Ankara Üniversitesi Siyasal
Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Doğu Ergil, Gönüllüler Hareketi'nin Türkiye'nin 1. Dünya Savaşı'ndan sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yakın
sınır ötesi harekâtının ötesinde dünyaya
ihraç ettiği en önemli etkinlik olduğunu söyledi. Ergil,
Fethullah Gülen Hocaefendi'nin başlattığı hareketin dünyada bir tarih yazdığını, buna herkesin
destek vermesi gerektiğini ifade etti.
Denizli'de Genç Tüccarlar ve İşadamları Derneği (GETİAD), 'Evrensel Barışa Doğru Gönüllüler Hareketi' isimli program düzenledi.
Programa
Vali Yardımcısı Halil İbrahim
Ertekin, Belediye Başkanı Osman Zolan, İl
Milli Eğitim Müdürü Mahmut
Oğuz, Denizli
Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer,
Denizlispor Kulübü Başkanı
Salih Amiroğlu ve çok sayıda davetli katıldı. GETİAD Başkanı
Erdem Aydın, açılış konuşmasında dernekleri hakkında bilgi vererek, etkinliğe katılanlara teşekkür etti.
Programda konuşan
Sosyolog Prof. Dr. Ergil, Gönüllüler Hareketi'nin Türkiye'nin en büyük ihraç ürünü olduğunu söyledi. Ergil, "Gönüllüler Hareketi, birçok ülkenin insanlarına Türk propagandası yaptırmaktadır. Dünyada herkes Türklüğü anlatıyor. Bizim ülkemizde, ortak bir davanın savunuculuğu yoktur. Nedeni de herkesin farklı bir ideolojisi olmasıdır. Birisi çıkıp herkes için hak talep ettiği zaman o kişiden şüphe duyulur ve çok destek olunmaz." şeklinde konuştu.
Anadolu'dan bir din adamının çıkarak, "Korkmayın, siz de yapabilirsiniz." dediğini vurgulayan Doğu Ergil, şunları söyledi: "Üstelik Anadolu'nun ücra bir köşesinden çıkıyor bu kişi ve bütün dünyada Türklüğü savunuyor."
Fethullah Gülen Hocaefendi'nin başlattığı hareketle dünyada yeni bir tarih yazıldığını kaydeden Prof. Dr. Ergil, "Bu tarihi yazanlardan biri de biz olmalıyız, ama bu bilinçle yapmalıyız. Fethullah Gülen için uygarlık bir
yazılımdır, bir softwaredir. Bu yazılım indirilebilir, şekillendirilebilir, yenilenebilir ve üzerinde değişikler yapılabilir. Bu yazılımın ikonları şunlardır: İnanmak, fark etmek, anlamak, kendini anlamak, diğerini anlamak ve dünyayı anlamak. Anlamanın kendine dönük bir diğer tarafı da farkındalıktır. Bilim, Gülen için tabiat kanunlarını anlamaktır. Tabiat kanunları da
ilahi düzenin bir parçasıdır. Ne kadar bilimsel verilerle, araçlarla kendinizi donatırsanız, o kadar ilahi düzeni anlayabilir ve o kadar çok inanabilirsiniz o düzeni kurana. O yüzden inançla bilimi ayrı görmez. Büyük filozoflar da böyledir, ayrı görmezler ama bize bunun hep tersi öğretildi." diye konuştu.
Programda ayrıca
Afrika ülkesi Kenya'nın başşehri Nairobi'deki
Işık Koleji'nden gelen 3.
sınıf öğrencileri Türk
halk oyunları,
Türkçe şiir ve şarkılar sergiledi.