Kültür ve
Turizm Bakanlığı Eğitim ve
Araştırmalar Genel Müdürlüğü Halk Kültürü Araştırmacıları, Ankara'nın
Polatlı ilçesinin sosyal ve kültürel envanterini çıkarıyor.
Bakanlıktan gelen 7 kişilik
ekip, Polatlı'da belirlediği 14 köyde, sosyal ve kültürel değerlerin
pilot araştırmasını yaptı. Polatlı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, daha sonra bu çalışmayı 68 köyde yapacak.
Araştırma kapsamında, Polatlı'nın
halk edebiyatı, mani, ninni, bilmece, tekerleme, ağıt,
masal, halk mimarisi, geleneksel meslekler, el sanatları,
düğün, nişan,
kına gecesi,
ölüm, halk mutfağı, yöresel yemekler, köy seyirlik oyunları, halk sporları, halk müziği, yöresel çalgılar hakkında bilgiler toplanıp kitap ve cd haline getirilecek.
Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, ilçenin sosyal ve kültürel envanterinin çıkarılmasının bir ihtiyaç olduğunu söyledi.
Çelik, "
Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ilgili birimi ile görüşerek, bu konuda Polatlı'da bir çalışma yapılmasını talep ettik. Şu anda Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 5 kişilik ekip Belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile birlikte Polatlı şehir merkezinde ve köylerde bir haftalık bir çalışma başlattı. Bizim düğün geleneklerimizden yemek ve
giyim kültürümüze kadar bir çok şeyi araştırıyorlar. Bu çalışma, bir haftalık bir çalışma olarak kalmayacak, biz bu işi belediye olarak devam ettireceğiz. Oturup konuştuğumuzda, biz büyük medeniyetin çocuklarıyız, mirasçılarıyız diyoruz. Ama bu büyük medeniyetimizin ve kültürümüzün ne olduğundan haberimiz yok. Yerel kültür milli kültür nedir sorusunun zihnimizde bir karşılığı yok. O bakımdan bu yaptığımız çalışmanın adı, gelecek nesillere taşımak adına milliyetçiliktir, milliliktir. İnsanına değer vermektir. Biz bu çalışmaları gün ışına çıkarmak için Kültür Bakanlığı'mızla birlikte böyle bir çalışmayı yürütüyor." dedi.
Polatlı
kent tanıtım merkezinin açılışını kısa bir süre sonra yapacaklarını dile getiren Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, şöyle dedi: "Orada insanımız, bir defa kendisini görecek. Kendi tarihini, geçmişini, kültürünü görecek. Şehir merkezinde ve köylerde yapılan sosyal ve kültürel envanter çalışması kültür kavramının içine ne giriyorsa hepsini içeriyor.
Yemek kültürümüz çorbasından, tatlısına kadar bunların nasıl üretildiği, hangi dönemde nasıl geliştiği, bilebildiğimiz kadarıyla ulaşabildiğimiz kadarıyla araştırıyoruz. Düğün geleneğiyle ilgili kız istemeden tutun da çekilen halaya kadar, halk türkülerimize kadar manilerimize kadar, neyimiz var ise bir milleti millet kılan temel vasıflar ne ise onun içi doldurulmaya çalışıyor. Bunları daha sonra hem kitap haline getireceğiz, hem de dijital ortamda ve internet ortamında halkımızla paylaşacağız."