Sedat Gök -
Diyanet İşleri Başkanlığının,
Camiler Haftası etkinlikleri kapsamında her ilde düzenlediği ''Cami
Bahçe ve
Çevresini Güzelleştirme Yarışması'' kapsamında Kütahya'nın en güzel camisi seçilen Ortaca Köyü Camisi, hem bahçesindeki
çiçekler ve havuzlarla dikkati çekiyor hem de burasını
buluşma mekanı haline getiren köylülerin birlik ve beraberliğini pekiştiriyor.
Camide 14 yıldır görev yapan
İmam Mustafa Karabıyık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk görev yeri olan merkeze 18 kilometre uzaklığında yer alan Ortaca köyündeki caminin, 1953 yılında ibadete açıldığını bildirdi.
Mehmet Efendi tarafından inşa ettirilen caminin ahşap olduğunu, minaresinin ise Afyonkarahisarlı bir taş ustasına yaptırıldığını belirten Karabıyık, köylülerle birlikte 14 yıldır cami ve çevresini güzelleştirmeye çalıştıklarını söyledi.
Köylülerin katkılarıyla 100 metrekare olan bahçe alanını yaklaşık 800 metrekareye çıkardıklarını, direğe çekilen büyük Türk Bayrağı, ahşap kameriye, birbirine bağlı iki süs havuzu ve minik şelaleyle güzelleştirdiklerini ifade eden Karabıyık, şöyle konuştu:
''Camilerin çevre düzenlemesi, tertip ve düzeni, temizliği konularında görevlilerin
teşvik edilmesi, bu konuya hassasiyet gösterilmesi,
müftülük ve cami görevlileri arasında sevgi, saygı, kaynaşma, yardımlaşma ve dayanışmanın temin edilmesi amacıyla düzenlenen yarışmada birinciliğe camimiz layık görüldü. Güzel ve şirin bir camimiz var. Bahçe düzenlemesinde, kendisi de din görevlisi olan babam ile köy halkımızın emeği bulunuyor. Bahçede, havuzlarda akan suyun şırıltısıyla çiçekler bir bütünlük oluşturdu. Gül başta olmak üzere yaklaşık 200 çiçek var. Çiçekleri, tohumlarını alarak kendimiz yetiştiriyoruz.
Aslında bu çalışmayı, cemaatin camide geçirdiği zamanı fazlalaştırmak, güzellikler arasında Allah'ın bize verdiği nimetleri tefekkür etmeleri, ondan sonra güzelce namaz kılmaları amacıyla yaptık.
Namazdan yarım saat, bir saat önce geliyorlar. Burada hoşça
vakit geçirip namazlarını kıldıktan sonra gidiyorlar. Amacımıza ulaştığımıza inanıyorum. Güzel bir mekan oldu. Cemaatimiz de memnun.''
Bahçe ve tarlalarında çalıştıkları için köylülerin birbirlerini fazla görme imkanı bulunmadığını dile getiren Karabıyık, güzelleştirince onların buluşma yeri haline gelen caminin, köylülerin birlik ve beraberliğinin pekişmesine vesile olduğunu sözlerine ekledi.
(SDT-DEL)30.09.2011 10:55:47