Samsun'da notere onaylattığı
rüyasının bazı firmalar tarafından izinsiz olarak kullanıldığı iddiasıyla 5 yıldır
mahkemede hukuk mücadelesi veren
emekli öğretmen Hasan Sancak'ın
dosyasının bilirkişi
heyetinin kanaati, inceleme sonucu
reklam filmi senaryosu ile
davacının eserinin aynı olmadığı yönünde çıktı.
Samsun'un Alaçam ilçesinde ikamet eden emekli
Türkçe öğretmeni Hasan Sancak, 2006 yılında gördüğü rüyasını 'Gıda Işınlama' konulu reklam senaryosu olarak yazarak daha sonra notere tasdik ettirmişti.
Reklam senaryosu olarak yazdığı rüyasını, 2006'da
ücret karşılığında devredebileceğini belirterek gönderdiği
Coca-Cola' class='textetiket' title='Coca Cola haberleri'>Coca Cola firmasınca senaryosunun izinsiz olarak kullanıldığını iddia ederek şikayetini yargıya taşımıştı.
Halen Samsun 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yaklaşık 5 yıldır devam eden davayla ilgili dosya, mahkeme heyeti tarafından bilirkişi tarafından incelenmesi için
Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verilmişti.
Bugün Samsun 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde tekrar görülen davaya, davacı olan Hasan Sancak'ın avukatları ile karşı taraf olan Coca Cola İçeçek AŞ firmasının avukatı hazır bulundu.
Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne gönderilen dava dosyasının incelendiği belirtilerek okunan raporda, "Dava konusu reklam filminin senaryosunun davacı eseri ile aynı veya benzer olmadığı, bu nedenle davacının mali haklarına
tecavüz vuku bulmadığı kanaat ve sonucuna ulaşılmıştır" açıklaması yer aldı.
Mahkeme heyeti, Hasan Sancak'ın vekili olarak davaya katılan avukatlar Yeter Filiz
Tuncay ile
Ziya Can Günvit'in raporunu henüz aldıklarını ve inceleyip beyanda bulunmak için süre talebinde bulundu.
Heyet bunun üzerine taraf vekillerinin varsa rapora karşı beyanda bulunmaları için 10 gün süre vererek duruşmayı 28 Nisan'a erteledi.
Bilirkişi raporunun verdiği karara tepki gösteren Hasan Sancak, "Objektif davranılmadı. İki reklam senaryosu karşılaştırıldığında ikisinin de aynı olduğu görülmekte. İkisi de rüyadır. İkisinde de uykudan uyanma ve yürüyerek buzdolabına gitme var. Benim senaryomda buzdolabında
yiyecek, kullanılanda ise içecek aranmaktadır. İkisine de ulaşılamamaktayız, ben sanaldan market aramaktayım, reklam filminde ise teknoloji kullanılarak market aranmaktadır. Sonunda ikimiz de rüyadan uyanmaktayız. Daha sonra da bunun bir rüya olduğu anlaşılmaktadır. Bu kadar benzerlik bilirkişi tarafından nasıl görülemez ve dikkate alınamaz merak ediyorum. Bu karara itirazda bulunacağım." açıklamasında bulundu.