendirme kampanyası başlatacaklarını aktaran Akdağ, "Vatandaşımız herhangi bir aile sağlık merkezine gittiğinde kendi
aile hekimini de öğrenebilir." ifadesini kullandı.
"BÜYÜK BİR GRİP SALGINI YOK"
Akdağ, havaların soğuması ile birlikte grip vakalarında artış olup olmadığı sorusuna, "Şu anda Türkiye'de büyük bir salgın yok. Biliyorsunuz biz grip ve nezle virüslerini yakın olarak takip ediyoruz. Türkiye'nin belli yerlerinden örnekler alıyoruz. Şu anda böyle bir salgın durumu yok." cevabını verdi. Kış mevsiminde görülen üst solunum yolu hastalıklarının virüslerin yaptığını ve antibiyotiklerin etkisiz olduğunun altını çizen Akdağ, "Dolayısı ile çok özel durumlar dışında antibiyotik kullanmak gerekmiyor. Hem hekimlerimiz hem de vatandaşlarımız bu açıdan dikkatli olmalılar. Gereksiz antibiyotik kullanımı, antibiyotiklere karşı direnç oluşturur ve antibiyotiklerin bir çok yan etkisi de var. Dolayısı ile vatandaşlarımız bir grip, nezle olduğunda doktoruna gitsin ama antibiyotik aramasın.
Antibiyotik çok özel durumlarda, üstüne bir sinüzit eklenmişse,
zatürre eklenmişse gerekebilir. Tek başına nezle ve gripte antibiyotik kullanılmaz." şeklinde konuştu.
"KILIÇDAROĞLU'DUR NE DERSE YERİDİR"
Kemal Kılçdaroğlu'nun, Erzurum'a yaptığı ziyarette kar yağmamasını 'hükümetin bereketsizliği' olarak değerlendirdiği açıklaması da hatırlatıldı. Akdağ, "Kılıçdaroğlu'dur ne derse yeridir, diyeceğim. Başka bir şey söylemeyeceğim. Yakışır kendisine bu laflar." diye konuştu.
Akdağ, "Kılıçdaroğlu ile
Başbakan Erdoğan arasında yaşanan bir
hastane polemiği var. Siz
Sağlık Bakanı olarak bununla ilgili ne söylersiniz?" sorusu üzerine de, "Ben Kemal Kılıçdaroğlu'nu ciddiyete davet ediyorum, sadece. Erzurum'daki sözleri de böyle bir sözdü. Ciddi olsun, bir ana muhalefet partisi başkanına ciddiyet yakışır." açıklamasında bulundu.
AMBULANSTA REFAKATÇİ UYGULAMASINA 5 YAŞ ALTINDAKİ ÇOCUKLAR İÇİN İSTİSNA GETİRİLECEK
Ambulanslara refakatçilerin alınmaması konusunda bir soruya karşılık Akdağ, çocuklar için refakatçi alınabildiğini söyledi. Akdağ, "Emzikli anneler için bu hususta bir istisna konulmuştu. 5 yaşın altındaki çocuklar için bu istisnayı genişleteceğiz." dedi. Ambulansların
hizmet verilen arka kısımlarında çalışan iki kişi bulunduğuna dikkat çeken Akdağ, "Bu arkadaşlarımızın rahat çalışması içi o mekanın kalabalık olmaması gerekiyor. İkincisi de görevliler ve hastalar ambulansa bağlanıyorlar. Ambulanslar süratli hareket eden araçlar ve zaman zaman bütün eğitim çalışmalarımıza rağmen kazalar olabiliyor. Dolayısı ile bu tedbirlerin alınma imkanı bulunmadığı refakatçi veya refakatçilerin bulunmasının, geçmişte o refakatçilere zararlarının olduğunu gördük. Bu yüzden bu tedbiri aldık." şeklinde konuştu.
Akdağ, kendini aile hekimi olarak tanıtan bazı kişilerin yaptığı
hırsızlık olaylarının hatırlatılması üzerine, şunları dile getirdi: "Vatandaş sadece eve aile hekimiyim diye giden birine karşı değil, herkese karşı dikkatli olmalı. Bu hususta, Emniyetin sürekli bilgilendirme ve uyarı çalışmaları var. (Evinize, doğalgazın tamiratına geldim) diyen kişi için de geçerli, aileler mutlaka kimlik sormalılar ve bu hususta dikkatli olmalılar."