Ege Bölgesi
Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar,
teşvik sisteminde Türkiye'deki tüm organize sanayi
bölgelerinin az gelişmiş bölge statüsünde sayılarak 4. bölgede yer alması önerilerine,
iktidar ve muhalefet partisi temsilcileri tarafından olumlu yaklaşıldığını, bu sayede kentlerin de eski fabrikalardan kurtulmuş olacağını ifade etti.
AA muhabirine açıklamalarda bulanan Yorgancılar, hükümetin 2009 yılında hayata geçirdiği yeni
teşvik sisteminde ülkenin gelişmişlik sıralamasına göre bölgelere ayrıldığını, en az gelişmiş bölge olan 4. bölgede yeni yapılacak yatırımlara cazip olanaklar sağlandığını hatırlattı.
Teşvik sisteminde benzer sosyoekonomik gelişime sahip veya coğrafi olarak çok yakın konumdaki bölgeler arasında önemli farklılıkların ortaya çıkmasının, sıkıntılara neden olduğunu anlatan Yorgancılar, 1. bölgede yer alan İzmir'in de bu sistem nedeniyle çok önemli yatırımlarını 3. bölgedeki Manisa'ya kaçırdığını kaydetti.
Bu sıkıntıdan hareketle Oda olarak bir çalışma yaptıklarını belirten Yorgancılar, şöyle konuştu:
''Hükümetimizden beklentimiz ve önerimiz Türkiye'nin neresinde olursa olsun OSB'lerin yeni teşvik modelinde öncelikli duruma getirilmesidir.
OSB'ler denetime açık,
vergi ve sosyal güvenlik yükümlülüklerinin yerine getirildiği,
kayıt dışı ekonomi ve
kayıt dışı istihdamın önlenmesi açısından en uygun faaliyet alanlarıdır.
Hükümetin
revizyon çalışmalarıyla
yerli üretimin ve istihdamın artırılmasına yönelik
destek unsurlarına daha fazla önem vereceğini biliyoruz. Bu yeni yaklaşımın merkez üssü OSB'ler olmalıdır.''
-ŞEHİR AYRIMI OLMADAN TÜM OSB'LER-
Yorgancılar, büyük kentlerde bir çok sanayi tesisinin yerleşim alanları içinde kaldığını, bu tesislerin OSB'lerin avantajlarından uzak şekilde üretim yaptığını ve şehir yaşamı içinde uyumsuzluklara neden olduğunu, tesislerin bulunduğu arazilerin de yüksek değerlere ulaştığını kaydetti.
Bu tesislerin OSB'lere taşınması halinde kentsel dönüşüme önemli katkılarının olacağını ifade eden Yorgancılar, ''OSB'ler yeni teşvik modelinde bölge, şehir ve
sektör ayrımı yapılmaksızın mevcut uygulamada azami teşviklerin sağlandığı az gelişmiş bölge teşviklerinden yararlanan yerler olmalıdır'' dedi.
Konuyu
Başbakan Erdoğan başta olmak üzere ilgili bakanlara yazdığı mektupla aktardığını,
Bilim, Sanayi ve
Teknoloji Bakanı Nihat
Ergün ile görüştüğünü belirten Yorgancılar, yarın da
Ekonomi Bakanı Zafer
Çağlayan ile görüşme yapacaklarını söyledi.
Bilgi aktardığı
CHP ve MHP milletvekillerinin de destek olma sözü verdiğine işaret eden Yorgancılar, ''Konunun 2012 yılında açıklanması beklenen Yeni Teşvik Yasası üzerindeki revizyon çalışmaları kapsamında değerlendirilmesini talep ettik. Talebimiz iktidar ve muhalefet partisi temsilcilerinden olumlu yaklaşım buldu'' diye konuştu.
-TEŞVİK SİSTEMİ NE GETİRİYOR-
2009 yılında açıklanan teşvik sistemine göre 2010 yılı sonuna kadar yapılacak yeni yatırımlara 1. bölgede yüzde 20 yatırım katkı ve yüzde 50 vergi
indirim oranı, diğer bölgelerde kademeli olarak artmak üzere, 4. bölgeye yüzde 60 yatırım katkı ve yüzde 90 vergi indirim oranı uygulanması öngörüldü. Sisteme göre 1. bölgedeki yeni yatırımlara 2 yıl, 4. bölgedekilere ise 7 yıl
sigorta prim desteği verilmesine karar verilmişti.
(TLA-BAH-NİF)09.09.2011 16:09:33