İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve
Uzay Bilimleri Fakültesi
Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr.
Mikdat Kadıoğlu, verilerin farklı kurumlarca değerlendirilmesinden dolayı
erken uyarı için Türkiye'de sel tahmini yapmanın mümkün olmadığını savundu.
Prof. Dr. Kadıoğlu,
Çevre ve
Orman Bakanlığı tarafından
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Prof. Dr. Osman Turan
Kongre Merkezi'nde düzenlenen "
Doğu Karadeniz Bölgesi Heyelan ve Taşkınları" konulu sempozyumda yaptığı konuşmada, Türkiye'de afetlerle ilgili karar alan kurulda 9 ayrı kurumun görev yaptığını belirtti. Bundan dolayı erken uyarı için Türkiye'de sel tahmini yapmanın mümkün olmadığını ileri süren Kadığoğlu, "Çünkü veriler farklı kurumlarca değerlendiriliyor. Bu verilerin salisede aynı yerden değerlendirilmesi lazım. Böyle bir durumda sel tahmini yapmak mümkün değildir.'' dedi. Prof. Dr. Kadıoğlu, bu dağınıklığın bir kanunla mutlaka giderilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Normal zamanda yapılamayan bir şeyin, afet durumunda hiç yapılamayacağına vurgu yapan Kadıoğlu, "Dünyanın her yerinde olduğu gibi, günbegün derelerin su seviyesinin tahmin edilebilir olması lazım. Biz bugün Değirmendere'deki suyun belli noktalarda ne kadar olacağını hesaplayabiliyor muyuz? Normal bir günde hesaplayabiliyorsak selde de hesaplayabiliriz. Bugün hesaplayamıyorsak afet halinde hiç hesaplayamayız." ifadelerini kullandı.
Erken uyarı
sisteminde de en pratik,
ucuz ve yaygın yöntemin meteoroloji
radyosu olduğunu söyleyen Kadıoğlu, "Bu sistem Avrupa'da okullarda, kiliselerde, her yerde var. Gece uyurken Meteoroloji
sel uyarısı yaptığı zaman radyo otomatik olarak açılır ve yayın yapar. Uyarı için en pratik, ucuz ve etkili yöntem budur. Yoksa telefonla Trabzon'un dağlarındaki insanlara ulaşamazsınız." diye konuştu.