Avrupa'dan sonra Türkiye'de de turizm merkezlerinde oldukça yaygınlaşan dijital
rehberler, turistlere
rehberlik hizmeti verirken, profesyonel turist rehberleri, bu uygulamaya çıkıyor.
Dijital rehberler, Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden, peri bacaları, balon turları ve butik otelleri ile ünlü
Kapadokya bölgesinde de bazı ören yeri ve müzelerde kullanılmaya başladı.
Özellikle bölgeyi münferit olarak ziyarete gelen
yerli ve
yabancı turistler tarafından
tercih edilen dijital rehberler, bölgede ilk olarak
Göreme Açık Hava
Müzesi'nde turistlerin hizmetine sunuldu.
-Dijital rehber 10 lira, turist rehberi 150-200 lira-
Buradaki dijital rehberler, sadece 10 lira karşılığında kiralanabiliyor ve müze içindeki tarihi mekanlar hakkında 8 dilde sesli bilgi içeriyor. Toplam bir saatlik bilgi içeren dijital rehberler, kira ücretinin düşük olması nedeniyle tercih ediliyor.
Bir dijital rehber sadece 10 liraya kiralanırken, profesyonel bir turist rehberinin ücreti ise 150-200 lira arasında değişiyor.
Kapadokya Profesyonel
Turist Rehberleri Derneği Başkan Vekili
Arslan Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dijital rehber hizmetinin iyi bir hizmet olduğunu, ancak asla gerçek bir profesyonel turist rehberinin yerini tutamayacağını söyledi.
Dijital rehberlerin ansiklopedik bilgiler içerdiğini,
ekonomik olması nedeniyle tercih edildiğini belirten Özcan, ''Bir dijital rehber ile bir ören yerini veya müzeyi gezebilirsiniz. Ancak ona soru sorma gibi bir imkanınız yok'' dedi.
Türkiye'de profesyonel turist rehberlerinin, sıcakkanlı, cana yakın olmaları nedeniyle turistler tarafından çok sevildiğini anlatan Özcan, dijital rehberlerin kira fiyatlarının ekonomik olmasına aldanıldığını, ancak bir turist rehberinin bir
otobüs dolusu turiste 150-200 liraya rehberlik hizmeti verdiğini, aslında grup halinde iken rehberlik ücretinin daha ekonomik olduğunu ifade etti.
-''Biz Türkiye'yi daha güzel tanıtıyoruz''
Birçok rehberin dijital rehberler yüzünden iş bulamaz hale geldiğinden yakınan Özcan, ayrıca, Türkiye'nin en iyi şekilde tanıtılmasının da büyük önem taşıdığını vurguladı.
Özcan, şöyle devam etti:
''Biz ülkemizi gerek davranışlarımız, gerek anlatımlarımız gerekse, onlara sunduğumuz aktivitelerle turistlere ülkemizi en iyi şekilde tanıtmaya çalışıyoruz. Ancak bir dijital rehber, bir
elektronik makine ülkemizi ne kadar tanıtabilir? Canlı bir rehberlerin verdiği hizmeti verebilir mi? İşte nedenlerle, bizler profesyonel turist rehberleri olarak bu makinelere karşıyız. Sadece dinleme ile rehberlik olmaz. Kullanan turistler, dijital rehberlerin çok monoton ve kullanışsız olduğundan bize yakınıyorlar. Dijital rehberler güzel bir hizmet, ancak sorunuza
cevap veremez. Biz Türkiye'yi dijital rehberden daha güzel tanıtıyoruz.''
Özcan, profesyonel turist rehberlerinin rehberlik ücretlerinin
Kültür ve
Turizm Bakanlığı tarafından belirlendiğini de sözlerine ekledi.
(SY-YCL-TEV-DEL)06.10.2011 11:32:44