Sel felaketinin ardından zor günler yaşayan
Pakistan halkına
yardım amacıyla giden
Sağlıklı Yaşamı Destekleme Derneği (SAYMER) üyesi 16 kişilik
sağlık ekibi, bir haftalık sağlık hizmeti vermelerinin ardından Türkiye'ye döndü.
Samsun Çarşamba Havaalanı'nda çiçeklerle karşılanan 16 kişilik
gönüllü sağlık ekibi, yakınları ve arkadaşlarıyla sarılarak hasret giderdi. Sağlık ekibi, Pakistan'ın DOW Üniversitesi'nden almış oldukları davet üzerine, kadın
doğum uzmanı, çocuk cerrahisi uzmanı,
kulak-
burun –
boğaz uzmanı, cildiye uzmanı,
kardiyoloji uzmanı,
enfeksiyon hastalıkları uzmanı,
aile hekimleri, diş hekimleri ve hemşire'den oluşan 16 kişilik ekiple giderek sağlık hizmete verdi.
Ülkenin Karaçhi bölgesinde selden etkilenen 2 ayrı yerde sağlık hizmeti sunan sağlık ekibi, 8 günde yaklaşık 7 bin kişiye sağlık hizmeti vererek, yanlarında götürdükleri 2 tona yakın ilaç ve tıbbi malzemeyi hastaların tedavisi için ücretsiz olarak verdi. SAYMER Başkanı Dr. Mehmet Niğmet İğci, "Tüm faaliyetlerde gönüllülük ve karşılıksız verme esastır. Bunu ilke edinen SAYMER gönüllülerinin,
TİKA'nın katkılarıyla görevini başarıyla tamamlamış, ülkemizi en üst düzeyde temsil etmiş ve de kendine yakışır bir sağlık hizmeti sunarak yurdumuza dönmüştür." dedi.
Başkan İğci, "Bu anlamda öncelikle, 16 kişilik ekipte yer alan arkadaşlarımızı ayrı ayrı
tebrik ediyoruz. Yine organizasyona katkısı yadsınamaz olan TİKA ve yetkililerine, Sağlık Müdürümüze ve manevi desteğini esirgemeyen Tabip Odası Başkanımıza şükranlarımızı sunarız." açıklamasında bulundu.
Pakistan'da sağlık hizmeti vererek yurda dönmenin sevindirici olduğunu belirten SAYMER ekibi grup sorumlusu Dr. Ali Osman Katrancı, "İlk gittiğimiz gün arkadaşlarımızla 723 hastayı muayene ederek çalışmaya başladık. Özellikle sel felaketinden en çok etkilenen Dadu'da ağırlıklı olarak sağlık hizmeti sunmaya çalıştı." dedi.
Dr. Katrancı, "Verilen sağlık hizmeti karşısında Pakistan halkı çok memnun kaldı. Dadu ve sağlık taramasının yapıldığı diğer bölgelerin yetkili ve valileri yapılan sağlık hizmetinden memnuniyetlerini, ekibimizi makamlarında ağırlayarak gösterdi." diye konuştu. Dr. Katrancı ayrıca, özellikle bebek ve çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları, parazitoz, uyuz, cilt hastalıkları, ishal sıklıkla izlenen hastalıklar olarak tespit ettiklerini ve tedavilerini yapmaya çalıştıklarını dile getirdi.
PAKİSTANLI KÜÇÜK KIZIN ZENGİN GÖNLÜ DUYGULANDIRDI
Dr. Ali Osman Katrancı muayenesini yaptığı bir
küçük kızın teşekkür jesti karşısında ağlamamak için kendisini zor tuttuğunu söyledi. Dr. Katrancı "Sadece bu küçük kızın şükran dolu bakışlarını görmek ve bu kıza yardım etmek için bile buraya gelinirdi." dediği duygu yüklü anı şöyle anlattı, "
Muayene edip tedavisini düzenlerken sohbet ettiğim Farula ismindeki küçük çocuğa Türk bayraklı balon
sakız şeker, bir de Samsun'dan götürdüğüm kendi çocuklarımın oynamadığı oyuncaklardan
hediye ettim. Hayatında hiç böyle şeyleri olmayan küçük Farula yüzü aydınlanmış tebessüm eden ama mahcup bir eda ile oradan ayrıldı. Bir saat sonra küçük kızı tekrar karşımda görünce dışarıdaki hastaları düşünerek biraz kızar gibi oldum. Ancak çocuk benim verdiğim poşetin içine bir şeyler koyup getirmiş ve onu uzatarak mahcup bir yüzle 'Size hediye getirdim' diyerek poşeti uzattı. Pakette el yapımı su kamışı liflerinden yapılmış ufak kaseler vardı. Kendilerinin yapıp sattığı bu küçük şeyleri bir şükran ifadesi olarak bana sunuyordu."